Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zimní údržba komunikací v Šumperku

12. listopadu 2022 - 13:57

Zpět na seznam článků

Její kvalitnější provedení mohou ovlivnit občané

Zimní údržba komunikací v Šumperku

ilustrační snímek zdroj: archiv sumpersko.net

Zlepšit zimní údržbu v Šumperku, zapojit do ní občany, zabránit škodám na zeleni a umožnit technice, aby se dostala všude tam, kam potřebuje. To je hlavní cíl města pro letošní zimní období.

Mezi největší úskalí zimní údržby patří špatně zaparkovaná auta, která stojí na místech vjezdu a výjezdu na chodník. Technika pak nemá šanci dostat se na chodník vůbec nebo jen za cenu poškození zeleně. „Dalším problémem jsou přečnívající části zaparkovaných aut do prostoru chodníku. Technice pak nezbývá než provést úklid jen tam, kde má průjezd volný. Proto prosíme řidiče, aby svá vozidla zaparkovali v zimě tak, aby byly chodníky průjezdné v celé šíři,“ uvedl Petr Polách, vedoucí společnosti Recovera Technický servis, jenž má na starost zimní údržbu chodníku a místních komunikací.

Potvrdil, že tam, kde to bude potřeba, bude k odhrnování sněhu využívána užší technika, případně frézy na ruční pohon. „Pravidelně investujeme do modernizace vozů a strojů určených pro zimní údržbu. Za posledních pět let jsme takto investovali čtrnáct milionů korun,“ sdělil Petr Polách. Doplnil, že i v letošním roce bude využíván kamerový systém na přední i zadní části vozidla provádějícího zimní údržbu. Tento monitoring by měl pomoci s řešením možných problémů.

K hladšímu průběhu zimní údržby přispívá také oddělení komunálních služeb, které v problémových místech zajišťuje například vhodnější umístění odpadových nádob mimo chodníky nebo rozšíření prostoru pomocí dodláždění. „Prosíme obyvatele, aby byli ohleduplní a tolerantní. Když ve městě začne mrznout nebo sněžit, nemůžeme být v jednu chvíli všude. Samozřejmě se vždy snažíme město uklidit co nejrychleji, a to v souladu s plánem zimní údržby,“ dodal Petr Polách.

V mapě se nachází nejen zobrazení pořadí úklidu jednotlivých komunikací, ale také doba, za kterou by měly být chodníky uklizené od chvíle, kdy začne padat sníh. Jsou zde také vyznačeny chodníky a komunikace, které do údržby spadají. Jde především o ty páteřní a nejvíce využívané. Z ekonomických důvodů je v ulici udržován vždy jen chodník po jedné straně. Lidé mohou přímo z mapy posílat podněty k zimní údržbě.

Mapu zimní údržby najdou zájemci na webu města ZDE  

Autor: red., S. Singerová - mus

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv sumpersko.net
mapy             zdroj:mus

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.