Pátek 03. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Kola z půjčoven na železničních stanicích

03.05.2024 - Kola z půjčoven na železničních stanicích - Je nově...

Počasí

03.05.2024 - Pátek

Teplota: 19 / 13 - obcasny-Déšť

04.05.2024 - Sobota

Teplota: 24 / 12 - PoloJasno

Objasnění brutální vraždy Ireny Čížkové směřuje do finále

20. června 2012 - 13:51

Zpět na seznam článků

Padne po šestnácti letech kriminalistický pomníček?

Objasnění brutální vraždy Ireny Čížkové směřuje do finále

Irena Čížková na snímku z roku 1995 foto zdroj:l.m.

Bude mít Irena Čížková konečně klid i po své nedobrovolné smrti? Budou příbuzní, přátelé a celá veřejnost míst konečně jasno v případu brutální vraždy, která dodnes je mezi lidmi nejen na Šumpersku stále diskutovaná?

Irena Čížková se svými přáteli v roce 1995

O případu Ireny Čížkové jsme vás začali informovat v říjnu loňského roku, kdy se blížilo patnáctileté smutné výročí  její smrti. Co se toho dne před patnácti lety přihodilo?

Irena27. listopadu roku 1996 Irena Čížková, jednačtyřicetiletá svobodná učitelka anglického jazyka na Střední průmyslové škole ekonomické v Mohelnici, byla nalezena mrtvá. Žena byla svázaná na rukou i na nohou a vrah jí podřízl hrdlo. V bytě, kde byla většina věcí zpřeházena, zůstaly osobní cennosti mrtvé i vražedná zbraň.  Způsob vraždy nastolil celou řadu otázek. Kdo zavraždil osamělou jednačtyřicetiletou ženu, která běžně do svého bytu nikoho cizího nepouštěla? Co hledal vrah v bytě, kde zřejmě strávil několik hodin? Co si pak s sebou odnesl, když na místě činu nechal ležet šperky mrtvé? Proč svou oběť nejprve škrtil, zřejmě omráčil a pak i svázal, aby ji nakonec bezbrannou podřízl?

Zprvu se zdálo, že případ bude vyšetřen do několika málo dnů, nahrávaly k tomu všechny indicie – chybějící klíč od bytu, prošetřované motivy kriminalistů i výpovědi svědků. Bohužel se ukázalo, že všechny zajištěné stopy jsou liché.

Těžko uvěřitelný a záhadný případ Ireny Čížkové měl i stejně záhadné pokračování. Několik policejních týmů napříč celou republikou se snažilo zjistit, co se stalo a kdo vraždil. Objevil se v roce 2007 i anonymní svědek, který kontaktoval novináře Jiřího Marečka a nabídl, že výměnou za několik desítek tisíc korun, mu poskytne informace, které pomohou zločin usvědčit a vraha dopadnout. „K žádnému setkání ale nakonec nedošlo, na domluvené místo nikdo nepřišel. Vnímal jsem to tehdy jako obrovskou šanci, že se skutečně podaří získat nějaké důkazy, které by pomohly ten zločin rozkrýt,“ dodává Jiří Mareček.

Na základě pátrání po okolnostech vyšetřování případu, které aktualizovalo v roce 2011 šumpersko.net se zjistilo, že situace se velmi zkomplikovala, protože kriminalistům se objemný spis ztratil. Obsahoval téměř vše, co vyšetřovatelé o vraždě shromáždili.

 „Ve snaze seriozně vyřídit vaši žádost ze dne 2. 11.2011 jsem se neprodleně obrátila na Policii ČR, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje, odbor obecné kriminality Olomouc a požádala jsem o zaslání policejního spisu, který byl ve věci vraždy paní Čížkové veden. Do dnešního dne mi nebyl zaslán, s tím, že se ho nepodařilo nalézt...,“ uvedla v loňském roce v odpovědi pro sumpersko.net státní zástupkyně Marie Kodytková.

Ztrátu spisu nám potvrdil i šéf odboru obecné kriminality Krajského ředitelství v Olomouci Libor Šamšula v pátek 17. února. „Došlo k tomu v době, kdy na policii probíhala spousta systémových změn,“ říká kriminalista.

části spisu

Podle vyjádření státní zástupkyně Marie Kodytkové byla na případ upozorněna Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její mluvčí Radka Sandorová v pondělí 20. února uvedla: „Dnes jsme obdrželi podnět z Krajského státního zastupitelství v Ostravě k prověření, zda se ve věci nejedná o podezření ze spáchání trestného činu.“

Byl vytvořen policejní tým, který pod dozorem státní zástupkyně JUDr.Kodytkové začal nejen prověřovat části původního spisu, připravovat rekonstrukci spisu, ale nevzdával i šanci, že naleznou původní kompletní spis Ireny Čížkové.

Pozitivní zpráva byla doručena do naší redakce 16. dubna: „Sděluji Vám, že originál policejního spisu vedeného v trestní věci poškozené Ireny Čížkové byl nalezen v archivu PČR Olomouc,“ uvedla státní zástupkyně JUDr. Marie Kodytková.  „Informace o postupu v šetření, které bude pokračovat, Vám z taktických důvodů nebudu sdělovat,“ doplnila státní zástupkyně Kodytková. Zajímalo nás také, k jakým závěrů dospěla Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ústy své mluvčí Radky Sandorové sdělila:„Vzhledem ke skutečnosti, že prověřováním nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu, ale pouze administrativní pochybení, bude věc bez dalšího opatření odložena“ uvedla 18. dubna tisková mluvčí.

Nově ustanovený policejní tým nyní měl všechny potřebné podklady pro svoji práci. Podle informací, která máme k dispozici, ale v zájmu objektivního objasnění celého případu je zatím nebudeme zveřejňovat, se celý případ chýlí ke konci. Důkladná studie všech zpráv, prověření zajištěných důkazů moderní kriminalistickou technologií i tzv. "kriminalistické štěstí" umožnily další posun. Nebýt osobního přístupu JUDr. Kodýtkové a nového policejního týmu (jména jsou redakci známa) spis Ireny Čížkové by nebyl nalezen.

O dalších skutečnostech v případu Ireny Čížkové vás budeme informovat.

Irena Čížková v roce 1996 na své poslední dovolené

 

Autor: Stanislava Adoltová

Fotogalerie

Irena Čížková na snímku z roku 1995  foto zdroj:l.m.

Související články

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.