Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Zkušená lékařka Renata Michálková nabádá: „Chraňte na jaře své oči!"

10. dubna 2018 - 20:07

Zpět na seznam článků

Kde všude číhá nebezpečí, vysvětluje primářka očního oddělení šumperské nemocnice

Zkušená lékařka Renata Michálková nabádá: „Chraňte na jaře své oči!"

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Jaro už definitivně klepe na dveře a s ním i práce na zahradě. Asi většina zahrádkářů v minulosti zažila v zápalu činnosti nějaký menší nebo větší úraz. Jedny z nejnepříjemnějších zranění jsou ty, které se týkají našeho zraku. Není totiž žádnou výjimkou, když zahrádkáře při práci zasáhne do oka větvička, odštípnutá tříska, nebo mu do něj vlétne hmyz.

Potvrzuje to i primářka očního oddělení šumperské nemocnice Renata Michálková. S příchodem prvních jarních paprsků totiž museli šumperští oční lékaři ošetřit už desítku pacientů s nepříjemným úrazem oka. Nadšeným zahrádkářům proto vzkazuje, aby byli opatrní, a radí jim, jak správně v případě nehody postupovat.

MUDr. Renata Michálková - přimářka očního oddělení šumperské nemocnice foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Trn z oka nevytahujte násilím. „Pokud se pokoušíte odstranit z oka cizí předmět, ať už sobě nebo druhé osobě, je nezbytné si v první řadě důkladně umýt ruce, ideálně mýdlem a pod teplou vodou, a pak teprve oko ošetřovat. V žádném případě si ale oko nesmíme začít mnout nebo třít. Tělísko odstraňujte z oka sterilním vatovým tampónem nebo okrajem kapesníku, který před tím navlhčete v čisté vodě,“ objasňuje Renata Michálková s tím, že předmět z oka by se nikdy neměl vytahovat tvrdým nebo špinavým předmětem. „Na závěr oko vykapejte borovou vodou nebo očními kapkami. Ale pozor, pokud zjistíte, že je těleso v oku hluboko zaseknuté, nikdy se nesnažte odstranit jej násilím. Raději co nejdříve vyhledejte pomoc lékaře,“ dodává primářka.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Pomoc lékařů je třeba vyhledat i v případě hlubších poranění, ke kterým může dojít například v dílně či garáži. Například zapíchnutý odštěpek při broušení či řezání kovu či drobné střípky skla a následná neuvážená manipulace s nimi může zrak nenávratně poškodit. „V takových případech je lepší se o nic nepokoušet a pospíchat do oční ambulance. Stejně tak se nevyplácí podcenit pohmoždění oka či závažnější úraz, kdy dojde ke krvácení do sklivce nebo pohmoždění sítnice," varuje primářka s tím, že takto vážná poranění oka mohou způsobit i poruchu prostorového vidění.

Velké nepříjemnosti může způsobit i zasažení oka chemickými látkami. Zahrádkářská hnojiva a postřiky, barvy nebo louhy. To vše může nadělat v oku pořádnou paseku během několika málo vteřin. „Proto jakmile dojde k zasažení oka jakoukoli chemikálií, je dobré oko co nejrychleji vypláchnout proudem studené vody směrem od vnitřního koutku ven. Důkladnost výplachu ale nepodceňujte. Zejména louhy jdou vypláchnout velmi špatně a rozsah poškození oka se může projevit až za několik dní," varuje primářka, která zároveň doporučuje po vypláchnutí oka vodou okamžitou návštěvu očního lékaře. 

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Jak nejlépe předejít nepříjemnostem spojených s poraněním oka? Řešení není příliš složité ani finančně náročné. Při práci používejte kvalitní brýle a pro někoho možná překvapivě, rukavice. „Mnohá poranění totiž vzniknou tak, že si potřísněnýma rukama oči bezmyšlenkovitě promneme," vysvětluje primářka Michálková.

Jenže na to, aby se jaro negativně podepsalo na našem zraku, nemusíme být ani kutil, ani zahrádkář. Stačí si vyrazit do rozkvétající přírody za sportem nebo jen tak na procházku a lehký pylový deštík nám udělá během pár vteřin ze života peklo. „Oční alergie, neboli alergická konjuktivitida, je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat," popisuje primářka očního oddělení šumperské nemocnice příznaky zánětu spojivek.

Podle ní už nám v tomto případě samotné ochranné brýle nepomohou. „Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší je lepší raději co nejméně vycházet ven. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout. Pokud již víme o své alergii, tak preventivně kapat antialergické kapky ještě před nástupem pylové sezony a pravidelně kapat i umělé slzy."

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

Jarní sluníčko pohladí po těle i po duši, ale zrak bychom k němu rozhodně upírat neměli. Ultrafialové paprsky při dopadu na oko poškozují zejména vnější vrstvu rohovky. Negativní dopady se ale často projeví až po delší době, například po šesti až dvanácti hodinách. A jak to vypadá? Úporná bolest očí, slzení a světloplachost A samozřejmě nutná návštěva lékaře. „Pacientovi v těchto případech nakapeme do oka analgetika. Obecně také pomáhá přikládat studené obklady a pobývat v tmavé místnosti," dodává primářka.

UV záření může kromě rohovky poškodit také čočku a zapříčinit tak vznik šedého zákalu neboli katarakty. „V takovém případě nezbývá pacientovi než podstoupit operaci. Dnes už naštěstí dokážeme díky moderním léčebným metodám odstranit šedý zákal ambulantně během několika minut,“ říká primářka Michálková, která má sama za sebou už víc než deset tisíc operací.

NŠ - oční oddělení zdroj foto: archiv šumpersko.net

V Šumperku se mohou lidé v případě jakýchkoliv očních obtíží obrátit přímo na oční ambulanci šumperské nemocnice.

ordinační hodiny zdroj: NŠ

Autor: red., H. Hanke, foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

NŠ - oční oddělení                 zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.