Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Ve zdravotnictví se soutěží za miliardy korun

13. září 2019 - 16:15

Zpět na seznam článků

Do Olomouce se sjeli přední experti na problematiku veřejných zakázek

Ve zdravotnictví se soutěží za miliardy korun

Olomouc - konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví zdroj foto: FNOL

Čtyři desítky přednášejících a více než tři stovky účastníků přivítal čtvrtý ročník konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví, který ve dnech 11. a 12. září hostila Olomouc. Odbornou akci určenou zástupcům státních a kontrolních institucí, poskytovatelům zdravotní péče, dodavatelům a účastníkům tendrů uspořádala Fakultní nemocnice Olomouc pod záštitou Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Olomouc - konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví zdroj foto: FNOL

Konferenci zahájil ředitel FN Olomouc profesor Roman Havlík. „Dodržování naší a evropské legislativy v oblasti veřejných zakázek je jedním z rizikových míst v činnosti zejména přímo řízených organizací ve zdravotnictví. Věřím, že vaše hojná účast na této konferenci není jen formální a že si z ní odnesete řadu poznatků,“ popřál zaplněnému sálu profesor Havlík.

Olomouc - konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví zdroj foto: FNOL

Podle obchodního náměstka olomoucké fakultní nemocnice Čeňka Merty, který byl iniciátorem, odborným garantem a moderátorem akce, měl letošní ročník konference mimo jiné ambici odbourat veřejně šířený mýtus, že se ve zdravotnictví nesoutěží. „První ročník naší konference byl určen pouze pro účastníky z naší nemocnice a několik pozvaných hostů z Olomouckého kraje a sešlo se nás na něm zhruba třicet,“ připomněl náměstek Merta. „Rozhodně není pravdou, že by se ve zdravotnictví nesoutěžilo. Vždyť jen v pěti přímo řízených organizacích, jimiž jsou fakultní nemocnice v Plzni, Ostravě, Hradci Králové a Olomouci a Masarykův onkologický ústav Brno, byly v loňském roce realizovány veřejné zakázky malého rozsahu v hodnotě přes tři sta sedmdesát milionů korun a otevřená řízení za více než sedm miliard. Veřejné zakázky přitom nejsou prací pro jednotlivce, vždy jde o týmovou práci a náročný proces, kdy příprava veřejných zakázek malého rozsahu trvá v průměru čtyřicet osm dnů a 121 dnů u otevřených řízení,“ zdůraznil obchodní náměstek FN Olomouc.

Olomouc - konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví zdroj foto: FNOL

Ministerstvo zdravotnictví ČR zastupoval na letošním ročníku konference náměstek ministra Filip Vrubel. „Děkuji pánům Havlíkovi a Mertovi za to, že organizují tuto skvělou osvětovou akci. Jsem rád, že na ní může participovat i naše ministerstvo, které v oblasti veřejných zakázek vystupuje v roli regulátora a zároveň i regulovaného subjektu. I my se totiž aktivně účastníme veřejných zakázek a sami soutěžíme. Tato konference má prokázat, že ve zdravotnictví umíme dělat veřejné zakázky transparentně, ale také efektivně,“ uvedl náměstek Filip Vrubel a připomněl, že ministerstvo sice trvá na transparentnosti veřejných zakázek, ale ta musí mít smysl. „Jistě si všichni pamatujeme řadu mediálních kauz, které úplně vyšuměly, protože se ukázalo, že neměly reálný základ,“ dodal.

Nejbližšími velkými konferenčními akcemi pořádanými FN Olomouc budou 30. září a 1. října X. Luklův kardiologický den a od 20. do 21. listopadu V. ročník konference Hospital Management.

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FNOL

Fotogalerie

Olomouc - konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví     zdroj foto: FNOL

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.