Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 20 / 11 - Oblačno

Valentýnský odběr krve v Šumperku

08. února 2020 - 17:03

Zpět na seznam článků

Transfúzní služba v Šumperku odmění dárce

Valentýnský odběr krve v Šumperku

ilustrační snímek zdroj foto:AGEL

Svatý Valentýn bývá svátkem láskyplných gest. Tím největším dárkem, který však můžete druhým dát, je dar krve - dar života. Letošní svátek oslaví Valentýnskými odběry i dárci krve ze Šumperska, a to ve čtvrtek 13. února a v pátek 14. února na Transfúzní službě Šumperk. „Ať přijde nový nebo stávající dárce, sám nebo ve dvojici, vždy obdrží dárek. U stálých dárců je potřeba se k odběru předem objednat, prvodárcům stačí dorazit,“ upozorňuje mluvčí Radka Miloševská.

Čokoládové srdce z Velkolosinských pralinek pro každého a pro dvojice dokonce láhev vína jsou připraveny na Transfúzní službě Šumperk pro ty, kteří přijdou darovat krev nebo plazmu během Valentýnských odběrů ve čtvrtek 13. února a v pátek 14. února. „Dárci k nám přichází s různou motivací. Někdy je přivede zvědavost vyzkoušet si dárcovství, jindy dorazí jako podpora blízkého, kamaráda nebo rodinného příslušníka. Ať už jsou důvody jakékoliv, vždy jim bude odměnou záslužný pocit z dobrého skutku a pomoci druhým, který je o to silnější, když se sdílí s partnery, blízkými, kamarády či kolegy,“ říká lékařka Lenka Langrová z Transfúzní služby Šumperk.

darování krve zdroj foto: AGEL

Valentýnské odběry mají už svou tradici a cílí především na dvojice s myšlenkou, že společné darování dva lidi sblíží. Pravidelný dárce si navíc může přivést nového parťáka a sám mu být oporou. „Z nového prostředí a neznámých činností během odběru může mít prvodárce strach, ale dobrá společnost zkušenějších dárců ho jistě rozptýlí. Na loňského Valentýna jsme přivítali celkem třicet sedm dárců plazmy a třicet čtyři dárců krve, z toho tři přišli poprvé. Každý má tu možnost, ale ne každý je ochotný vyměnit své pohodlí za pomoc druhým, proto si toho velmi vážíme,“ říká vděčně Lenka Langrová.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje padesát kilogramů. V rámci bezpříspěvkového dárcovství krve je dárce vyšetřen lékařem a jeho krev se testuje na přítomnost několika povinných infekčních markerů. Legislativa nabízí dárcům krve bonusy jako možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy či uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši tři tisíce korun za každý absolvovaný odběr.

Autor: red., R. Miloševská, zdroj foto: Agel

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto:AGEL

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.