Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

VIDEO:Winter Survival byl slavnostně zahájen

26. ledna 2016 - 14:39

Zpět na seznam článků

Uznání a obdiv budou patřit všem, jež extrémně obtížný závod dojedou ve zdraví až do cíle

S veškerou vojenskou parádou byl přesně v půl čtvrté v pondělí 25. ledna zahájen otvírací ceremoniál dvaadvacátého ročníku armádního Winter Survivalu.

Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem. Ke shromážděným účastníkům závodu promluvili brigádní generálové Pavel Adam a Bohuslav Přikryl, kteří toto zimní přežití označili za prestižní a zároveň nejnáročnější, vojensky zaměřenou sportovní soutěž u nás. „Budete muset prokázat nejen vysokou úroveň schopností a dovedností ze speciální tělesné přípravy a vojenského výcviku, ale také pevnou osobní vůli a smysl pro týmovou spolupráci," uvedl k padesátce účastníků mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2016 ředitel sekce rozvoje a plánování schopností MO brigádní generál Pavel Adam.

WS 2016 - generálové Pavel Adam a Bohuslav Přikryl zahajují mistrovství foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

V dovednostech, jak přežít v zimě v horách, bude do čtvrtka v Jeseníkách soutěžit šestnáct armádních týmů ze čtyř zemí Evropy. Do čtyřdenního vytrvalostního závodu se zaregistrovalo třináct domácích a tři zahraniční vojenská družstva. 

WS 2016 - účastníci mezinárodní armádní soutěže foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Prověrka fyzických a psychických sil vojáků začala hned po nástupu desetikilometrovým přesunem družstev za vydatného deště do prostoru prvního nouzového přespání u chaty Hubertka pod vrcholem Malý Děd. „Tuto hodnocenou disciplínu zvládla všechna družstva v časovém limitu do dvou hodin, i když na místo, kde stráví noc ve sněhu, přijeli všichni mokří. A prognóza pro další dny není o moc příznivější,“ uvedl tiskový mluvčí závodu Pavel Pazdera. 

WS 2016 - vojáci na odpoledním startu první etapy soutěže foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

V úterý čeká vojáky druhá část třídenní vytrvalostní etapy spojená s mnohakilometrovými přesuny s veškerou výbavou pro přežití a plněním fyzicky a psychicky náročných disciplín v zasněženém horském terénu. Půjde například o zdolání horského ledopádu, překonání říčních roklí a skalních útvarů či měřený sjezd volným terénem. 

Autor: red., Petr Pazdera, foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.