Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Už 53 povolení a téměř 5 milionů litrů lihu pro výrobu desinfekce

01. dubna 2020 - 12:27

Zpět na seznam článků

Dle zákona o lihu je nezbytné, aby celníci byli přítomni u každé denaturace

Už 53 povolení a téměř 5 milionů litrů lihu pro výrobu desinfekce

ilustační snímek zdroj: GŘC

Celní správa ČR v souvislosti s bojem proti epidemii koronaviru COVID-19 vydala padesát tři povolení umožňujících denaturaci lihu a jeho následné použití pro výrobu desinfekčních prostředků.

Díky tomu už mohly jednotlivé subjekty zpracovat téměř pět milionů litrů lihu. „Kromě zpracovatelů lihu a lihovin jde například o výrobce kosmetiky, čisticích prostředků, vonných látek, laboratorních nebo jiných chemikálií. Povolení jsme vydali ale také hasičům, některým krajským úřadům nebo školám,“ uvedla tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

K výrobě desinfekčních směsí je potřeba mít příslušná povolení Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zemědělství a místně příslušného celního úřadu, přičemž Celní správa ČR nabízí pomoc s jejich vyřízením. Dohled Celní správy ČR spočívá zejména v kontrole, zda jsou plněny podmínky vyplývající ze zákona o lihu a z jeho prováděcí vyhlášky a zda nejsou porušeny zákazy a omezení dané zákonem o lihu.

V současné době celníci denaturaci nejen přímo kontrolují, jak je zavazuje zákon, ale jsou i maximálně nápomocni, aby denaturace probíhaly správně a současně rychle, a to dle potřeb lihovaru často dvanáct hodin denně a o sobotách a nedělích. „Denaturaci lihu je nutné provést jednak z daňového hlediska (denaturovaný líh je osvobozený od spotřební daně), jednak se tím zabrání jeho dalšímu zneužití k výrobě alkoholických nápojů. Při denaturaci musí být veškeré množství lihu a denaturačních prostředků vstupujících do denaturace spolehlivě změřeno. Případnou analýzou vzorků denaturovaného lihu se ověřuje správnost a úplnost denaturace, a zda množství denaturačních prostředků obsažených v denaturovaném lihu splňuje minimální limity dané zákonem o lihu, resp. jeho prováděcí vyhláškou,“ upřesnila mluvčí Kaňková.

Na hraničních přechodech jsou v boji s pandemií koronaviru COVID-19 i nadále nasazeny stovky celníků.

ilustrační snímek zdroj foto: GŘC

Autor: red., M. Kaňková, zdroj foto: Generální ředitelství cel

Fotogalerie

ilustační snímek     zdroj: GŘC

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.