Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Úprava historických hrobek v Šumperku

24. ledna 2021 - 09:50

Zpět na seznam článků

Kameník letos dokončí opravu hrobky Familie Weiss

Úprava historických hrobek v Šumperku

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

V letošním roce by měla být dokončena záchrana jedné z nejzajímavějších historických hrobek, která se nachází na centrálním hřbitově v Šumperku. Jde o hrobku Familie Weiss, která se nachází ve střední části pohřebiště u ohradní zdi.

Náklady na opravu byly vyčísleny na zhruba 760 tisíc korun s DPH. „Loni jsme na první etapu opravy hrobky vyčlenili 370 tisíc korun, městu se na ni podařilo získat dotaci 130 tisíc korun z Česko-německého fondu budoucnosti. O dotaci ze stejného zdroje žádáme i na druhou etapu, kterou plánujeme realizovat letos,“ vysvětlil místostarosta Jakub Jirgl. 

Celkové náklady realizaci druhé etapy obnovy činí dle uzavřené smlouvy o dílo s restaurátorem Tomášem Hořínkem 393 tisíc korun. Na akci přispěje Česko-německý fond budoucnosti 70 tisíci korunami, město bude také žádat o dotaci z Programu památkové péče v Olomouckém kraji, konkrétně z kapitoly Obnova staveb drobné architektury místního významu. Z uvedeného krajského dotačního titulu je možné získat maximálně 50 tisíc korun.

hrobku Familie Weiss se nachází ve střední části zdroj foto: mus

Již zrealizovaná etapa zahrnovala demontáž hrobky, očištění její spodní části, výkopové práce včetně nových základů a osazení spodní části. Rovněž byla demontována skleněná střecha se skleněnou. vitráží. „Letošní práce zahrnují očištění zbylých částí hrobky, tmelení a lepení poškozených částí, patinaci, chemické ošetření, zlacení nápisu a zpětné osazení všech částí,“ vyjmenoval Jakub Jirgl.

Hrobka má podobu lože s nebesy a je tvořená žulovými bloky. Na dvoustupňové podnoži jsou v přední části umístěny dva dórské sloupy z leštěné žuly nesoucí „nebesa“ tvořená kamenným rámem se dvěma štíty. Přední profilovaný štít je tvořený třemi díly, zadní štít dvěma kamennými bloky doplněnými vyzdívkou.

Hrobka patřila Moritzi Weissovi, šumperskému výrobci likérů, bohatému šumperskému občanovi. V roce 1940 bydlel na Hermann-Goering Platz č. 9 (Masarykovo náměstí), dnešní vila Ancora. „Ojedinělým a jedinečným architektonickým řešením je zastřešení této hrobky. Tvoří je ocelová nosná konstrukce se skleněnými výplněmi, které chrání vitrážovou středovou část s barvenými skly vsazenými do dřevěného rámu. Hrobka přiléhá k ohradní zdi, vnitřní průčelí je tvořeno třídílným kamenným reliéfem zobrazujícím tři ženské postavy s dětmi, jehož autorem je supíkovický sochař Engelbert Kaps,“ popsala památku vedoucí oddělení státní památkové péče Monika Paulová.

Na centrálním hřbitově v Šumperku je ve špatném stavu zhruba desítka hrobek významných šumperských osobností a rodů. 

Město má záměr je postupně opravit, harmonogram prací je však závislý na stavu městské pokladny, která nyní značně utrpěla kvůli opatřením zaměřeným proti šíření koronaviru. Předloni město opravilo za téměř půl milionu korun hrobku šumperského stavitele Antona Schwestky na hřbitově v Šumperku – Temenici.

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.