Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Výsadba stromů v Šumperku

16. října 2019 - 18:10

Zpět na seznam článků

Firma vysazuje na plochách, které má ve své správě

Výsadba stromů v Šumperku

Šumperk - sázení stromů zdroj foto: O. Coufal

České lesy v současnosti devastuje kůrovcová kalamita, která je, podle některých odborníků, nejhorší za posledních dvě stě let. Stromy jsou důležitým prvkem životního prostředí a obnova lesního fondu není krátkodobou záležitostí. Ve firmě Šumperská provozní vodohospodářská společnost se rozhodli přírodě pomoci a kromě plánované údržby zelených ploch objektů v jejich správě hledají možnosti, kde vysadí i nové stromy. První výsadba se uskutečnila 15. října v Šumperku na ploše parkoviště na ulici Jílová ve spolupráci se Střediskem volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk.

Hlavní aktivitou šumperské vodohospodářské společnosti je výroba a dodávání kvalitní pitné vody, odvádění a čištění odpadních vod pro osmdesát dva tisíc obyvatel na Šumpersku. „Veškeré aktivity společnosti jsou spojeny s ochranou životního prostředí a šetrnému chování k přírodě. Především odvádění a čištění odpadních vod je procesem, který aktivně napomáhá nejen k ochraně, ale i ke zlepšování životního prostředí,“ uvedl mluvčí společnosti Ondřej Coufal.

Šumperk - sázení stromů zdroj foto: O. Coufal

Za úvahou k sadbě stromů stojí především informace z médií o kůrovcové kalamitě. „Zvažovali jsme s kolegy, kde přiložit pomocnou ruku a napadlo nás, že můžeme pomoci už tím, že pár nových stromů vysadíme na plochách, které jsou v naší správě,“ řekl generální ředitel společnosti Radim Jirout. „Je to jen malá pomoc, ale možná tím někoho motivujeme k tomu, aby nás následoval,“ dodal.

Šumperk - sázení stromů zdroj foto: O. Coufal

Partnerem pro tuto výsadbu se stala šumperská vila Doris, se kterou vodohospodářská společnost spolupracuje i při organizaci Dne Země. „Jsem přesvědčen, že jde o dobrý nápad. Vhodně vysazené nové stromy jsou důležitým prvkem zdravého prostředí v každém městě, nejen v Šumperku. Proto jsme se k akci rádi připojili,“ sdělil Adam Trčka, pracovník Střediska volného času.

Šumperk - sázení stromů zdroj foto: O. Coufal

V této chvíli se jedná o tři stromky a dvě řady keřů. „Našim cílem je provést výsadbu ve městě. Dodáváme stromy tam, kde nejsou. Nechceme sázet sazenice, ale už menší stromky. V současné chvíli nemáme plán na nějaký počet, pokud uvidíme, že někde stromy chybí a bude to v plochách, které jsou v naší správě, tak je tam vysadíme,“ upřesnil mluvčí.

Autor: red., O. Coufal, zdroj foto: O. Coufal

Fotogalerie

Šumperk - sázení stromů         zdroj foto: O. Coufal

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.