Čtvrtek 02. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Začala plavební sezóna na Baťově kanále

01.05.2024 - Začala plavební sezóna na Baťově kanále - 1. května

Počasí

02.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 21 / 14 - Oblačno

03.05.2024 - Pátek

Teplota: 21 / 15 - Zataženo

Movember!Draci zvou muže na preventivní prohlídku

22. listopadu 2016 - 09:48

Zpět na seznam článků

Nemocnice Šumperk ve středu nabídne bezplatné vyšetření i konzultace

Movember!Draci zvou muže na preventivní prohlídku

Na bezplatnou preventivní akci zvou letos nejen lékaři, ale i šumperští Draci. Akci podporují všichni foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk.

Už tuto středu 23. listopadu otevře své dveře urologická ambulance Nemocnice Šumperk. Od patnácti do devatenácti hodin nabídnou její lékaři v rámci Dne boje proti karcinomu prostaty a varlat bezplatné vyšetření i konzultace. Vítání jsou všichni muži ve věku od čtyřiceti let. Především pak ti, kteří doposud vyšetření nikdy nepodstoupili.

V České republice diagnostikují lékaři každý rok rakovinu prostaty asi pěti tisícům mužů. I proto se Nemocnice Šumperk rozhodla do akce zapojit a nabídnout všem mužům možnost konzultací a odborných vyšetření v rámci Dne prevence proti karcinomu prostaty a varlat. „Včasný příchod k lékaři může skutečně zachránit život. Rád bych proto vyzval všechny muže, které trápí nějaký urologický problém, aby neváhali a přišli k nám do urologické ambulance,“ říká primář urologického oddělení Nemocnice Šumperk Martin Kaňa.

Focení si všichni užívali Foto:Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Rakovina prostaty sice postihuje muže ve vyšším věku, ale sám primář se ve svém životě již mnohokrát setkal s nemocnými, kteří nedávno oslavili čtyřicítku.

Před rakovinou prostaty i varlat varuje hnutí Movember, které začíná vždy 1. listopadu. Jeho symbolem je knírek, který si muži po celý listopad nechávají postupně narůst, tak aby upozornili na nebezpečí rakoviny varlat a prostaty. Do akce se už tradičně zapojují také lékaři Nemocnice Šumperk, včetně primáře Martina Kani. Letos se akci rozhodli společně s nimi podpořit i šumperští hokejisté. „Ten nápad se nám okamžitě zalíbil. Je potřeba pomáhat dobré věci, upozorňovat na to, co je důležité. V podstatě jsme okamžitě souhlasili a akci podporují všichni hráči,“ říká za Draky Šumperk Radek Fischer, asistent kapitána.

Všichni hráči v pondělí 21. listopadu dorazili také do nemocnice, aby se společně s lékaři a sestrami vyfotili a pozvali veřejnost na preventivní akci.

Movember Foundation je vedoucí světová organizace, jejímž cílem je změnit tvář mužského zdraví. Vybízí muže, aby si nechali narůst knír v Movemberu a pomohli tak iniciovat diskusi o problematice rakoviny prostaty a varlat a získat nezbytné finanční prostředky na podporu programů zabývajících se zdravím mužů. V České republice působí Movember od roku 2008, kdy se pár nadšenců kolem FMX Gladiator Games rozhodlo pěstovat knír za dobrou věc. V roce 2009 se připojila i Česká republika, jako teprve osmá země světa. Tehdy se do kampaně zapojilo jen pár desítek lidí. O rok později se počet účastníků rozšířil, stejně tak přibylo i množství vybraných finančních prostředků. Loni se do akce zapojilo přes dvacet tisíc lidí.

Autor: red., H. Szotkowská

Fotogalerie

Na bezplatnou preventivní akci zvou letos nejen lékaři, ale i šumperští Draci. Akci podporují všichni foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk.

Související články

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.