Sobota 27. července 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Opilý motorkář spadl z motorky

26.07.2024 - Opilý motorkář spadl z motorky - Dopravní nehoda se...

Počasí

27.07.2024 - Sobota

Teplota: 30 / 15 - PoloJasno

28.07.2024 - Neděle

Teplota: 25 / 16 - obcasny-Déšť

Začala plavební sezóna na Baťově kanále

01. května 2024 - 17:58

Zpět na seznam článků

1. května

Začala plavební sezóna na Baťově kanále

Začala plavební sezóna na Baťově kanále zdroj foto: PM

Povodí Moravy dokončilo přípravy Baťova kanálu na zahájení hlavní plavební sezóny. Všechny plavební komory jsou seřízené, rejdy plavebních komor vyčištěné a plavební značení osazené. Na konci dubna prošla provozními zkouškami plavební komora ve Spytihněvi, která je po generální opravě.

Plavební komory jsou připravené na provoz, vegetace zasahující do vodní dráhy odstraněná, plavební značení osazené a vodní cesta prošla předsezónní přípravou. „Dokončili jsme předsezónní přípravu Baťova kanálu, kterou jsme završili kontrolní plavbou. Provedli jsme seřízení a údržbu technologií plavebních komor, obnovili potřebnou plavební hloubku a zkontrolovali všechny bezpečnostní prvky. Nově jsme opravili vypouštěcí stavítko na vzpěrných vra­tech plavební komory Babice, provedli jsme opravy úchytných lan a kotvících ok na komorách v Huštěnovicích a Uherském Ostrohu, dále pak opravy technologií na komorách Vnorovy I. a Petrov. Vodní cesta je připravená na pět měsíců provozu,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Úspěšně a řádně v termínu Povodí Moravy dokončilo i rozsáhlou opravu plavební komory ve Spytihněvi a modernizaci stavidla ve Veselí nad Moravou, které je jediným objektem zajišťujícím napouštění povrchové vody z řeky Moravy do jižního kanálového úseku vodní cesty Baťův kanál od Veselí nad Moravou až po jez Su­doměřice. Obě akce byly financovány z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hlavní plavební sezóna odstartovala 1. května a potrvá až do konce září. „V květnu a v září budou plavební komory v provozu vždy od pátku do neděle, od června do konce srpna pak od úterý do neděle. Provoz plavebních komor letos vychází na sto devět dnů, což představuje celkem 872 hodin komorování. V letošním roce Povodí Moravy zajistí provoz plavebních komor také během státních svátků 1. a 8. května,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Chmelař, který upřesnil: „ V rámci podpory rozvoje cestovního ruchu v oblasti rekreační plavby rozšíří správce vodní cesty komorování v měsíci květnu o dva dny, a to o čtvrtky 2. a 9. května. Provoz plavebních komor bude probíhat v komorovací dny vždy od půl desáté do osmnácti hodin.“

Proplutí plavebními komorami je pro veřejnost i provozovatele plavby zcela bezplatné. Všechny náklady na provoz, obsluhu a údržbu zdymadel zajišťuje z vlastních zdrojů Povodí Moravy tak, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady. Provoz plavebních komor vyjde vodohospodáře každý rok na přibližně 2,5 až 3 mil. korun.

Autor: red., Petr Chmelař, zdroj foto: PM

Fotogalerie

Začala plavební sezóna na Baťově kanále   zdroj foto: PM

Další články z rubriky

Horská služba v letním období eviduje přes tisíc dvě stě výjezdů

Horská služba v letním období eviduje přes tisíc dvě stě výjezdů

Přímá spolupráce se ZZS byla u čtyři sta případů

Noční práce na dálnicích a silnicích

Noční práce na dálnicích a silnicích

Jsou součástí činností ŘSD

Společná oprava dvou mostů v kraji

Společná oprava dvou mostů v kraji

A povrchu vozovky částečně uzavře silnici u Lipníku nad Bečvou

Exkluzivní Fotogalerie

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou II.

Den s Horskou službou II.

Fotek: 68
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou I.

Den s Horskou službou I.

Fotek: 91
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.