Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Unikátní Olomouckou knihu věšteb

27. ledna 2023 - 18:10

Zpět na seznam článků

Představuje Vlastivědné muzeum v Olomouci

Unikátní Olomouckou knihu věšteb

pozvánka na výstavu zdroj:VMO

Exempláře středověkých rukopisů nabídne komorní přehlídka ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Výstava je o to unikátnější, že velkou část rukopisů si veřejnost dosud nemohla prohlédnout. Dokonce nejvýznamnější z ilustrovaných středověkých kodexů, které Vlastivědné muzeum vlastní, německy psaná Olomoucká kniha věšteb, byla na Moravě k vidění naposledy před více než dvaceti lety.

Výstava s názvem Skrytá krása: Středověké rukopisy z našich sbírek se otevřela 27. ledna. „Naše nová výstava cílí na široké publikum, které by od nás mělo odcházet nejen udivené nad precizní prací tehdejších malířů a písařů, ale především se základními poznatky o tom, co všechno bylo k výrobě knihy nutné. Jaké kroky a profese vznik knihy doprovázely a jak rozličné byly jednotlivé výzdobné prvky,“ uvedl Jakub Ráliš, ředitel Vlastivědného muzea Olomouc.

Olomouckou knihu věšteb sepsal jeden písař a jazykový rozbor ukazuje, že se tak stalo v jižním Německu, nejspíše v Bavorsku, v první čtvrtině 15. století. Německý text se dochoval v dalších dvou opisech, přičemž iluminace z kodexu uloženého v Edinburghu jsou takřka kopiemi maleb z olomouckého exempláře. „Knihy věšteb představovaly speciální typ textu, nebyly určené pro lineární čtení od prvního po poslední řádek. Naopak, jejich přitažlivost spočívala v postupném hledání kýženého orákula, k němuž se docházelo přes systém odkazů. Ten však vykazuje ve všech třech dochovaných verzích nedostatky. I tak bychom si měli představovat, že se rukopisem, se kterým dnes zacházíme doslova v rukavičkách, listovalo za přítomnosti hostů během různých slavností,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Černý, který výstavu připravil spolu se svou manželkou Soňou Černou působící na Akademii věd ČR.

Vysvětlil, že při společném pročítání a za bujarého smíchu se pátralo po věštbě odpovídající na otázku, kterou si tazatel vybral z počátečního katalogu. „Rozsah byl široký, sahal od Boží náklonnosti přeš štěstí, lásku, sny až po odpovědi týkající se těhotných žen a návratu poutníků. Obzvláště v oblasti lásky a mileneckých vztahů je text často dosti úderný. U medailonu zobrazujícího býka jedna z věšteb hlásá: „Věř mi, ten, kterého miluješ, má další čtyři raději něž tebe.“ A výr vypodobněný s nadměrně velkýma ušima upozorňuje: „Tvůj přítel tě nemá rád tak, jak se tváří.“

Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen tento bohatě iluminovaný pergamenový kodex, ale i ostatní rukopisy s různými typy knižní výzdoby. „Ke srovnání nabídneme několik rukopisných i tištěných misálů vzniklých v 13. až 15. století, iluminovaný antifonář z 80. let 14. století či lekcionář z první čtvrtiny 15. století. Na dalších kodexech se mohou návštěvníci kochat nad pečlivě prováděnými a hojně zdobenými kaligrafickými iniciálami. Honosnější exempláře doplňují skromněji vybavené kodexy, na nichž lze o to lépe ukázat, jak kniha vznikala a kolik různých rukou se na ní podílelo,“ upozornila spoluautorka výstavy Soňa Černá.

Výstava kromě prací na pergamenu a na papíře prezentuje také suroviny, ze kterých se rukopisy vyráběly a které se používaly na inkoust a barvy. Příchozí si tak budou moci doslova osahat různé typy pergamenů či srovnat v přírodě se nacházející minerál s již namletým pigmentem. „Menší návštěvníci mohou zasednout za zmenšeninu psacího pulpitu a vyzkoušet, jestli jsou stížnosti středověkých písařů na namáhavou a fyzicky náročnou práci oprávněné,“ doplnila ještě Soňa Černá. A protože je německý rukopis Olomoucké knihy věšteb plný medailonů se zobrazením zvířat a symbolů zvěrokruhu, byla přehlídka doplněna o exponáty zvířat z přírodovědných sbírek muzea. Symboly zvěrokruhu nabízí muzeum k zakoupení jako samolepky a magnetky.

Výstava potrvá do 23. dubna a doprovodí ji kurátorské komentované prohlídky i praktické workshopy pro školy i veřejnost.

Autor: red., Antonín Valenta, zdroj foto: VMO

Fotogalerie

pozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMOpozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMO
pozvánka na výstavu               zdroj:VMO

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.