Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Autobusové nádraží v Šumperku roste před očima

02. července 2020 - 12:01

Zpět na seznam článků

Začnou práce na výpravní budově

Autobusové nádraží v Šumperku roste před očima

Autobusové nádraží v Šumperku roste před očima zdroj foto: mus

Práce na šumperském autobusovém nádraží a v prostoru u vlakového nádraží jsou v plném proudu. Práce zatím probíhají bez větších dopravních omezení.

ROZHOVOR se starostou Tomášem Spurným před zahájením investiční akce ZDE

Na ta se budou muset řidiči připravit na přelomu srpna a září. „Vzhledem k tomu, že projektová dokumentace byla doplněna o nové rozvody energií a zelené střechy, pracuje se v současnosti na podkládce nízkého napětí a optických kabelů. Nyní se již instalují chráničky a dělají se hlavní páteřní rozvody pro elektrozařízení,“ uvedl vedoucí oddělení investic šumperské radnice Oto Sedlář. Vysvětlil, že na optickou síť bude například napojen parkovací systém, ale také automatická obsluha cyklověže, kamerový systém a wi-fi pokrytí.

V prostoru původního autobusového nádraží stavaři pokládají štěrbinové žlaby v souvislosti se zakládáním objektů pro přístřešky autobusových nástupišť. Hotové jsou betonové sloupy a zámečníci pracují na přístřešcích. Na ploše vyrůstají rovněž sloupy budoucího veřejného osvětlení a také sloupy pro semafory.

terminál zdroj foto: mus

Dělníci pokládají dlažbu u někdejší autobusové výpravní budovy a obruby s dvouřádky při Jesenické ulici. Tento měsíc by měly být zahájeny i práce na nové výpravní budově vybetonováním základové desky. „V protější lokalitě u vlakového nádraží se dokončila pokládka dlažby na ploše kolem cyklověže a hotové je i velké parkoviště B2. V návaznosti na pokládku chrániček a elektrorozvodů se nyní postupně dláždí směrem od viaduktu,“ popsal postup prací v části přednádraží Oto Sedlář. Doplnil, že v souvislosti s instalací elektrorozvodů probíhají bezvýkopovou technologií protlaky pod ulicí Jesenickou, jež provoz nijak neomezují. „S omezením bude třeba počítat pravděpodobně na přelomu srpna a září, kdy by se měl začít frézovat stávající povrch komunikace,“ upřesnil vedoucí oddělení investic.

Projekt modernizace autobusového nádraží prodělal během realizace stavby několik změn. Kromě již zmíněných smart prvků to jsou především zelené střechy, jež budou nejen na přístřešcích na nástupištích, ale také na zastávce městské hromadné dopravy i na výpravní budově. Spojené budou s akumulační nádrží na dešťovou vodu, využívanou k závlaze i mlžení.

Šumperské autobusové nádraží bylo postaveno v letech 1973 až 1975 v akci „Z“. O jeho modernizaci se začalo mluvit v roce 2014, kdy architekt David Průša z brněnské společnosti Platforma Architekti zpracoval studii. „Rekonstrukcí se celá lokalita autobusového nádraží společně s protějším prostorem přednádraží promění v moderní dopravní terminál. Součástí bude rozsáhlé parkoviště, chybět nebudou odstavné plochy pro autobusy, cyklověž, celý prostor bude bezbariérový a zabezpečený kamerovým systémem. Do původního projektu se nám podařilo doplnit i chytrá řešení. Cestující tak budou moci využívat systémy, které je budou informovat o odjezdech a příjezdech spojů, o obsazenosti parkoviště, budou řídit křižovatky a pokrývat terminál bezplatnou wi-fi sítí,“ doplnil místostarosta Jakub Jirgl.

Zároveň uvedl, že oproti původnímu projektu přibydou přímo na nástupištích vzrostlé stromy, které v kombinaci se zelenými střechami zlepší klima pro cestující a celý prostor zkrášlí.  

Autor: red., S. Singerová - mus, zdroj foto: mus

Fotogalerie

Autobusové nádraží v Šumperku roste před očima    zdroj foto: mus

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.