Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zaměstnavatelé stále hledají nové zaměstnance

11. listopadu 2019 - 08:09

Zpět na seznam článků

Olomoucký kraj evidoval ke konci října přes deset tisíc volných pracovních pozic

Zaměstnavatelé stále hledají nové zaměstnance

Burza práce 2019 zdroj foto: archiv šumpersko.net

I v uplynulém měsíci trval zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance, a to především v technických profesích na dělnických, ale i vyšších pozicích. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna. „Svůj díl odvádí i proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a efektivní spolupráce agend Zaměstnanosti a Nepojistných sociálních dávek. Právě tato úzká provazba, kdy posuzujeme klienty v rámci obou oblastí společně, významně zvyšuje jejich uplatnitelnost na pracovním trhu a zároveň snižuje jejich závislost na dávkách. Klesá jak počet, tak i podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Jen za uplynulý rok se snížil v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 6,8 p. b. Ve srovnání s rokem 2017 pak dokonce o více než 14 p. b. Tato čísla potvrzují, že se Úřadu práce ČR daří umisťovat na trh práce i ty klienty, kteří kvůli různým bariérám dosud velmi obtížně hledali práci,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kuchaře, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo zedníky.

Burza práce v Šumperku 2019 zdroj foto: archiv šumpersko.net

Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání.

Pro Úřad práce ČR je současný vývoj impulsem pro zavedení nových přístupů k podpoře zaměstnatelnosti různých cílových skupin. Zároveň se ještě více zaměřuje na zkvalitnění a zefektivnění své činnosti tak, aby zrcadlila požadavky zaměstnavatelů. „Klademe důraz na přímý kontakt se zaměstnavateli, monitorujeme jejich potřeby v terénu. Naši specialisté jsou s nimi v maximálně možné míře v osobním a pravidelném kontaktu. Důležitá je pro nás také predikce kvalifikačních požadavků, respektive vzdělání, abychom mohli přizpůsobit zaměření rekvalifikačních kurzů na “míru” zaměstnavatelům. Zároveň se ale snažíme touto činností zaměstnavatele zbytečně nezatěžovat a vycházíme jim vstříc s termíny a délkou návštěv. Veškeré tyto a další činnosti probíhají v rámci klíčové aktivity ÚP ČR, kterou je monitoring trhu práce,“ vyzdvihuje Kateřina Sadílková.

Ke konci října celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji klesl na 10 981 osob, počet hlášených volných pracovních míst se naopak zvýšil na 10 278.

Většina okresů v Olomouckém kraji vykázala meziměsíční pokles nezaměstnanosti „V absolutních i relativních číslech vede Přerovsko, kde se počet nezaměstnaných snížil o 140 osob, což v procentuálním vyjádření činilo 5,1procent. Jedinou výjimkou byl okres Jeseník, kde se počet nezaměstnaných nepatrně zvýšil o 6 osob. Tento okres zároveň vykázal nejvyšší relativní nezaměstnanost v Olomouckém kraji,“ uvedl krajský analytik trhu práce Jaroslav Mikšaník.

Burza práce 2019 zdroj foto: archiv šumpersko.net

Podíl nezaměstnaných osob vyšší než republikový průměr vykázaly tři okresy – Jeseník, Šumperk a Přerov. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl naopak zaznamenán v okrese Prostějov.

Olomoucký kraj evidoval ke konci října celkem 10 278 volných pracovních míst. „Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,1 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (2,6), nejméně naopak v okrese Prostějov (pouze 0,5 osoby na 1 VM). Prostějovsko je jediným okresem v Olomouckém kraji, kde počet volných míst je vyšší než počet nezaměstnaných,“ upřesnil Jaroslav Mikšaník.

 Z celkového počtu 10 278 volných pracovních míst bylo 4 034 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 6 244 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Autor: red., K. Beránková, Jaroslav Mikšaník

Fotogalerie

Burza práce 2019                       zdroj foto: archiv šumpersko.net

Další články z rubriky

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

K dostání bude i výroční turistická vizitka

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.