Neděle 05. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

TFA: Hasiči v Jičíně brali stříbro a bronz

05.05.2024 - TFA: Hasiči v Jičíně brali stříbro a bronz - Na úvod...

Počasí

05.05.2024 - Neděle

Teplota: 24 / 10 - Oblačno

06.05.2024 - Pondělí

Teplota: 21 / 11 - Přeháňky-Déšť

Vedení Šumperka se snaží zachránit bezbarierovou poštu v Temenci

19. května 2023 - 22:43

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s místostarostou Karlem Hoškem

Vedení Šumperka se snaží zachránit bezbarierovou poštu v Temenci

Šumperk zdroj foto: archiv

Ty tři pobočky prostě zavřeme a vy nám do toho nemáte co mluvit. Tak by se daly shrnout odpovědi šéfů České pošty na argumenty města, že jejich nepromyšlená snaha o úspory postihne Šumperk opravdu tvrdě – ze čtyř poboček se na konci června zavřou hned tři a pro téměř dvacet pět tisíc obyvatel zůstane v provozu jen hlavní pošta v centru.

Seznam je už definitivní, ale vedení města svůj boj nevzdává. „S takovou arogancí státních úředníků jsem se ještě nesetkal. Na konci března oznámili, které pobočky chtějí zavřít, v dubnu vyšlo najevo, že odvolanému řediteli vloni vyplatili na prémiích více než milion a v květnu nám na všechny naše návrhy odpověděli, že musí fakt šetřit a nebudou s námi jednat ani o zachování pošty v Temenici, kterou na rozdíl od hlavní pošty mohou využívat hendikepovaní lidé na vozíčku. Ale my se s tím nechceme smířit a hledáme další alternativy,“ vysvětluje starosta města Miroslav Adámek.

Jednou ze zmíněných alternativ je provozování temenické pobočky v režimu Pošta Partner, ale ani to není tak jednoduché. Systém Pošta Partner, který funguje i v mnoha obcích na Šumpersku, totiž nahradil nový model Pošta Partner plus. Nenápadné slovíčko plus je však zásadní – zatímco v systému Partner se o náklady pobočky dělí město a pošta, model Partner plus přenáší na město všechny výdaje. „Město by muselo hradit komplet mzdy a energie jako v systému Partner, ale taky pronájem prostor a dvacet pět tisíc měsíčně za poštovní licenci. Vzhledem k tomu, že jde o státní podnik, který by měl sloužit lidem, je to nehorázný přístup,“ dodal Miroslav Adámek.

Zástupci vedení města se teď snaží tyto nekompromisní podmínky zmírnit. Zároveň navrhli další způsoby, jak poštovní služby po zrušení poboček přiblížit seniorům nebo hendikepovaným, pro které je cesta do centra obtížná. Jednou z možností je například vytvoření mobilní pošty, která by zajížděla do některých částí města, nebo horké linky, na kterou by lidé mohli zavolat a poštovní doručovatelka by v rámci pravidelné obchůzky jejich požadavek vyřešila.

Šumperský návrh na zachování alespoň dvou poboček ve městě zatím vedení České pošty nevyslyšelo. „My se ale nevzdáváme a budeme za občany Šumperka bojovat dál,“ říká místostarosta města Karel Hošek.

místostarosta Mgr. Karel Hošek zdroj foto: archiv sumpersko.net

Jak jste se dozvěděl o plánu na rušení pošt?

Zrovna jsem se chystal na jednání rady, kde jsme chtěli řešit energetické úspory, abychom v dnešní nelehké době pomohli našim seniorům a hendikepovaným občanům. A v tom na mě z internetu vyskočila zpráva, že se v Šumperku zruší tři pošty ze čtyř, a jedna z nich právě v Temenici, kde bydlí spousta seniorů a kde máme domy s pečovatelskou službou. Byl to šok.

Jak jste zareagoval?

Věřili jsme, že to není konečná verze, že se dá ještě něco vyjednat. Starosta hned oslovil ministra vnitra, vedení pošty i Českého telekomunikačního úřadu s žádostí o přehodnocení návrhu a já jsem začal pracovat na nouzovém plánu.

Co máte na mysli?

Věděl jsem, že v Bohdíkově a v Olšanech i v dalších obcích na Šumpersku, kde chtěla Česká pošta skončit už dříve, úspěšně funguje Pošta Partner. Obce se podílí na nákladech, pošta zajišťuje služby a lidé jsou spokojení. Říkal jsem si, že v nejhorším případě by to byla i varianta pro temenickou poštu.

Už jste o tom s Českou poštou jednali?

Na naši žádost o schůzku zareagovalo vedení pošty až po několika týdnech. To už bylo jasné, že v Šumperku zůstane jen hlavní pošta, ale doufal jsem, že přijdou se vstřícným návrhem, aby právě v Temenici vznikla Pošta Partner. Místo toho nám řekli, že tato možnost nepřichází v úvahu a dostali jsme nabídku jen na projekt Pošta Partner Plus. Což jinými slovy znamená: Laskavě vám tady poštu zachováme, ale musíte si zaplatit úplně všechno.

Můžete vysvětlit, co je Pošta Partner?

To je systém, který funguje tam, kde chtěla pošta zrušit své úřady a obce se je rozhodly zachovat. Zjednodušeně se dá říct, že Česká pošta v nich zajišťuje poštovní služby a obec hradí energie a mzdy. Věděl jsem, že tenhle systém od loňska funguje v Bohdíkově, tak jsem se tam hned vydal za starostou. Zjistil jsem, že to má mnoho úskalí, že to obec stojí dost peněz, ale hlavní přínos je jasný – lidem jejich pošta zůstala.

A co projekt Pošta Partner Plus, který je ve hře?

Ten zatím nikde nefunguje a ani Česká pošta nám zatím nedodala potřebné informace, které bychom potřebovali pro další rozhodování. Jisté je jen jedno – platili bychom ještě mnohem více, například za pronájem prostor nebo poštovní licenci. Takže, spíš než státní, by to už byla městská pošta…

Jak to tedy vypadá? Je nějaká šance, že pošta v Temenici v nějakém režimu zůstane?

Pracujeme na tom každý den, jenže nemáme od České pošty potřebné informace. Způsob komunikace jejích manažerů je hrozný. Věřím, že se nakonec dohoda podaří, ale čeká nás opravdu hodně práce – kromě jednání s poštou musíme uzavřít nájemní nebo kupní smlouvu na provozovnu a zajistit spoustu dalších věcí. Navíc zaměstnanci pobočky už dostali výpověď a hrozí, že přijdeme o kvalifikované pracovníky. Ale nevzdáme to.

Autor: red., mus. S. Singerová, zdroj foto: archiv sumpersko.net

Fotogalerie

Šumperk                             zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Sraz a soutěž historiských vozidel

Sraz a soutěž historiských vozidel

Na zábřežském náměstí

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Slavnostní předání proběhlo v úterý 30. dubna

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.