Středa 26. června 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Stovky míst navíc na začátku prázdnin

25.06.2024 - Stovky míst navíc na začátku prázdnin - Nabídne...

Počasí

26.06.2024 - Středa

Teplota: 27 / 15 - Přeháňky-Déšť

27.06.2024 - Čtvrtek

Teplota: 26 / 18 - Přeháňky-Déšť

Několikahodinová záchrana čtyř dělníků na elektrárně Dlouhé stráně

16. června 2024 - 22:07

Zpět na seznam článků

Událost se obešla naštěstí bez zranění

Několikahodinová záchrana čtyř dělníků na elektrárně Dlouhé stráně

zásah hasičů zdroj foto: HZS OLK

Krátce před devátou hodinou v neděli 16. června přijala linka tísňového volání 112 informaci o incidentu z objektu elektrárny Dlouhé stráně při provádění nátěrů dělníky, přesněji zaseknutím a převrácením vozíku v přivaděči vody do horní nádrže, odhadem tři sta metrů od vstupu.

V tuto dobu zde probíhá revize a údržba kovové potrubní části technologie. „Dle získaných informací všichni čtyři dělníci zůstali v odhadované výšce nezranění. Vzájemná dlouhodobá spolupráce hasičů a managementu energetické společnosti, vedla preventivně pár dnů před touto situací ke komunikaci a stanovení postupu právě pro možné rizika při údržbě,“ uvedl tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hasiči specialisté lezci ze stanice v Šumperku v rámci zjištěných poznatků navrhli několik nových variant navíc i zakoupení záchranných lan a příslušenství v nestandartní běžné délce, přibližně sedm set metrů. Délka sebou nese i nutnost zapojení hasičské vozidlové techniky s navijáky. „K místu ihned ze stanice v Šumperku vyjely posádky s lezeckou technikou, návazně posíleni dalšími specialisty lezci a technikou ze stanic Jeseník a Olomouc. Z řad dobrovolných hasičů se v záchranných pracích podílely jednotky Loučná nad Desnou a Velké Losiny. K místu rovněž vyrazili záchranáři Horské služby,“ informoval mluvčí.

K záchranně spuštěním vyrazilo několik lezců, samotná operace byla rozdělena na dvě etapy. „Jednalo se o časově velmi náročný incident, o to více i důraz na nutnost dodržení maximálních bezpečnostních postupů se díky předchozímu secvičení drželo přesných fází. Rozhodování nebezpečně ovlivňovalo riziko výparů nátěrových látek. Téměř po třech hodinách se nám podařilo dostat do bezpečí dva dělníky. Stejným postupem spuštěním jsme po další hodině do bezpečí dostali i zbylé dva muže. Z preventivních důvodů byli všichni převezeni do nemocnice k lékařské kontrole. Správným rozhodnutím na místo dorazil také náš intervent, čas, nízké teploty a nejistota sehrály negativní roli,“ přiblížil Zdeněk Hošák, který upřesnil: „Co stojí za přesnou příčinou nastalé situace je v tuto chvíli předčasné vyhodnocovat. Dle informací i z vyjádření zasahujících hasičů při vizuální kontrole dopravníku došlo  s největší pravděpodobností k technické závadě, poruše.“

Pracovníkům údržby na několik desítek minut nastaly nelehké chvíle, vše má však naštěstí dobrý konec, a tak se s nadsázkou smí vyhodnotit. Cvičení a souhra nejen hasičů se opět drží v duchu pravidel těžce na cvičišti, lehce na bojišti. Ostatně to lze vyčíst po několika hodinách unaveným hasičům v úsměvu ve tvářích.

Autor: red., Z. Hošák, zdroj foto: HZS OLK

Fotogalerie

zásah hasičů                              zdroj foto: HZS OLK
zásah hasičů                              zdroj foto: HZS OLK
zásah hasičů                              zdroj foto: HZS OLK

Další články z rubriky

VIDEO. Recidivista ukradl šperky v klenotnictví

VIDEO. Recidivista ukradl šperky v klenotnictví

Po osmi letech se vrátil z vězení a po týdnu zamířil zpět

Z investice se stala noční můra

Z investice se stala noční můra

Muž přišel téměř o dva miliony

Nový Onkologický pavilon vybuduje FN Olomouc

Nový Onkologický pavilon vybuduje FN Olomouc

Hotovo by mělo být na přelomu let 2025 a 2026

Exkluzivní Fotogalerie

Den Policie ČR 2024 II.

Den Policie ČR 2024 II.

Fotek: 97
Přidáno: 23.06.2024

Den Policie ČR 2024 I.

Den Policie ČR 2024 I.

Fotek: 62
Přidáno: 23.06.2024

VESELENÍ šumperské školky

VESELENÍ šumperské školky

Fotek: 93
Přidáno: 24.05.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.