Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Velikonoční svátky na Šumpersku očima dopravních policistů

23. dubna 2019 - 11:43

Zpět na seznam článků

Bohužel se neobešly bez zranění

Velikonoční svátky na Šumpersku očima dopravních policistů

DN Šumpersko zdroj foto: PČR

Během uplynulých svátečních dnů šetřili dopravní policisté na Šumpersku celkem sedmnáct dopravních nehod, při kterých se zranilo šest osob, z toho čtyři vážně. U dvou řidičů bylo zjištěno ovlivnění alkoholem. Mezi účastníky dopravních nehod byli také tři motocyklisté a jeden řidič čtyřkolky.

V podvečerních a večerních hodinách v pátek 19. dubna uspořádali policisté napříč celým šumperským územním odborem velkou dopravně bezpečnostní akci. „Zkontrolovali přes čtyři sta padesát vozidel a zjistili třicet šest přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ uvedla tisková mluvčí policie Olomouckého kraje Jiřina Vybíhalová, která upřesnila: „V mnoha případech zjistili špatný technický stav vozidel, řada řidičů a spolujezdců nebyla během jízdy připoutána bezpečnostním pásem, další zase ke kontrole nepředložili všechny potřebné doklady.“

Při akci policisté zjistili také jednoho řidiče pod vlivem alkoholu. „Naměřili mu hodnotu přes 0,6 promile alkoholu v dechu,“ informovala mluvčí. V síti policejních kontrol uvízla také mladá žena, která usedla za volant osobního vozu, aniž by byla držitelkou příslušného řidičského oprávnění. Policistům se navíc snažila ujet. „Měla k tomu zřejmě více důvodů. Orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek u ní totiž ukázal pozitivní hodnotu na látku kanabis. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se žena odmítla podrobit,“ sdělila Jiřina Vybíhalová.

V pátek 19. dubna krátce po poledni došlo na silnici I/11 v úseku mezi obcemi Bludov a Klášterec, v katastru obce Chromeč, ke střetu motocyklu s cyklistou.

Sedmačtyřicetiletý řidič motocyklu Honda jel ve směru na Klášterec a objížděl dvaačtyřicetiletého cyklistu, jedoucího v témže směru jízdy. „Cyklista měl však v úmyslu odbočit vlevo, na komunikaci vedoucí k obci Chromeč. Došlo ke střetu obou účastníků, při kterém utrpěl zranění řidič motocyklu a taktéž jeho spolujezdkyně. Cyklista vyvázl bez zranění,“ uvedla Jiřina Vybíhalová.

dopravní nehoda u Chromče zdroj foto: PČR

Cyklista při dechové zkoušce opakovaně nadýchal přes 2,5 promile alkoholu v dechu. U řidiče motocyklu byla dechová zkouška negativní. „Škoda způsobená na motocyklu byla předběžně odhadnuta na sto tisíc korun, na jízdním kole na dva tisíce korun,“ informovala mluvčí. Veškeré příčiny, okolnosti a souvislosti, za kterých k dopravní nehodě došlo, jakož i míra zavinění obou účastníků, jsou předmětem dalšího šetření policie.

Zhruba o dvě hodiny později, havaroval na silnici I/11 v úseku mezi Sobotínem a Starou Vsí jednapadesátiletý řidič motocyklu Kawasaki.

Podle prvotního šetření při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dopravně technickému stavu komunikace. „S motocyklem vyjel vpravo mimo silnici a v příkopu havarovat. Při havárii se vážně zranil,“ uvedla tisková mluvčí.

havárie motocyklu u Sobotína zdroj foto: PČR

havárie motocyklu u Sobotína zdroj foto: PČR

Zdravotnickou záchrannou službou byl přepraven k ošetření do nemocnice. „Dechová zkouška u něj byla negativní. Škoda způsobená na motocyklu byla předběžně odhadnuta na padesát tisíc korun. Také v tomto případě jsou veškeré příčiny a okolnosti, za kterých k havárii došlo, předmětem dalšího šetření,“ informovala Jiřina Vybíhalová.

K další nehodě motocyklisty došlo v sobotu 20. dubna před patnáctou hodinou na silnici I/44 v úseku mezi Loučnou nad Desnou a Červenohorským sedlem. Informovali jsme ZDE

V neděli 21. dubna po půl třetí odpoledne přijali policisté oznámení o havárii čtyřkolky, ke které došlo na místní komunikaci v katastru obce Malá Morava, v úseku mezi turistickým bodem Mokřiny a osadou Bystřina. „Sedmačtyřicetiletý řidič po projetí ostré pravotočivé zatáčky zaznamenal, dle svého sdělení, problém s řízením čtyřkolky, po kterém vyjel vpravo mimo komunikaci a narazil do břehu příkopu,“ sdělila policejní mluvčí.

havárie čtyřkolky Malá Morava zdroj foto: PČR

Po nárazu došlo k převrácení čtyřkolky na levý bok. „Při nehodě se vážně zranila spolujezdkyně, která byla po prvotním ošetření zdravotníky letecky přepravena k dalšímu ošetření do nemocnice v Olomouci,“ informovala Jiřina Vybíhalová.

Řidič čtyřkolky, který vyvázl bez zranění, se podrobil orientační dechové zkoušce. „Policisté mu naměřili bezmála 1,7 promile alkoholu v dechu. Ani jeden z účastníků nehody nepoužil přilbu,“ uvedla mluvčí.

Havarovanou čtyřkolku policisté zajistili a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Veškeré okolnosti této havárie jsou nadále v šetření.

Autor: red., pis. zdroj foto: PČR

Fotogalerie

DN Šumpersko                     zdroj foto: PČR

Další články z rubriky

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.