Sobota 28. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Senátní volby v obvodu Šumperk vyhrál Stanislav Balík

28.09.2024 - Senátní volby v obvodu Šumperk vyhrál Stanislav Balík -...

Počasí

28.09.2024 - Sobota

Teplota: 15 / 10 - Oblačno

29.09.2024 - Neděle

Teplota: 13 / 4 - SkoroJasno

Stovky míst navíc na začátku prázdnin

25. června 2024 - 17:05

Zpět na seznam článků

Nabídne národní dopravce ve svých vlacích

Stovky míst navíc na začátku prázdnin

ilustrační snímek zdroj: archiv č.d.

Jako každý rok posílí České dráhy své spoje na konci školního roku a začátku letních prázdnin. Nejvíce posilových vozů bude v pátek 28. června a v sobotu 29. června.  Řada spojů jezdí posílená již nejméně od začátku června a více vozů na nich pojede po celé prázdniny. Dopravce cestujícím doporučuje včasnou rezervaci míst v dálkových vlacích, v hlavní špičce v pátek a v sobotu využít na kratší cesty (především kolem Prahy) regionální vlaky a v případě cestování bez rezervace sledovat „semafor“ informující o očekávaném obsazení vlaků a využít raději volnější vlaky mimo očekávanou přepravní špičku, například až v neděli. 

Dopravce počítá se zvýšenou poptávkou na začátku prázdnin již v platném jízdním řádu a v plánovaném řazení vlaků. „Vybrané linky jsou kvůli vyšší poptávce po cestování posíleny už nejméně od začátku června. Více posilových vozů je řazeno například na linkách Jižní expres, Vltava a Lužnice z Prahy na jih Čech. Další vůz navíc mají také spoje Berliner z Prahy na sever Čech a dál do Německa, nejvytíženější Bavorské expresy mezi Prahou a Plzní nebo Západní expresy z Prahy do Chebu a rychlíky Berounka z Prahy do Klatov,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Šťáhlavský.

Kromě plánovaných posilových vozů mají České dráhy připraveny ještě další dispečerské pohotovostní vozy, které mohou doplnit kapacitu vlaků odjíždějících z Prahy celkově o několik stovek dodatečných míst k sezení. Tyto vozy jsou nejčastěji využívány u spojů na Moravu, např. do Ostravy či na Valašském a Slováckém expresu.  „Protože konec školního roku připadl na pátek, lze očekávat, že přepravní špička bude relativně krátká a bude soustředěna na páteční odpoledne a sobotu. Doporučujeme všem cestujícím, kteří v tuto dobu plánují cestu, aby si zajistili rezervace míst. Rezervaci místa je možné získat za stanovených podmínek i bezplatně. Pokud budou lidé cestovat na kratší vzdálenosti, měli by využívat raději regionální spoje. To platí především o cestách z Prahy např. do Kolína, Benešova u Prahy nebo do Berouna. Regionální spoje na těchto tratích jezdí často, jízdní doba oproti rychlíkům není o mnoho delší, ale v poslední den školního roku a na začátku prázdnin lze očekávat, že budou volnější oproti dálkovým vlakům na Moravu nebo na jih a západ republiky,“ dodal mluvčí Šťáhlavský. 

Autor: red., P. Šťáhlavský, zdroj foto: č.d.

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv č.d.

Další články z rubriky

Obnova plavby na vybraných úsecích Baťova kanálu

Obnova plavby na vybraných úsecích Baťova kanálu

Od 27. září obnoví Povodí Moravy

Rozšíření vjezdu do FN Olomouc

Rozšíření vjezdu do FN Olomouc

Skončily úpravy vjezdu Hněvotínská

Exkluzivní Fotogalerie

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.