Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zásobování vodou na Šumpersku

14. února 2018 - 00:02

Zpět na seznam článků

První díl

Zásobování vodou na Šumpersku

Zásobování vodou na Šumpersku zdroj foto: KS

Více než tři čtvrtiny povrchu země tvoří voda, přes čtyřiadevadesát procent vody je vázáno ve světovém oceánu a sladké vody je jen necelých šest procent. Někde je vody dostatek a jsou místa, kde voda chybí vůbec, dalším problémem je i její znečištění. V globálu můžeme říci, že kvalitní pitné vody ve světě ubývá a Česko není výjimkou.

Šumpersko má relativní dostatek pitné vody, díky hydrogeologické situaci je na tom mnohem lépe, než je na tom např. Jižní Morava. Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS) provozuje celkem šestnáct vodovodů, z toho sedm skupinových, šestapadesát vodojemů, čtyři úpravny pitné vody a 658 kilometrů vodovodních sítí. Na provozovaném území zásobuje více než osmdesát tisíc obyvatel, pro které vyrobí až 4,5 mil metrů krychlových pitné vody ročně.

Zásobování vodou na Šumpersku zdroj foto: KS

Voda je ve většině případů čerpána z kvalitních podzemních zdrojů, které nejsou zatíženy umělým znečištěním, tak jako starší zdroje, nacházející se v blízkosti vodních toků v zemědělské krajině. Ty jsou často znečištěny chemickými látkami, jako pesticidy, herbicidy, dusičnany, fosfáty apod., používanými zemědělskou výrobou.

V minulosti byly definitivně odstaveny povrchové zdroje, jako např. přehrady na Nemilce či v Bušínově, které byly, jako první, těmito látkami zcela znehodnoceny. Kapacita současných zdrojů sice přesahuje několikanásobně běžnou potřebu, ale ŠPVS má snahu nahradit zmíněné mělčí zdroje hlubšími zdroji s kvalitní vodou.

Zásobování vodou na Šumpersku zdroj foto: KS

Největší výhodou skupinových vodovodů je, že při jakýchkoli omezeních některých zdrojů či částí sítí lze zajistit dodávku z jiných zdrojů a jinou cestou.

Odběratel tedy nemá vůbec tušení o zásazích na síti. Dílčím omezením v nejbližším okolí opraveného úseků samozřejmě nelze zcela zabránit, nicméně i tato omezení se obvykle týkají pouze krátkého časového úseku v řádu max. několika hodin. Na takto rozsáhlé síti pochopitelně dochází k občasným nečekaným událostem či poruchám, i protože řada vodovodů je starší více než padesát let. Síť je proto nepřetržitě monitorována a jsou vyhodnocovány průtoky v jednotlivých jejích částech, aby bylo možné vzniklé poruchy a jiné úniky vody identifikovat a odstranit v co nejkratším čase.

Zásobování vodou na Šumpersku zdroj foto: KS

V roce 2002 byl v ŠPVS, díky současnému vlastníkovi společnosti, celosvětové vodohospodářské společnost SUEZ Water, spuštěn projekt snižování objemu tzv. nefakturované vody a již během prvních sedm let projektu snížit ztráty ze 44,1 procent pod 20 procent.

V dalším období pak byly ztráty vody sníženy až na dnešní stav cca dvanáct procent, který řadí ŠPVS ke špičkám v Evropě. Řadou technických opatření, která byla realizována výhradně prostředky ŠPVS, bez jakýchkoli dotací či grantů, šetří vlastníkovi infrastruktury ročně milionové částky, které následně může využít na další rozvoj infrastruktury.

Autor: Komerční sdělení

Fotogalerie

Zásobování vodou na Šumpersku       zdroj foto: KS

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.