Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zde je místo pro Vaši reklamu

V Jeseníkách byl zahájen extrémní armádní závod Winter Survival

28. ledna 2019 - 08:38

Zpět na seznam článků

Závodníky čeká náročná prověrka fyzických a psychických sil

V Jeseníkách byl zahájen extrémní armádní závod Winter Survival

Slavnostní zahájení mezinárodního víceboje Winter Survival 2019

Nástupem účastníků a zapálením ohně mistrovství bylo v neděli v podvečer na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách zahájeno mezinárodní Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2019. Účastníky závodu, kteří se na toto armádní sportovní klání sjeli z pěti zemí, přivítalo v nejvyšších moravskoslezských horách částečně slunečné počasí.

Do čtyřdenního vytrvalostního závodu se zaregistrovalo patnácti domácích a čtyř zahraniční vojenská družstva. V rámci Armády ČR jsou sedmi družstvy reprezentovány pozemní síly, vojenské školy vyslaly tři týmy, Agentura logistiky ve Staré Boleslavi dvě hlídky, po jednom družstvu jsou zastoupeny vzdušné síly, Vojenská policie a Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad v Dobrušce.

Účastníci jubilejního 25. ročníku Winter Survivalu foto: Jiří Pařízek

Ze zahraničí přijeli vojáci z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. „Tento závod patří mezi nejnáročnější vojensky zaměřené sportovní soutěže v České republice. Krásné, ale klimaticky drsné prostředí zimních Jeseníků dokonale prověří vaši fyzickou zdatnost a psychickou odolnost. Budete muset prokázat nejen vysokou úroveň schopností a dovedností z oblasti speciální tělesné přípravy, ale také pevnou osobní vůli a zejména smysl pro kolektivní spolupráci. V soutěži mohou zvítězit jen ti nejlépe připravení, ale uznání a obdiv patří vám všem, kteří soutěž dokončíte,“ uvedl k více jak padesáti účastníkům 25. ročníku mezinárodního mistrovství první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Jaromír Zůna.

Generálmajor Jaromír Zůna zahajuje armádní mistrovství foto: Jiří Pařízek

Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem.

Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl hovoří k závodníkům foto: Jiří Pařízek

Na první ročníky této ojedinělé soutěže na slavnostním zahájení zavzpomínal plukovník ve výslužbě Zdeněk Brtník, bývalý vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, která založila tradici vojenských Winter Survivalů a udělala ze závodů známý sportovní podnik.

První zástupce náčelníka GŠ AČR zapaluje oheň mistrovství foto: Jiří Pařízek

Winter Survival 2019 je zahájen foto: Jiří Pařízek

Sněhové podmínky jsou nyní v nejvyšších moravskoslezských horách ideální a teplota se pohybuje i přes den pod bodem mrazu. Podle meteorologů má ještě více mrznout, a tak závodníky čeká náročná prověrka fyzických a psychických sil.

Winter Survival je také prověrkou psychické odolnosti vojáků foto: Jiří Pařízek

Vojáci stráví dvě noci v lese. „Dnes tříčlenné vojenské týmy absolvují s těžkými batohy na zádech zrychlený přesun od Ovčárny přes kopce Temná a Kopřivná, Malou Morávku, kolem Karlovy Studánky do ski areálu ve Vrbně pod Pradědem. Součástí přesunu budou dva měřené terénní sjezdy. Odpoledne jsou pak na programu střelby z pistole Phantom a útočné pušky Bren v ochranné masce na myslivecké střelnici ve Vrbně pod Pradědem a disciplína „rozdělávání ohně“. První mrazivou noc po vysilujícím pětadvacetikilometrovém přesunu prožijí vojáci v lese nedaleko Vrbna pod Pradědem,“ přiblížil dnešní program mluvčí WS Pavel Pazdera.

Přesun týmu s veškerou výbavou pro přežití foto: Jiří Pařízek

Transport zraněného vojáka ze skály dolů foto: Jiří Pařízek

Až do středy se budou vojáci na lyžích a s kompletní výbavou pro přežití pohybovat po hřebenech Hrubého Jeseníku a při tom zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle a vodní toky, zachraňovat zraněné, absolvují uměle vytvořenou překážkovou dráhu či sjezd neupraveným terénem. Závod, který organizuje Univerzita obrany, končí ve čtvrtek paralelním slalomem na sjezdovce v Karlově pod Pradědem.

Autor: red., Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek

Fotogalerie

Slavnostní zahájení mezinárodního víceboje Winter Survival 2019

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.