Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

19.04.2024 - Nehoda při předjíždění na Šumpersku - Kolize v...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Univerzita Palackého nabízí stipendia běloruským studentům a akademikům

15. září 2020 - 11:20

Zpět na seznam článků

Přijet mohou již v únoru

Univerzita Palackého nabízí stipendia běloruským studentům a akademikům

Univerzita Palackého nabízí stipendia běloruským studentům a akademikům zdroj foto: upol

V půlce srpna byla Univerzita Palackého první českou univerzitou, která vyjádřila podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. Přislíbila tehdy také plán speciálních stipendií pro běloruské zájemce o studium v ČR. Ten nyní nabírá reálné obrysy. UP nabízí vybraným studentům a akademikům mimořádná stipendia na studijní či badatelskou stáž v Olomouci, a to dohromady ve výši téměř 900 000 korun.

První stipendisté mohou do Olomouce dorazit už během začátku letního semestru tohoto akademického roku, tedy v únoru 2021. „Znepokojivý vývoj dění v Bělorusku sleduji od počátku a věřím, že se běloruská společnost nakonec vydá cestou svobody a demokracie. V těchto těžkých chvílích bychom se měli Bělorusům snažit nabídnout solidaritu a jakoukoliv pomoc. UP se výrazně angažuje v organizaci Scholars at Risk, která pomáhá ohroženým akademikům kdekoliv na světě. A běloruští studenti a vědci přesně do této kategorie patří. Mám radost z toho, že jim můžeme pomoci,“ přivítal vzniklý stipendijní program rektor UP Jaroslav Miller.

UP přichystala stipendia pro celkem pět studentů a tři až čtyři akademiky, a to z Běloruské státní univerzity v Minsku a Státní univerzity Janka Kupaly v Grodnu. Pro jednotlivé studenty je připraveno stipendium na čtyři měsíce, a to ve výši osm set euro měsíčně. Akademici pak mohou do Olomouce přijet na měsíční stáž honorovanou 3,5 tisíce eury. Jak studenti, tak akademici obdrží ještě příspěvek na cestovní náklady ve výši 275 euro. „Univerzita Palackého v minulosti, především po roce 1989, poznala podporu a štědrost západních univerzit, a i díky nim se mohla rozvinout v dnešní moderní akademii. Jsem rád, že jsme dnes v pozici, kdy můžeme takto pomáhat jiným univerzitám my. Pomoc běloruským studentům a akademikům je pro nás radostná povinnost, ale také symbol zodpovědnosti,“ doplnil prorektor pro zahraničí Martin Kudláček.

UP v minulosti již několikrát nabídla pomocnou ruku akademikům a studentům ze zemí, které procházely komplikovaným politickým děním. V roce 2016 například zaměstnala dva pronásledované turecké akademiky, kteří přišli o práci během čistek prezidenta Erdogana. V roce 2014 pak během tzv. Euromajdanu nabídla stipendium sedmi ukrajinským studentům, kteří přijeli studovat na právnickou, lékařskou a filozofickou fakultu.

Autor: red., G. Sýkorová Dvorníková, Tomáš Franta, zdroj foto: upol

Fotogalerie

Univerzita Palackého nabízí stipendia běloruským studentům a akademikům    zdroj foto: upol

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.