Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Vyvarujte se dehydratace a následného selhání ledvin

17. července 2019 - 11:38

Zpět na seznam článků

Pijte čistou vodu, radí primář Dialýzy Šumperk

Vyvarujte se dehydratace a následného selhání ledvin

Dialýza Šumperk - MUDr. Petr Schlemmer zdroj foto: Agel

Pít po celý den čistou pramenitou vodu, aby si člověk udržel hydratovaný organismus, je pro mnohé nesplnitelný úkol. Lidé své ledviny nejčastěji zanedbávají tím, že pijí nevhodné nápoje, přijímají nedostatek tekutin anebo je přijímají nárazově. To vede u každého desátého Čecha k onemocnění ledvin, až k jejich selhání. O akutním selhání ledvin vědí své čtyři noví pacienti Dialýzy Šumperk, které spolu s dalšími pěti podezřeními na onemocnění ledvin ošetřili zdravotníci Dialýzy za poslední měsíc. Nárůst pacientů zde pozorují dlouhodobě, proto dbají na prevenci a zdůrazňují lidem, že základem pitného režimu nejsou minerálky, natož slazené nápoje s vysokým obsahem cukru.

Vysoce mineralizované a slazené nápoje představují pro organismus zátěž. „Podíl cukru v půllitru kolového nápoje odpovídá celodenní dávce, kterou by mělo lidské tělo přijmout. Navíc cukr vyvolává pocit žízně, a tak vede k dalšímu příjmu nápoje, který zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nadměrný příjem minerálů, zejména sodíku, se doporučuje při průjmech nebo zvracení, běžně ale může zvyšovat krevní tlak a perlivost nápoje vyvolává pocit osvěžení a způsobuje omezení příjmu tekutin,“ vysvětluje primář Petr Schlemmer, primář Dialýzy Šumperk, a připouští, že minerální vody, stejně tak jako ovoce a zelenina, mohou asi z pětiny pitný režim doplnit.

Zbylých osmdesát procent by měla být čistá voda, kterou lidské tělo využívá k celé řadě procesů, a pokles obsahu vody v těle o pouhé procento spouští obranný mechanismus. Dehydratace má přitom jasné příznaky. „Nedostatečný příjem tekutin může způsobit zvracení, bolesti hlavy nebo ve vážnějších případech i křeče až bezvědomí. Těžká dehydratace pak může způsobit až akutní selhání ledvin, které člověka ohrožuje na životě a může končit dialýzou,“ varuje primář Petr Schlemmer a dodává, že právě včasný záchyt onemocnění tomu může předejít.

I přes osvětu stále častěji léčí na Dialýze v Šumperku pacienty s pokročilým onemocněním ledvin, kteří přišli pozdě, byť na sobě pozorovali příznaky jejich poškození. Typickým příkladem je zvýšený krevní tlak, otoky končetin či únava. Zanedbaný a nesprávný pitný režim podpořený letními tropickými teplotami a nadměrnou fyzickou zátěží může spustit proces selhávání tohoto životně důležitého orgánu. Ledviny denně vyčistí sto osmdesát litrů krve od odpadních látek a jejich výpadek má pro organismus fatální důsledky.

Autor: red., R. Miloševská

Fotogalerie

Dialýza Šumperk - MUDr. Petr Schlemmer      zdroj foto: Agel

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.