Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Nové možnosti léčby onemocnění trávicího traktu

02. prosince 2021 - 11:22

Zpět na seznam článků

Kooperace chirurgie a endoskopie

Nové možnosti léčby onemocnění trávicího traktu

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Součinnost moderní endoskopie s chirurgií je dnes již nezbytná. Nové objevy, technologické možnosti a postupy v oblasti diagnostiky i léčby postupují v posledních letech mimořádně rychle kupředu. Pokrok zejména v endoskopii a kombinaci endoskopické a chirurgické léčby popisuje kniha „Intraoperační a perioperační endoskopie a kombinované výkony na trávicí trubici“ hlavního autora a editora, lékaře Martina Staška z FN Olomouc, která nedávno vyšla v nakladatelství  Grada.

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Přibližuje v ní problematiku endoskopie a chirurgie z hlediska diagnostického i léčebného.

Kdy jste se rozhodl napsat knihu

MUDr. Martin Stašek: Problematice chirurgie trávicí trubice a endoskopie se věnuji prakticky celou profesní kariéru. Opakovaně jsem přitom narážel na příliš radikální či nedostatečně cílený chirurgický přístup na jedné straně, a obavu z chirurgického výkonu až nadbytečně oddalující patřičné řešení daného onemocnění. Chyběl jistý prostor pro setkání, sdílení možností a někdy snad i kolegiální konstruktivní přístup. Klesající počet chirurgů, kteří jsou rovněž vzděláni v aktuálních možnostech endoskopie, a na druhé straně narůstající intervenční přístup endoskopistů, přináší nové výzvy.  Za hlavní výzvy lze považovat z mého hlediska léčbu onkologických onemocnění, z nichž je třeba zdůraznit dvě skupiny – tedy časné tumory a pokročilé tumory. „Zemí nikoho“ je pak léčba komplikací chirurgických výkonů. Prostoru pro různé kombinace endoskopické a chirurgické léčby je však podstatně více. Právě zpracování obsáhlých zkušeností I. chirurgické kliniky a II. interní kliniky FN Olomouc a pozitivní motivace od řady spolupracovníků pro mě byla důvodem k zahájení práce na této publikaci. Za nejdůležitější ale považuji výzvu profesora Krále, emeritního přednosty I. chirurgické kliniky, který byl hlavní „spiritus movens“ pro rozhodnutí.

Jak dlouho trvalo shromáždění materiálu a samotná práce na knize

MUDr. Martin Stašek: Materiál obsažený v knize zahrnuje zkušenosti z posledních dvacet let práce. V průběhu zpracování jsme museli projít tisíce publikací, stovky videozáznamů operačních a endoskopických výkonů, zpracovat několik set fotografií, desítek ilustrací a tabulek. Celkově systematická práce trvala více než dva roky a mnoho bezesných nocí, kolektivní spolupráci z našich pracovišť a též z gastroenterologické kliniky FN Hradec Králové, která je jedním z vůdčích pracovišť pro diagnostiku a léčbu onemocnění tenkého střeva. No a příprava publikace si samozřejmě vyžádala i velkou dávku pochopení od našich rodin, kterým patří podstatný díl zásluh na tom, že jsme vůbec byli schopni práci dokončit. A v neposlední řadě je to profesionální redakční práce v nakladatelství Grada publishing, a to i ve velmi složitém období aktuální pandemie. 

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Pro koho je zejména určena

MUDr. Martin Stašek: Kniha je určena chirurgům, endoskopistům, gastroenterologům a dalším interním subspecializacím a lékařům v anestezii a intenzivní péči, kteří se podílejí na plánované léčbě závažných onemocnění trávicího traktu i na řešení život ohrožujících komplikací a akutních stavů. Mezi nejčastější indikace endoskopických i chirurgických postupů patří nádorová onemocnění trávicí trubice, ať už jde o tumory jícnu, žaludku nebo tlustého střeva a konečníku. Na jedné straně se v současné době snažíme o zachování orgánu a jeho funkce, minimalizaci přístupu a co nejvyšší stupeň bezpečnosti, na straně druhé je nutnost adekvátní radikality přístupu a přesnosti intervence. V současné době jsme schopni značné množství časných lézí odstranit a zajistit jejich adekvátní management endoskopicky, ať už jde o Barrettův jícen, polypy a časné tumory žaludku, polypy a časné nádory tlustého střeva a konečníku. Používáme techniky endoskopické mukózní resekce nebo submukózní disekce, při kterých je odstraněna sliznice s nádorem, v úvahu připadají i resekce v plné tloušťce stěny, které mohou i jinak pouze chirurgicky řešitelné tumory odstranit endoskopicky. Z chirurgického hlediska pak můžeme provést pouze limitovaný výkon s podstatně menšími riziky, případně rozhodnout o správně voleném rozsahu radikálního výkonu. A existuje řada situací, kdy je třeba oba přístupy kombinovat. Problematika komplikací po operačních výkonech je jinou kategorií. Strategie léčby je v některých komplikovaných případech složitá, vyžaduje vysoký stupeň kooperace, případně v jednotlivých fázích léčby endoskopické a intervenční výkony, a u některých pacientů může adekvátní léčba vyžádat i měsíce či roky léčby. Na našem pracovišti jsme pak v některých případech nuceni řešit komplikované případy z rozsahu prakticky celé Moravy. Obecně je cílem co nejméně zasáhnout nemocnému do normálního života a umožnit mu co nejlepší potenciální výsledky.

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Vašim záměrem bylo představit nepostradatelnost endoskopie v současné chirurgické praxi, na základě osobních zkušeností.

MUDr. Martin Stašek: V tomto ohledu je situace ještě trochu složitější. Na jedné straně je endoskopie taková, jak ji vnímáme – gastroskopie, koloskopie, ERCP apod., navíc ještě pouze diagnostická, tedy zaměřená na určení onemocnění, a léčebná, při kterém je použita endoskopická technika léčby. Na druhé straně jsou chirurgické endoskopické techniky – laparoskopie, torakoskopie, mediastinoskopie, a jejich varianty, jako robotická chirurgie. Samozřejmě s řadou možných výkonů a léčebných možností. Endoskopie je tedy jednoznačně nepostradatelná. Jde však o správné indikace jednotlivých postupů, o redukci rizik, o správné zvládnutí technologie i taktiky léčby. A pak je zásadní správně ji používat v kontextu dalších možností – onkologické léčby, intervenčně radiologických postupů a možností konzervativní a intenzivní léčby. Dnešní medicína totiž není o jednotlivých výjimečných osobnostech, ale o komplexní týmové práci, na které se musí podílet plně kompetentní specialisté. Pro mne osobně je v tomto ohledu důležité i to, s jakými učiteli se lékař v průběhu své praxe setkává. A měl jsem na řadu velmi hodnotných kolegů štěstí a řadě z nich jsem vděčný za důvěru i vhled do nových postupů a přístupů. V tomto ohledu musím zmínit kolegy z Fakultní nemocnice v Olomouci (prof. Neoral, prof. Král, doc. Aujeský a řada dalších), prim. Černoch (gastroenterologie v Prostějově) a v neposlední řadě můj školitel při pracovním pobytu v Tel Avivu A. Szold. Ale výčet dalších by byl dlouhý. A musím zdůraznit i současné prostředí ve FN Olomouc, tedy z mého hlediska pozoruhodnou kooperace mezi I. chirurgickou klinikou (vedenou doc. Klosem a doc. Lovečkem) a II. interní klinikou (vedenou doc. Urbanem a doc. Faltem), zejména jejím endoskopickým centrem. A já se v tomto ohledu cítím součástí obou těchto pracovišť, což je velmi inspirativní a zavazující. Součástí mé práce je jak intervenční endoskopie, tak chirurgický výkon. Komplexní vzdělání a praxe v obou oborech jsou náročné, umožňují ale adekvátní rozhodnutí o co nejsprávnějším postupu, a to považuji za výzvu a osobní úkol. Snad mi dají za pravdu zejména pacienti. A právě součástí jejich příběhů se my, zdravotníci, stáváme….

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. - Lékař I. chirurgické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc a Endoskopického centra při II. interní gastroenterologické a geriatrické klinice LF UP a FN Olomouc. Hlavní profilací jsou diagnostika a léčba onemocnění trávicího traktu a minimálně invazivní terapeutické přístupy. Je autorem a spoluautorem dvaceti sedmi publikací ( z toho devět s impaktovvým faktorem) a více než šedesáti sdělení na mezinárodních i tuzemských fórech (včetně kongresů EAES, ESSO, IGCA, WCGE). Je členem EAES (The European Association of Endoscopic Sugery), Absolvoval stáž v nemocnici Assuta Ramat Hachayal, Tel Aviv.

Autor: red., S. Adoltová, foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.