Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Vrcholí revitalizace parku Knížecí sady Zábřeh

13. dubna 2021 - 16:45

Zpět na seznam článků

Zeleň je další etapou k završení realizace celého projektu

Vrcholí revitalizace parku Knížecí sady Zábřeh

Zábřeh - Knížecí sady II. etapa zdroj foto: muz

V zábřežských Knížecích sadech u Oborníku je v posledních dnech živo. Začátkem dubna byly zahájeny práce na poslední etapě budování parku, který je rozčleněn do pěti tematických celků propojených sítí cest a pěšin. Ideovým záměrem a mottem navržené koncepce parku je pobídka pro obyvatele města, aby si svůj nový park doslova “užili všemi smysly“. K dokončení celého projektu navazujícího na alej na hrázi zbývá výsadba a revitalizace zeleně. 

Zábřeh - Knížení sady I etapa zdroj foto: muz

Zábřeh - Knížení sady I etapa zdroj foto: muz

Název parku vychází z historického názvu městské čtvrti v podzámčí. „Ve starých mapách je zaznamenán německý ekvivalent Knížecích sadů, tedy Fürstengrund. Původní extenzivní louka založená na místě rybníka nabízela obrovský potenciál pro založení parku,“ připomenul starosta František John.

V předchozích letech, v rámci první a druhé etapy revitalizace, vznikla trasa pro in-line bruslení dokola kolem dvou terénních modelací včetně veřejného osvětlení. Byly také vybudovány ostatní chodníky, které mají mlatový povrch a byly zde v ploše ponechány i dílčí zatravněné chodníčky, jelikož se vzhledem k charakteru prostoru předpokládá a je žádoucí živelný pohyb po ploše parku.

Zábřeh - Knížecí sady II etapa zdroj foto: muz

Zábřeh - Knížecí sady II. etapa zdroj foto:muz

Zhotovitel výsadeb a mobiliáře začal s přípravou prací již na podzim loňského roku, kdy provedl postřik proti plevelu. „Na odplevelených plochách budeme zakládat nový trávník a vysazovat dře-viny, a to jak stromy, tak i nižší keře,“ uvedl Petr Vykrut, ředitel společnosti VYKRUT zahradní služby, která stavbu provádí. Samotná výsadba začala po Velikonocích.

Zábřeh - Knížecí sady II. etapa zdroj foto:muz

Zábřeh - Knížecí sady II etapa zdroj foto: muz

Projekt počítá s výsadbou skupin stromů a solitérů v celé ploše Knížecích sadů. Jedná se o dílčí výsadby nižších keřů v rámci tematických celků. Součástí sadových úprav je rovněž zatravnění, které zde má několik podob. Jedná se o rozdílné travní směsi navržené s ohledem na funkční využití plochy a také s ohledem na stanovištní podmínky na lokalitě.

V rámci projektu vznikne v části parku i vodní tůň. „Celý areál je komplexně řešen tak, aby mohl být využíván celoročně všemi věkovými skupinami k odpočinku, rekreaci, pobytu v přírodě i sportu. Ovál se zpevněným povrchem představuje pro děti bezpečné místo pro jízdu na dětských dopravních prostředcích. Kopečky jsou zase místem, kde v zimě mohou bobovat a sáňkovat,“ dodal John.

Celá revitalizace včetně vodního prvku bude prováděna během dubna a května. Výsadba zeleně je spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí. Cena poslední etapy projektu činí 3,8 mil. korun a výše poskytnuté dotace je 2,5 mil. korun. Zrealizované dvě etapy si z rozpočtu města vyžádaly celkem šest milionů korun.

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: muz

Fotogalerie

Zábřeh - Knížecí sady II. etapa     zdroj foto: muz

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.