Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Aloisie Heděncová ze Šumperka oslavila obdivuhodné kulaté narozeniny

10. února 2020 - 18:42

Zpět na seznam článků

Má sto let, čte romány a nepotřebuje žádné léky

Aloisie Heděncová ze Šumperka oslavila obdivuhodné kulaté narozeniny

Aloisie Heděncové ze Šumperka oslavila obdivuhodné kulaté narozeniny zdroj foto: S. Singerová

Žádný alkohol, pohyb na čerstvém vzduchu, kvalitní strava a čtení románů – to je recept na dlouhověkost Aloisie Heděncové ze Šumperka, která v pondělí 10. února oslavila sté narozeniny.

K tomuto úctyhodnému jubileu jí přišla poblahopřát šumperská místostarostka Marta Novotná a zástupci Okresní správy sociálního zabezpečení Šumperk. Vedle květin a dárkového balíčku dostala oslavenkyně také nový důchodový výměr, který byl o dva tisíce korun vyšší. „Škoda, že to nepřišlo trochu dřív, dnes už si ty peníze moc neužiju,“ řekla s úsměvem i povzdechem zároveň Aloisie Heděncová.

Aloisie Heděncové ze Šumperka oslavila obdivuhodné kulaté narozeniny zdroj foto: S. Singerová

Oslavenkyně žila celý život v Hosticích, svou obec opustila jen v mládí, kdy jako patnáctiletá odešla do služby. Pracovala jako pomocnice v nejrůznějších rodinách v Bludově, Šumperku i v Sobotíně. Několikrát byla velmi těžce nemocná, ale vždy se dokázala vrátit do života.

Hned po válce, to jí bylo pětadvacet let, se vdala a brzy přišla na svět dcera Jaroslava a o čtyři roky později syn Zdeněk. Celý život tvrdě pracovala. „Už jako děti jsme chodily se sourozenci do lesa na šišky a klestí, abychom měli doma čím topit. Později, to jsem už byla vdaná, jsem nastoupila do Olšanských papíren, kde jsem pracovala až do roku 1989. No a v důchodu jsem se starala o zahrádku a domácí zvířata,“ vypráví paní Aloisie, která se o domácnost dokázala postarat až do svých čtyřiadevadesáti let. Sama si vařila a obstarala slepice.

Před šesti lety si zlomila ruku a po rekonvalescenci již potřebovala pomoc, a tak se přestěhovala ke své dceři do Šumperku. Je již třináct let vdovou, radost jí dělají čtyři vnoučátka a dvě pravnoučátka.

Přiznala se, že nyní neužívá pravidelně ani jeden prášek a jediné, co ji sužuje, je ztráta rovnováhy, kvůli které se bojí sama bez pomoci chodit. Ráda čte romány a časopisy. „Jsem tady tak dlouho, že se mi zdá, že do tohoto světa už nepasuju. Hodně věcí se změnilo, kdybych si dnes mohla vybrat, určitě bych si už nekupovala televizi. Není tam nic, na co by se dalo dívat. O to víc bych se věnovala knížkám, mám moc ráda například Karla Havlíčka Borovského,“ dodává paní Aloisie.

Autor: red., mus - S. Singerová, zdroj foto: S. Singerová

Fotogalerie

 Aloisie Heděncové ze Šumperka oslavila obdivuhodné kulaté narozeniny   zdroj foto: S. Singerová

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.