Sobota 27. července 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Opilý motorkář spadl z motorky

26.07.2024 - Opilý motorkář spadl z motorky - Dopravní nehoda se...

Počasí

27.07.2024 - Sobota

Teplota: 30 / 15 - PoloJasno

28.07.2024 - Neděle

Teplota: 25 / 16 - obcasny-Déšť

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu opět klesla

10. června 2024 - 11:53

Zpět na seznam článků

Jesenicko se stalo skokanem měsíce

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v květnu opět klesla

Podíl nezaměstnaných osob v okresech Olomouckého kraje a v ČR k 31. květnu zdroj: ÚP OLK

Úřad práce ČR evidoval k 31. květnu v Olomouckém kraji téměř šestnáct tisíc uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o bezmála 430 nižší než na konci předchozího měsíce Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně poklesl o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,8 procent. Od začátku roku zajistil Úřad práce rekvalifikace pro více než dvojnásobek lidí než vloni, roste zájem i o digitální vzdělávání.

K poklesu nezaměstnanosti došlo ve všech okresech Olomouckého kraje. „K největšímu absolutnímu snížení počtu nezaměstnaných došlo v nejlidnatějším okrese Olomouc (o 137 osob), ale největší procentuální pokles vykázalo Jesenicko,“ uvedl tiskový mluvčí ÚP Martin Bušo. 

Podíl nezaměstnaných vyšší, než je republiková hodnota, vykázaly tři okresy – Jeseník (4,9 procent), Přerov (4,4 procent) a Šumperk (4,1 procent). Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,9 procent). „Jesenicko opět potvrdilo svou pověst regionu s největším sezónním kolísáním nezaměstnanosti v Olomouckém kraji. Počet nezaměstnaných se zde meziměsíčně snížil o 10 procent, což je vůbec největší procentuální pokles nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ říká ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal. „Na podzim nás opět čekají burzy práce a vzdělávání. Ty jsou opravdu skvělou příležitostí, jak pro čerstvé absolventy škol, tak třeba pro ty, kteří se nedostali na střední školu, setkat se na jednom místě s více zaměstnavateli, popovídat si s nimi o tom, jaké mají požadavky na nové zaměstnance, domluvit se s nimi na případné spolupráci, případně se poradit o tom, jaké další vzdělání nebo kurzy by měli absolvovat pro snadnější pracovní uplatnění,“ dodává Přidal.

Olomoucký kraj evidoval k konci května 8, 2 tisíce volných pracovních míst. „Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,9 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (3,6), naopak nejméně v okresech Přerov a Olomouc (1,7),“ upřesnil mluvčí Martin Bušo.

Autor: red., M. Bušo

Fotogalerie

Podíl nezaměstnaných osob v okresech Olomouckého kraje a v ČR k 31. květnu   zdroj: ÚP OLK

Další články z rubriky

Začíná Letní škola slovanských studií

Začíná Letní škola slovanských studií

Téměř stovka studentů z celého světa se na Univerzitě Palackého zase začne učit česky

Vydejte se na výlet do světa lidí s hendikepem

Vydejte se na výlet do světa lidí s hendikepem

Výstava je o překonávání překážek

Exkluzivní Fotogalerie

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou II.

Den s Horskou službou II.

Fotek: 68
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou I.

Den s Horskou službou I.

Fotek: 91
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.