Čtvrtek 19. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Retro nabídne Tváře

18.09.2024 - Retro nabídne Tváře - Pozvánka na výstavu

Počasí

19.09.2024 - Čtvrtek

Teplota: 20 / 13 - PoloJasno

20.09.2024 - Pátek

Teplota: 22 / 10 - SkoroJasno

V kraji začínají práce na likvidaci škod

17. září 2024 - 16:20

Zpět na seznam článků

Na sever přijíždí humanitární i psychologická pomoc

V kraji začínají práce na likvidaci škod

ilustrační snímek zdroj: archiv OLK

Na Jesenicko bylo vysláno šest vojenských vrtulníků, každý s nákladem tří tun potravinové a humanitární pomoci. Pomoc byla distribuována do nejpostiženějších obcí okolo řek Vidnávka a Bělá. V Hanušovicích se podle informací z ČEZu podařilo obnovit elektrický proud ve 2/3 města a částečně jsou dodávky elektřiny obnoveny i v Mikulovicích.

Velkým problémem však stále zůstává nefunkčnost mobilních operátorů. „Obrovské poděkování patří všem zasahujícím složkám, které jsou již několik dní nasazeny na záchranné a likvidační práce. Aktuálně bych speciálně poděkoval ČEZu, kterému se postupně daří obnovovat dodávky elektřiny v postižených oblastech, což je teď pro obce a jejich obyvatele zásadní prioritou,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

Hasiči svoji činnost postupně od záchranných prací směřují k likvidaci následků povodní. „Jejich hlavní prioritou bylo zpřístupnit všechny obce na Jesenicku pozemní cestou. Toto se jim v průběhu včerejšího dne podařilo, nicméně silnice mnohdy provizorní, vedou vymletými koryty řek či přes pole a lesy a jsou prioritně určeny pro záchranné složky," uvedla tisková mluvčí Alena Minxová.

Mezi Jeseníkem a Písečnou se podařilo zprovoznit železniční trať, ne však pro vlakovou dopravu, ale pro speciální obojživelné vozidlo hasičů, které může jezdit jak po železnici, tak po silnici. Je to další možná cesta distribuce humanitární pomoci.  

V Mikulovicích byla zajištěna elektrocentrála, kterou se podařilo dopravit díky obnovené komunikaci přes les. „Jedná se také o zapůjčení dalších dvacet elektrocentrál pro městské a obecní úřady, které jsou nyní bez proudu. Do postižených oblastí míří také cisterny s pitnou vodou a další humanitární pomoc, jak pro zasahující složky, tak také pro občany. Na cestě jsou i kontejnery se zásobami pohonných hmot," informovala mluvčí.

Přímo v terénu v nejpostiženějších oblastech začal působit hasičský psycholog ve spolupráci s armádními krizovými interventy. Postupně je doplní týmy dobrovolníků z Univerzity Palackého, které budou od občanů zjišťovat jejich požadavky a potřeby.

Hygienická stanice zaznamenává zvýšený počet dotazů ohledně možného znečištění pitné vody v důsledku povodní. „Z tohoto důvodu bude zřízena krizová linka na čísle 585 719 719, kam se mohou občané obracet s otázkami týkajícími se kontaminace vody a dalších hygienických problémů," sdělila Aleana Minxová.

Na Jesenicku Policie ČR rapidně posílila výkon hlídkové činnosti. „V současné chvíli neevidují žádnou majetkovou trestnou činnost. V případě, že by takovýto skutek zaznamenali, hrozí pachateli podle trestního zákona za spáchaný majetkový trestný čin trest odnětí svobody ve výši dvou až osmi let (běžná sazba je do dvou let). Přísnější sazba by byla uvalena z důvodu stavu nebezpečí vyhlášeného na celém území Olomouckého kraje. Tento čin je vnímán jako hyenismus a porušení základních morálních principů, což vede k tvrdším postihům dle trestního zákoníku," upozornila mluvčí.

Autor: red., A. Minxová, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv OLK

Další články z rubriky

Lidé na Jesenicku nezůstávají bez pomoci

Lidé na Jesenicku nezůstávají bez pomoci

Zajištěno je také zdravotní ošetření

Muž ze Šumperska zaslal výhrůžný e-mail

Muž ze Šumperska zaslal výhrůžný e-mail

Chtěl střílet v prodejně mobilního operátora

Exkluzivní Fotogalerie

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

Řeka Desná na Šumpersku

Řeka Desná na Šumpersku

Fotek: 20
Přidáno: 14.09.2024

Revival Invaze 2024

Revival Invaze 2024

Fotek: 67
Přidáno: 24.08.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.