Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová stanice záchranné služby v Zábřehu

16.04.2024 - Nová stanice záchranné služby v Zábřehu - Funguje od...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Vedení šumperské radnice uctí hrdiny

18. října 2020 - 17:35

Zpět na seznam článků

102. výročí založení Československé republiky

Vedení šumperské radnice uctí hrdiny

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

V Šumperku proběhnou vzpomínkové akce k výročí vzniku samostatného Československa 26. října, z důvodu aktuálních epidemiologických opatření se bohužel musí se však obejít bez přítomnosti veřejnosti.

V dopoledních hodinách proběhne setkání u pamětní desky pěšího pluku 13 na nám. Jana Zajíce, zde přítomní uctí památku obětí bitvy u Moravské Chrastové v roce 1938.

Co se stalo v Moravské Chrastové? V této obci žilo v roce 1938 zhruba třináct set obyvatel, z čehož bylo 800 Čechů a 500 Němců. Díky tomu Chrastová unikla zabrání Německem, protože podle Mnichovské dohody docházelo k záboru obcí s více než polovinou německého obyvatelstva. Tudíž se na tuto obci zmíněné pravidlo nevztahovalo.

Členům Sudetoněmecké strany však vadilo, že Chrastová zůstala součástí Československa, proto ji ozbrojení sudetoněmeční dobrovolníci v noci z 30. na 31. října obsadili. Většina československých jednotek v Moravské Chrastové byla zajata.

Kolem třetí hodiny ranní se o události dozvěděl velitel 13. pluku plukovník Karel Čejka. K dispozici měl pouze rotu doprovodných zbraní. Tyto jednotky vyrazily na místo incidentu kolem páté hodiny ranní. Nakonec se v devět hodin ocitla Moravská Chrastová opět v československých rukou. Na československé straně padli vojáci Antonín Černý, Bedřich Stuchlík, Alois Žatka a Tomáš Morávek.

Odpoledne vedení města položí květiny u busty Tomáše Garrigue Masaryka v ul. 28. října, kde si připomenou 102. výročí založení Československé republiky.

Večerní koncert Moravské filharmonie Olomouc kvůli současné epidemiologické situaci nebude moci s největší pravděpodobností proběhnout.

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.