Neděle 08. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

HOKEJ: Zubři vs Draci 5:0

07.09.2024 - HOKEJ: Zubři vs Draci 5:0 - Reportáž ze závodu

Počasí

08.09.2024 - Neděle

Teplota: 29 / 21 - SkoroJasno

09.09.2024 - Pondělí

Teplota: 24 / 16 - Déšť

Začíná Letní škola slovanských studií

12. července 2024 - 11:48

Zpět na seznam článků

Téměř stovka studentů z celého světa se na Univerzitě Palackého zase začne učit česky

Začíná Letní škola slovanských studií

ilustrační snímek zdroj: archiv upol

Olomouc opět přivítá zájemce o češtinu. Už tuto neděli se na nádvoří Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (FF UP) poprvé potká téměř stovka studentů osmatřicátého ročníku Letní školy slovanských studií. Nejpočetnější skupinou budou letos Američané.

S cílem učit se česky přijedou do Olomouce lidé z různých koutů Evropy, dále například i z Egypta, Japonska, Koreje, Austrálie, Singapuru či Mexika. Nejpočetnější skupinou však letos budou Američané. Téměř stočlennou skupinu budou i letos tvořit lidé rozdílných věkových kategorií. „Do prostor filozofické fakulty dorazí například osmasedmdesátiletý Ital Antonio. Češtinu se sem přijede učit už podruhé. Přijede i dvaasedmdesátiletý Američan Michael či šestnáctiletý Hideaki z japonského Nagana, jenž se naší letní školy zúčastní se svou maminkou. Početně největší skupinu budou tvořit Američané, přijede jich deset,“ uvedla Pavla Poláchová, ředitelka Letní školy slovanských studií FF UP s tím, že hojnou americkou skupinu následuje devět zájemců o češtinu z Německa, osm pak z Polska.

Tradičně mívají zájem o tuto školu i cizinci, kteří žijí v České republice, mimo jiné pro cizince, kteří navíc pracují na UP, má škola připravené i slevy. Není výjimkou, že se posluchači a posluchačky účastní olomoucké letní školy opakovaně. „Hned po příjezdu, během prvního víkendu, projdou všichni studenti rozřazovacími testy. Uskuteční se v ústní formě. Podle pokročilosti pak posluchače rozdělíme do devíti skupin. Nabídneme tak start ve výuce češtiny úplným začátečníkům, ale i zajímavé hodiny, v nichž se zdokonalí v češtině i velmi pokročilí studenti,“ doplnila Pavla Poláchová.

Během odpoledních jazykových aktivit se budou posluchači moci zdokonalovat ve výslovnosti, škola jim nabídne i gramatické a konverzační workshopy. Kromě češtiny budou pro zájemce otevřené kurzy ukrajinštiny a ruštiny pod vedením zkušené lektorky Larysy Sazanovych ze Záporoží.

I letos budou studenty učit pedagogové Filozofické fakulty Univerzity Palackého, její absolventi a dále externisté, kteří během akademického roku působí na lektorátech v Rumunsku a v Polsku.

Podle ředitelky letní školy jezdí zahraniční studenti se zájmem o češtinu do Olomouce velmi rádi, jistou roli v tom sehrává nejen kvalita výuky, jedinečnost místa výuky, samotné město Olomouc, ale i další doprovodný program.

I ten podle ní bude letos bohatý. „Studenti navštíví pivovar Tvarg ve Velké Bystřici, olomoucké Arcidiecézní muzeum, Pevnost poznání UP či Telegraph, budou moci vystoupat i na radniční věž. V rámci filmového klubu jim budeme promítat české filmy pod širým nebem na nádvoří filozofické fakulty, tradiční divadelní workshop se uskuteční opět ve spolupráci s divadlem Nabalkoně. Nabídneme jim i kurz lidových tanců a písniček, folklorní večer s cimbálovkou a workshop hlaholice. I letos se uskuteční mezinárodní piknik, během něhož budou studenti prezentovat pochutiny zemí, z nichž pocházejí, budeme také opékat buřty. Jako novinku máme pro studenty připravenou přednášku a následnou vernisáž výstavy s názvem České a moravské lidové kroje. Přednášku prosloví autorka kreseb Jarmila Opletalová. I letos nabídneme i celodenní výlety, chystáme se do Mikulova, Moravského krasu a do Ostravy,“ uzavřela Pavla Poláchová.

Letní škola slovanských studií FF UP se uskuteční od 13. července do 11. srpna v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Palackého (Křížkovského 10).

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: upol.

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv upol

Další články z rubriky

Opravená rozhledna na Anenském vrchu

Opravená rozhledna na Anenském vrchu

Zpět je i původní mariánský sloup

Noc vědců v Olomouckém kraji

Noc vědců v Olomouckém kraji

Odhalí překvapivé proměny

Exkluzivní Fotogalerie

Revival Invaze 2024

Revival Invaze 2024

Fotek: 67
Přidáno: 24.08.2024

Rapotínská výstava mečíků

Rapotínská výstava mečíků

Fotek: 63
Přidáno: 11.08.2024

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.