Úterý 22. října 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října

22.10.2024 - Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října...

Počasí

22.10.2024 - Úterý

Teplota: 13 / 7 - SkoroJasno

23.10.2024 - Středa

Teplota: 15 / 5 - Oblačno

Mezinárodní festival vědeckých filmů zná své vítěze

18. října 2024 - 16:36

Zpět na seznam článků

Prestižní cenu Grand Prize získal film o vlcích

Mezinárodní festival vědeckých filmů zná své vítěze

Mezinárodní festival vědeckých filmů zná své vítěze zdroj foto: upol

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest (PSFF), který se konal od 14. do 17. října v kampusu České zemědělské univerzity (ČZU), zná své vítěze. Objektivy kamer, které usilovaly o pozornost odborné poroty, se letos zaměřily na divokost a divočinu.

V soutěžní sekci PSFF se o titul Nejlepšího vědeckého dokumentu utkalo šestnáct filmů z Francie, USA, Rakouska, Spojeného království, Kanady, Německa, Španělska, Belgie a Nizozemska. Českou republiku zastupoval snímek Voda ztracená a vrácená, který si odnesl Cenu rektora ČZU za své poetické zpracování.

Porota mezinárodní soutěže, složená z členů fakult a vedení ČZU, ocenila snímek Divočina v bouři režiséra a scenáristy Michaela R. Gaertnera za jeho vizuální a emocionální působivost. „Film zobrazuje, jak se zvířata a rostliny v lese připravují na přicházející změny počasí – od prvních náznaků blížící se bouře až po její příchod a následky. Proces adaptace na střídání sucha a dešťů je zachycen fascinujícím způsobem a ukazuje úžasnou schopnost obyvatel lesa přizpůsobit se měnícím se podmínkám,“ uvedla porota ve svém hodnocení.

O cenu, spojenou s finanční odměnou ve výši 10 tisíc amerických dolarů, soutěžily jak filmy z PSFF, tak i výběr z letošního dubnového festivalu AFO. Porota složená z odbornic a odborníků z oblastí popularizace vědy a dokumentárního filmu udělila toto ocenění filmu Součástí smečky v režii Tanguye Dumortiera a Oliviera Larreyho.

Film podle nich ilustruje zásadní posun v přírodovědném filmu, který se odehrál v posledních dvou dekádách. „Z loutkáře a manipulátora se dokumentarista stává pouhým divákem a získává tím tolik potřebný odstup. Snímek ukazuje, že gradovat napětí ve filmu o predátorech lze budovat celou paletou metod a postupů. Snahu ohromit brutalitou nahrazují úplně jiné a civilnější metriky: čas, a hlavně, důvěra v diváckou schopnost vidět,“ vysvětlila porota.

„Jsem nesmírně šťastný a pyšný, že jsem získal hlavní cenu vašeho festivalu. Je to pro mě i celý tým velká pocta. Doufám, že díky tomu vlci získají lepší pověst, že se o nich dozvíme víc a naučíme se je lépe chránit,“ řekl režisér Tanguy Dumortier při přebírání Grand Prize.

Studentskou porotu ČZU zaujal film Evoluce Země: Ostrovy, který reflektuje adaptabilitu života. „Tento dokument nás nutí přehodnotit naše vnímání evoluce a našeho místa v přírodě. Jeho poselství rezonuje ještě dlouho po skončení projekce,“ uvedla studentská porota ve svém hodnocení.

„Děkujeme všem studentům, kteří pro nás hlasovali. Je to obrovská čest převzít tuto cenu za celý tým tvůrců. Největší radost máme z toho, že inspirujeme novou generaci vědců a filmařů. Chtěli jsme přenést poselství o tom, jak jako živočišný druh ovlivňujeme planetu, ale hlavně jsme chtěli podnítit zvědavost a naději, že příroda má schopnost se obnovit, pokud jí to umožníme. Jsme rádi, že toto poselství s vámi rezonovalo,“ řekl režisér snímku Oliver Twinch.

Festival nabídl kromě dvou desítek filmových projekcí také diskuse, které se věnovaly nejen vědeckým tématům, ale i filmovému jazyku, historii přírodopisného dokumentu a podobnosti mezi dokumentárním a hraným filmem. Zahraniční hosté a filmaři měli možnost porovnat své pohledy se zástupci akademické obce z ČZU. „Oceněno bylo pět vítězných filmů, přičemž velký zájem vzbudila i nově zavedená divácká soutěž. Kromě prezentace filmových děl a diskusí se konal také workshop dokumentárního filmu zaměřený na téma divočiny, v jehož rámci studenti a studentky vytvořili tři působivé krátkometrážní snímky. To ukazuje, že má smysl podporovat praxi a vlastní tvorbu,“ zhodnotil průběh festivalu programový vedoucí Zdeněk Rychtera, který je zároveň dramaturgem festivalu AFO.

Výherci festivalových cen Prague Science Film Fest 2024:

Mezinárodní soutěž: The Storm – Wildlife in Wild Weather / Divočina v bouři

Studentská soutěž: Evolution Earth: Islands / Evoluce Země: Ostrovy

Cena Rektora ČZU: Water Lost and Returned / Voda ztracená a vrácená

Grand Prize: Among The Wolves / Součástí smečky

Cena diváků: Among The Wolves / Součástí smečky

Česká zemědělská univerzita v Praze pořádá festival na svém kampusu již od roku 2011, tehdy pod názvem Life Sciences Film Festival, později ČZU Film Fest. V roce 2020 se spojila s Univerzitou Palackého (UP) v Olomouci, kde se koná Academia Film Olomouc (AFO), a společně od té doby organizují Prague Science Film Fest. 

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: upol

Fotogalerie

Mezinárodní festival vědeckých filmů zná své vítěze   zdroj foto: upol
Mezinárodní festival vědeckých filmů zná své vítěze   zdroj foto: upol

Další články z rubriky

Posprejované garáže ve Velkých Losinách

Posprejované garáže ve Velkých Losinách

Škoda byla vyčíslena na dvacet tisíc

Řidič přehlédl cyklistku

Řidič přehlédl cyklistku

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

Exkluzivní Fotogalerie

Šumperk - měsíc po povodni

Šumperk - měsíc po povodni

Fotek: 51
Přidáno: 13.10.2024

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.