Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

V Šumperku probíhá jarní část plošné deratizace

05. dubna 2019 - 14:21

Zpět na seznam článků

Během ní se položí půl tuny nástrah

V Šumperku probíhá jarní část plošné deratizace

ilustrační snímek zdroj foto: O. Coufal

Potkani jsou součástí lidské civilizace. Čím vyšší životní úroveň má člověk, tím lépe se daří i jim. Odpadky, které člověk vyprodukuje, jsou pro populaci potkana bohatým zdrojem potravy. Jsou houževnatí, přežijí pád z více než desetimetrové výšky a umí plavat několik dnů bez odpočinku. Dožívají se až tří let a jeden pár může za rok přivést na svět až dva tisíce potomků. Aby se jejich počet v lokalitě Šumperska snížil, realizuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost každoročně tzv. plošnou a lokální deratizaci stokové sítě, která předpokládá pokládku přibližně dva a půl tisíce nástrah.

Potkan představuje pro člověka a domácí zvířata nebezpečí především jako přenašeč řady nebezpečných nakažlivých nemocí. „Od myšího tyfu, krysí skvrnivky, leptospirózy, salmonelózy až po tuberkulózu, tularémii nebo Weilovu žloutenku. Nemalé škody způsobuje na různých zařízeních i jako hlodavec, protože jeho zubům neodolá ani beton. Jak nedávno uvedla některá média, osm hasičů v německém Bensheimu zachraňovalo potkana, který uvízl v díře poklopu kanálu na ulici,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Coufal.

Plošná deratizace realizovaná společností ŠPVS letos proběhne standardně ve dvou etapách. „Jarní etapa začala 1. dubna a potrvá víc než měsíc. Během ní bude rozmístěno takřka dva a půl tisíce kusů nástrah v celkové váze téměř půl tuny. Oznámení nedáváme, protože nástrahy klademe do kanálů, tedy do míst veřejnosti nepřístupných. Pouze interně si sprejem značíme poklopy, kde je položena nástraha, pro zjednodušení kontroly, zda byla návnada spotřebována,“ uvedl obchodně správní ředitel společnosti Jan Havlíček.

nástraha zdroj: ŠPVS

Deratizace se provádí v problematických lokalitách i potencionálně rizikových místech s větší koncentrací obyvatel, např. na sídlištích, v okolí stánků s rychlým občerstvením, v okolí popelnic apod. Ke zvýšenému výskytu potkanů, bohužel, ve velké míře přispívají sami obyvatelé, kdy do kanalizace často splachují v rozporu s Kanalizačním řádem zbytky jídel.

Svým dílem k tomu přispívají i poslední dobou populární drtiče odpadků používané v kuchyních, jejichž používání je však Kanalizačním řádem výslovně zakázáno. Potkani tak mají v kanalizaci ideální podmínky a jejich vyhubení je obtížné. Při plošné deratizaci není populace potkanů v kanalizaci zcela vyhubena, ale drží se na únosné míře. „Připomínám, že provádíme deratizaci výhradně v prostorách kanalizace pro veřejnou potřebu, nikoli okolních objektů, sklepů, zanedbaných zákoutí,“ upřesnil ředitel.

Nástraha není na bázi jedu, ale působí jako antikoagulant, jehož cílem je snižovat srážlivost krve a způsobit infarkt. V rámci ochrany zvířat byly tyto látky testovány a doporučeny jako účinné a bezbolestné. Jsou aplikovány ve formě „salámu", který obsahuje přesnou dávku pro hubení potkanů.

Pro bezpečnost ostatních zvířat, která by mohla přijít s nástrahou do styku (psi, kočky), je dávka přesně stanovena na hmotnost potkana. U větších zvířat způsobí pouze částečnou nevolnost. „Chceme apelovat na všechny obyvatele, aby nesplachovali zbytky jídel a rozpuštěné tuky ze smažení, které potkanům následně slouží jako potrava. Všechny vlastníky nemovitostí žádáme o součinnost při boji s potkany tak, aby zajistili deratizaci svých objektů a vnitřních rozvodů, protože bez jejich pomoci a koordinace s plošnou deratizací je celková účinnost deratizace snížena,“ obrací se na veřejnost Jan Havlíček.

Autor: red., O. Coufal

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: O. Coufal

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.