Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Nové možnosti léčby onemocnění trávicího traktu

02. prosince 2021 - 11:22

Zpět na seznam článků

Kooperace chirurgie a endoskopie

Nové možnosti léčby onemocnění trávicího traktu

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Součinnost moderní endoskopie s chirurgií je dnes již nezbytná. Nové objevy, technologické možnosti a postupy v oblasti diagnostiky i léčby postupují v posledních letech mimořádně rychle kupředu. Pokrok zejména v endoskopii a kombinaci endoskopické a chirurgické léčby popisuje kniha „Intraoperační a perioperační endoskopie a kombinované výkony na trávicí trubici“ hlavního autora a editora, lékaře Martina Staška z FN Olomouc, která nedávno vyšla v nakladatelství  Grada.

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Přibližuje v ní problematiku endoskopie a chirurgie z hlediska diagnostického i léčebného.

Kdy jste se rozhodl napsat knihu

MUDr. Martin Stašek: Problematice chirurgie trávicí trubice a endoskopie se věnuji prakticky celou profesní kariéru. Opakovaně jsem přitom narážel na příliš radikální či nedostatečně cílený chirurgický přístup na jedné straně, a obavu z chirurgického výkonu až nadbytečně oddalující patřičné řešení daného onemocnění. Chyběl jistý prostor pro setkání, sdílení možností a někdy snad i kolegiální konstruktivní přístup. Klesající počet chirurgů, kteří jsou rovněž vzděláni v aktuálních možnostech endoskopie, a na druhé straně narůstající intervenční přístup endoskopistů, přináší nové výzvy.  Za hlavní výzvy lze považovat z mého hlediska léčbu onkologických onemocnění, z nichž je třeba zdůraznit dvě skupiny – tedy časné tumory a pokročilé tumory. „Zemí nikoho“ je pak léčba komplikací chirurgických výkonů. Prostoru pro různé kombinace endoskopické a chirurgické léčby je však podstatně více. Právě zpracování obsáhlých zkušeností I. chirurgické kliniky a II. interní kliniky FN Olomouc a pozitivní motivace od řady spolupracovníků pro mě byla důvodem k zahájení práce na této publikaci. Za nejdůležitější ale považuji výzvu profesora Krále, emeritního přednosty I. chirurgické kliniky, který byl hlavní „spiritus movens“ pro rozhodnutí.

Jak dlouho trvalo shromáždění materiálu a samotná práce na knize

MUDr. Martin Stašek: Materiál obsažený v knize zahrnuje zkušenosti z posledních dvacet let práce. V průběhu zpracování jsme museli projít tisíce publikací, stovky videozáznamů operačních a endoskopických výkonů, zpracovat několik set fotografií, desítek ilustrací a tabulek. Celkově systematická práce trvala více než dva roky a mnoho bezesných nocí, kolektivní spolupráci z našich pracovišť a též z gastroenterologické kliniky FN Hradec Králové, která je jedním z vůdčích pracovišť pro diagnostiku a léčbu onemocnění tenkého střeva. No a příprava publikace si samozřejmě vyžádala i velkou dávku pochopení od našich rodin, kterým patří podstatný díl zásluh na tom, že jsme vůbec byli schopni práci dokončit. A v neposlední řadě je to profesionální redakční práce v nakladatelství Grada publishing, a to i ve velmi složitém období aktuální pandemie. 

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Pro koho je zejména určena

MUDr. Martin Stašek: Kniha je určena chirurgům, endoskopistům, gastroenterologům a dalším interním subspecializacím a lékařům v anestezii a intenzivní péči, kteří se podílejí na plánované léčbě závažných onemocnění trávicího traktu i na řešení život ohrožujících komplikací a akutních stavů. Mezi nejčastější indikace endoskopických i chirurgických postupů patří nádorová onemocnění trávicí trubice, ať už jde o tumory jícnu, žaludku nebo tlustého střeva a konečníku. Na jedné straně se v současné době snažíme o zachování orgánu a jeho funkce, minimalizaci přístupu a co nejvyšší stupeň bezpečnosti, na straně druhé je nutnost adekvátní radikality přístupu a přesnosti intervence. V současné době jsme schopni značné množství časných lézí odstranit a zajistit jejich adekvátní management endoskopicky, ať už jde o Barrettův jícen, polypy a časné tumory žaludku, polypy a časné nádory tlustého střeva a konečníku. Používáme techniky endoskopické mukózní resekce nebo submukózní disekce, při kterých je odstraněna sliznice s nádorem, v úvahu připadají i resekce v plné tloušťce stěny, které mohou i jinak pouze chirurgicky řešitelné tumory odstranit endoskopicky. Z chirurgického hlediska pak můžeme provést pouze limitovaný výkon s podstatně menšími riziky, případně rozhodnout o správně voleném rozsahu radikálního výkonu. A existuje řada situací, kdy je třeba oba přístupy kombinovat. Problematika komplikací po operačních výkonech je jinou kategorií. Strategie léčby je v některých komplikovaných případech složitá, vyžaduje vysoký stupeň kooperace, případně v jednotlivých fázích léčby endoskopické a intervenční výkony, a u některých pacientů může adekvátní léčba vyžádat i měsíce či roky léčby. Na našem pracovišti jsme pak v některých případech nuceni řešit komplikované případy z rozsahu prakticky celé Moravy. Obecně je cílem co nejméně zasáhnout nemocnému do normálního života a umožnit mu co nejlepší potenciální výsledky.

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Vašim záměrem bylo představit nepostradatelnost endoskopie v současné chirurgické praxi, na základě osobních zkušeností.

MUDr. Martin Stašek: V tomto ohledu je situace ještě trochu složitější. Na jedné straně je endoskopie taková, jak ji vnímáme – gastroskopie, koloskopie, ERCP apod., navíc ještě pouze diagnostická, tedy zaměřená na určení onemocnění, a léčebná, při kterém je použita endoskopická technika léčby. Na druhé straně jsou chirurgické endoskopické techniky – laparoskopie, torakoskopie, mediastinoskopie, a jejich varianty, jako robotická chirurgie. Samozřejmě s řadou možných výkonů a léčebných možností. Endoskopie je tedy jednoznačně nepostradatelná. Jde však o správné indikace jednotlivých postupů, o redukci rizik, o správné zvládnutí technologie i taktiky léčby. A pak je zásadní správně ji používat v kontextu dalších možností – onkologické léčby, intervenčně radiologických postupů a možností konzervativní a intenzivní léčby. Dnešní medicína totiž není o jednotlivých výjimečných osobnostech, ale o komplexní týmové práci, na které se musí podílet plně kompetentní specialisté. Pro mne osobně je v tomto ohledu důležité i to, s jakými učiteli se lékař v průběhu své praxe setkává. A měl jsem na řadu velmi hodnotných kolegů štěstí a řadě z nich jsem vděčný za důvěru i vhled do nových postupů a přístupů. V tomto ohledu musím zmínit kolegy z Fakultní nemocnice v Olomouci (prof. Neoral, prof. Král, doc. Aujeský a řada dalších), prim. Černoch (gastroenterologie v Prostějově) a v neposlední řadě můj školitel při pracovním pobytu v Tel Avivu A. Szold. Ale výčet dalších by byl dlouhý. A musím zdůraznit i současné prostředí ve FN Olomouc, tedy z mého hlediska pozoruhodnou kooperace mezi I. chirurgickou klinikou (vedenou doc. Klosem a doc. Lovečkem) a II. interní klinikou (vedenou doc. Urbanem a doc. Faltem), zejména jejím endoskopickým centrem. A já se v tomto ohledu cítím součástí obou těchto pracovišť, což je velmi inspirativní a zavazující. Součástí mé práce je jak intervenční endoskopie, tak chirurgický výkon. Komplexní vzdělání a praxe v obou oborech jsou náročné, umožňují ale adekvátní rozhodnutí o co nejsprávnějším postupu, a to považuji za výzvu a osobní úkol. Snad mi dají za pravdu zejména pacienti. A právě součástí jejich příběhů se my, zdravotníci, stáváme….

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. - Lékař I. chirurgické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc a Endoskopického centra při II. interní gastroenterologické a geriatrické klinice LF UP a FN Olomouc. Hlavní profilací jsou diagnostika a léčba onemocnění trávicího traktu a minimálně invazivní terapeutické přístupy. Je autorem a spoluautorem dvaceti sedmi publikací ( z toho devět s impaktovvým faktorem) a více než šedesáti sdělení na mezinárodních i tuzemských fórech (včetně kongresů EAES, ESSO, IGCA, WCGE). Je členem EAES (The European Association of Endoscopic Sugery), Absolvoval stáž v nemocnici Assuta Ramat Hachayal, Tel Aviv.

Autor: red., S. Adoltová, foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

MUDr. Martin Stašek, Ph.D. foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.