Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Krizový štáb města Zábřeh informuje

07. dubna 2020 - 08:25

Zpět na seznam článků

Aktualizace Mobilního rozhlasu, nabídka seniorům, zápisy do škol

Krizový štáb města Zábřeh informuje

Zábřeh - jednání krizového štábu zdroj foto:muz

Pro krizovou komunikaci a sdílení aktuálních informací s občany město nadále využívá všechny informační kanály.

Aktuální situace vyvolala mnoho dotazů z různých oblastí. Změnily se jízdní řády, upravily se provozní doby institucí, upravily se podmínky pro poskytování ošetřovného, téměř denně jsou přijímány nová opatření vlády. Všechny důležité informace zasílá město Zábřeh svým občanům přes Mobilní rozhlas. Tento systém byl nově doplněn o novou funkci Dotazy ke koronaviru.

Mobilní rozhlas - komunikace s občany zdroj: muz

Ptát se lze buď prostřednictvím aplikace Mobilní rozhlas nebo na webu www.muzabreh.mobilnirozhlas.cz v záložce Dotazy ke koronaviru. Prostřednictvím Mobilní-ho rozhlasu radnice informuje o aktuálním dění pomocí SMS zpráv, e-mailů, případně zpráv do aplikace. Služba je poskytována zdarma, aplikaci lze stáhnout pro Android i pro iOS.

Registraci lze online vyplnit na https://muzabreh.mobilnirozhlas.cz/. Pro registraci seniorů a dalších osob, kteří nemají přístup na internet, lze kontaktovat městský úřad na tel: 736 153 427.

Charita Zábřeh hned v počátku epidemie, od vyhlášení nouzového stavu, rozšířila a zkapacitnila své služby i pro ty nejpotřebnější – seniory a hendikepované, kteří jsou osamělí, nemají, kdo by se o ně v této vypjaté situaci postaral a zajistil jim jejich základní potřeby.

Mimořádné služby Charity Zábřeh zdroj: muz

To je hlavní důvod, proč je nyní Charita (po předchozích letech, kdy se je svými službami snažila aktivizovat a zapojovat do společnosti) snaží izolovat od možného nebezpečí a nákazy, udržet doma bez zbytečných a rizikových kontaktů.

Zatímco dříve je podporovala v samostatném zvládání potřebných pochůzek a nákupů, nyní se jim obrazně řečeno snaží nákupní košík přivézt až do obýváku. „I přes náročnou situaci způsobenou platnými omezeními i kritickým nedostatkem ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků, Charita kontinuálně pokračuje ve své činnosti, plní své poslání a v první linii se stará o seniory, nemocné, handicapované, umírající, osoby v nouzi a krizi. Jsme připraveni osamělým seniorům zajistit dodávku teplé denní stravy, nákupy potravin a hygieny i vyzvednutí a dovážku léků, aktuálně sbíráme první objednávky,“ uvedl ředitel zábřežské Charity Jiří Karger.

Služba byla zřízena v partnerství s městem Zábřeh. Má velký ohlas, hned v prvních dnech byli zaměstnanci Charity samotnými seniory nebo jejich blízkými telefonicky povoláni a dnes zabezpečují. „Služba Charity Zábřeh jednak pomůže těm seniorům, kteří nemají možnost se obrátit na ně-koho blízkého a jsou doma z preventivních důvodů, současně je ale odborně cílená i na osoby v povinné zdravotní karanténě, které by neměly vůbec vycházet. Krizový štáb města toto za-jištění služeb ze strany Charity v tak náročné době velmi vítá,“ doplnil starosta města a před-seda krizového štábu František John.

(zajištění a dovážku teplého oběda, provedení nákupu dle dodaného seznamu potřebných a docházejících věcí, dovážku léčiv

vyzvednutí oběda ve vývařovně, kam si klient běžně docházel, provedení úhrady potřebných plateb inkasa v zastoupení, individuální dodávky roušek seniorům tam, kde lidem chyběli, dodávku dezinfekčního prostředku pro člena Post Bellum – Paměti národa, mimo to v omezené míře, a pokud to bylo vysloveně nutné, funguje i individuální přepra-va SeniorTAXI – do zdravotnických zařízení na neodhlášená a neodkladná vyšetření.)

Nouzový stav vyhlášený v souvislosti s výskytem koronavirové epidemie s sebou přinesl celou řadu změn v oblasti školství. V souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády přijalo i ministerstvo školství opatření k organizaci zápisů k povinné školní docházce pro školní rok 2020/2021. Zápisy se týkají dětí narozených od 1. září 2013 do 31. srpna 2014 včetně dětí s odloženou školní docházkou.

Zápisy do základních škol proběhnou v zákonném termínu, ale s upuštěním od některých tradičních postupů. V Zábřeze byl s ohledem na epidemiologickou situaci stanoven termín zápisů na všechny základní školy jednotně od 14. dubna do 30. dubna. Nově však bude zápis probíhat bez osobní přítomnosti dětí ve škole.

Zábřeh - krizový štáb zdroj foto: muz

Zákonní zástupci ve výše uvedeném termínu podají žádost o přijetí k povinné školní docházce ve vybrané škole (ZŠ Boženy Němcové, ZŠ Školská, ZŠ a DDM Krasohled Severovýchod, ZŠ a MŠ R. Pavlů). Pokud je to možné, měli by zákonní zástupci preferovat podání přihlášky bez osobní přítomnosti ve škole – datovou schránkou či e-mailem s elektronickým podpisem. Pokud to možné není, lze zaslat přihlášku poštou nebo doručit osobně do školy. Stejný postup je i v případě žádosti o odklad povinné školní docházky pro své dítě.

Školy jsou na tuto situaci připraveny, budou mít vše organizováno tak, aby nedošlo k vyšší koncentraci a pohybu osob v jejich prostorách. „Je proto důležité sledovat webové stránky jednotlivých škol – vedle žádosti o přijetí v elektronické podobě jsou zde zveřejněny podrobné instrukce k organizaci zápisu na daném zařízení. Případné dotazy jejich zaměstnanci zodpoví telefonicky či e-mailem,“ uvedla tisková mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová.

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: muz

Fotogalerie

Zábřeh - jednání krizového štábu                zdroj foto:muz

Související články

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.