Úterý 22. října 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října

22.10.2024 - Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října...

Počasí

22.10.2024 - Úterý

Teplota: 13 / 7 - SkoroJasno

23.10.2024 - Středa

Teplota: 15 / 5 - Oblačno

Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října

22. října 2024 - 11:13

Zpět na seznam článků

A podzimními prázdninami

Národní dopravce posílí vlaky před svátkem 28. října

ilustrační snímek zdroj foto: č.d.

České dráhy posílí vlakovou dopravu v souvislosti se svátkem 28. října a navazujícími podzimními prázdninami, které letos vycházejí na úterý a středu 29. a 30. října. Posilové vozy, které navýší kapacitu vlaků v nejžádanějších směrech, budou zařazené ve vlacích před začátkem prodlouženého víkendu. Během následujícího týdne pak budou mít vlaky větší kapacitu zejména v pondělí 28. října, kdy ČD počítají s větší poptávkou po cestování u studentů vysokých škol a u pracujících. Naopak u žáků ze základních a středních škol očekává dopravce větší zájem o cesty vlakem až na konci podzimních prázdnin.

Posilové vozy zařadí ČD do dálkových vlaků už v pátek 25. října, tedy před začátkem prodlouženého víkendu a navazujících podzimních prázdnin. „Zařazené budou do nejvytíženějších spojů na různých dálkových linkách, a to zejména spojujících Prahu se severní Moravou (Ostrava / Bohumín), Valašskem, Slováckem, dále pojedou z metropole do Českých Budějovic, Chebu a Hradce Králové. Přepravní kapacitu na páteřní trase mezi Prahou a severní Moravou navíc od 24. října zvýší čtyři vlaky SC Pendolino spojující Prahou s Opavou, jejichž provoz byl dočasně přerušen po zářijových povodních.  Konkrétně se to týká vlaků SC 502, 513, 514 a 519, které budou jezdit ve vybrané dny v týdnu v době přepravní špičky,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Pošta.

České dráhy dále očekávají, že návrat cestujících bude během následujícího týdne probíhat v několika vlnách. „Důvodem je to, že žáci a studenti základních a středních škol budou mít v úterý a ve středu 29. a 30. října podzimní prázdniny, zatímco vysokoškoláci mají pravidelnou výuku rozvrhovanou už od 29. října. Některé základní a střední školy mají navíc plánované na 31. října a 1. listopadu ředitelské volno a některé děti tak ve skutečnosti budou mít prázdniny celý týden. Zatímco se tedy mladší žáci a studenti budou vracet z prázdnin buď v polovině, nebo až na konci týdne, vysokoškoláci budou ve větší míře využívat vlaky už ve svátek 28. října. Tomu bude přizpůsobeno i řazení vlaků. Největší počet posilových vozů tak zvýší kapacitu dálkových vlaků v pondělí 28. října,“ informoval mluvčí.

I přes kapacitní posílení jednotlivých spojů je potřeba počítat s tím, že zejména v době dopravní špičky mohou být vlaky v některých úsecích vysoce obsazené. „Cestujícím proto doporučujeme, aby si do vlaků pořídili rezervace. Ty je možné do spojů bez povinné rezervace pořídit bezplatně, a to při nákupu v e-shopu společně s jízdenkou. Místenky zdarma jsou k dispozici nejen na vnitrostátních relacích, ale také v přeshraničních dálkových spojích z České republiky do zahraničí i naopak. Cestující tak budou mít garantované místo k sezení a dopravce získá lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů. Cestující bez místenek by měli zvážit využití vlaků mimo přepravní špičku, případně využít k cestě jiný méně frekventovaný den,“ uvedl mluvčí Pošta.

Podzimní prázdniny jsou tradičně spojené s výlety skautských oddílů a jiných volnočasových skupin dětí a mládeže. „Těmto cestujícím důrazně doporučujeme, aby své cesty ČD předhlásili. Dopravci to umožní reagovat na zvýšenou poptávku po cestování a v případě potřeby operativně posílí spoje, které tyto skupiny při svých cestách využijí,“ sdělil mluvčí.

Autor: red., P. Pošta, zdroj foto archiv ČD

Fotogalerie

ilustrační snímek   zdroj foto: č.d.

Další články z rubriky

Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji v říjnu a listopadu

Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji v říjnu a listopadu

Typický scénář: ve dne, na rovném úseku, za dobré viditelnosti

Připravte své vozidlo na zimu

Připravte své vozidlo na zimu

Základní informace pro řidiče v zimním období

Sbalte si batohy a vyrazte do divočiny!

Sbalte si batohy a vyrazte do divočiny!

V Praze startuje mezinárodní festival s nejlepšími filmy o vědě

Exkluzivní Fotogalerie

Šumperk - měsíc po povodni

Šumperk - měsíc po povodni

Fotek: 51
Přidáno: 13.10.2024

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.