Středa 15. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v předešlých letech

15.05.2024 - Letošní zimu v Česku přežilo víc včelstev než v...

Počasí

15.05.2024 - Středa

Teplota: 23 / 10 - SkoroJasno

16.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 21 / 13 - Oblačno

Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc

04. září 2023 - 15:29

Zpět na seznam článků

Hortikomplex připomene společné kořeny České a Slovenské republiky

Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc

Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc zdroj foto: VFO

Na začátku října se koná letošní podzimní výstava Hortikomplex, vstupenky za nejlepší cenu jsou k dostání na webu Výstaviště Flora Olomouc.

Oblíbená mezinárodní výstava se uskuteční od 5. do 8. října. Letos nese podtitul Společné kořeny, připomeneme letošních 30 let od rozdělení Československa. Ovšem s důrazem na skutečnost, že toto rozdělení nijak nezpřetrhalo jedinečné spojenectví mezi Českou a Slovenskou republikou. „Kořeny mají na podzimní výstavě hned několikerou symboliku. Jednak jako základ pro zrození a růst všech rostlin, květin, ovoce a zeleniny, z nichž je sestavena hlavní expozice. A pak i jako vyjádření společného pevného základu obou našich republik z někdejšího Československa. Jsou sice rozdělené hranicemi, ale přesto k sobě mají stále blízko a mají bohatou společnou historii obsaženou právě v kořenech. Vyrůstají z ní,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Působivým zhmotněním této myšlenky bude jedinečná hlavní expozice v největším pavilonu A, jenž má rozlohu čtyři tisíce metrů čtverečních. Výstaviště zde poskytne velkorysý prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých a moravských producentů ovoce a zeleniny. Vše doplní bohatá floristická výzdoba.

Zeleninu i ovoce si budou moci lidé na výstavišti také zakoupit. Ve foyer pavilonu A budou mít své místo prodejní stánky s výpěstky od tuzemských pěstitelů, kteří se budou podílet na vzniku centrální expozice. „Autory letošní hlavní expozice jsou uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. V pavilonu A vznikne unikátní prostor – svět plný barev, vůní a světla. Existovat bude pouhé čtyři dny, poté nenávratně zmizí. Všechny tak zveme k návštěvě. Pokud si budete chtít začátkem října udělat jedinečné fotky, nebudete mít v Olomouci a jejím okolí lepší příležitost,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí VFO.

Návštěvníci podzimní výstavy se mohou těšit i na velké Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb. Připravené bude i kvalitní občerstvení, dostatek gastrozón a míst k odpočinku. „Prestižní cukrářskou soutěž za účasti známého cukráře Josefa Maršálka a herečky Terezy Bebarové. Milovníci kvalitní gastronomie si jistě užijí také soutěžní přehlídku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt,“ dodal Michal Poláček.

Velké oblibě se především u menších návštěvníků výstaviště těší oblíbená venkovní expozice domácích zvířat Babiččin dvoreček. Připravena bude také letos, a to díky spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s olomouckou zoo a také s Českým svazem chovatelů – základní organizací Kožušany.

V souvislosti s podzimní výstavou pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých památkách. „Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a pak také v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu,“ upřesnil mluvčí.

Autor: red., Michal Poálček, zdroj foto: VFO

Fotogalerie

Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc    zdroj foto: VFO
Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc    zdroj foto: VFO
Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc    zdroj foto: VFO
Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc    zdroj foto: VFO
Podzimní mezinárodní výstava Flora Olomouc    zdroj foto: VFO

Další články z rubriky

Náraz do vozidla převážejícího koně

Náraz do vozidla převážejícího koně

Řidič nedodržel bezpečnou vzdálenost

Řidič nákladní soupravy nedal přednost motorkáři

Řidič nákladní soupravy nedal přednost motorkáři

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.