Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Historické sochy granátníků

19. ledna 2024 - 10:53

Zpět na seznam článků

Chrání nově dřevěné přístřešky

Historické sochy granátníků

Valdštejnsko - sochy granátníků jsou kulturní památkou zdroj foto: LČR

Cílem výletů bývá na Mladoboleslavsku lovecký areál Valdštejnsko nedaleko Březovic pod Bezdězem. Návštěvníky tam zaujmou dvě historické sochy granátníků.

Chrání je dřevěné přístřešky, které koncem loňského roku opravily Lesy České republiky za 290 tisíc korun. „Během renovace jsme sanovali a vyrovnali podpěry, opravili krovy a instalovali střešní modřínový šindel. Přebroušené je i zábradlí a oba přístřešky dostaly nový nátěr,“ řekl Václav Bašta, oblastní ředitel Lesů ČR pro severní Čechy.

V roce 2016 obě sochy poškodili vandalové, kteří jim urazili hlavy. „Krátce na to Policie ČR pachatele dopadla. Sochy se dostaly do rukou restaurátorů a koncem roku byly opět kompletní. Lesy ČR tehdy také v místě Pomník granátníků obnovily lipovou alej," sdělila tisková mluvčí Eva Jouklová.

Areál Valštejnsko vybudoval hrabě František Arnošt Valdštejn ve 20. letech 18. století. Využíval ho během lovů a odpočinku. Nedaleko někdejší lesovny nechal postavit v polovině 18. století pozdně barokní pískovcové sochy granátníků v uniformách valdštejnských barev, modré a žluté. Připomínají války o rakouské dědictví ze 40. let 18. století a dnes jsou kulturní památkou.

Autor: red., E. Jouklová, zdroj foto: LČR

Fotogalerie

Valdštejnsko - sochy granátníků jsou kulturní památkou   zdroj foto: LČR
socha granátníka          zdroj foto: LČR

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.