Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Objekty Vlastivědného muzea Šumperk se otevírají

11. května 2020 - 09:25

Zpět na seznam článků

Od úterý 12. května

Objekty Vlastivědného muzea Šumperk se otevírají

S přihlédnutím na nová hygienická a bezpečnostní opatření návštěvníky v muzeích přivítají, a to jak na prodloužených výstavách, tak i na zbrusu nových výstavách a expozicích.

Návštěvníci se mohou těšit na výstavu Šumperský sen Georga Bergera nebo na expozici J. E. Welzla.

Vídeňský architekt Georg Berger (1856–1930) se nesmazatelně podepsal na architektonické podobě Šumperka, jak ho známe dnes. Právě jeho návrh byl vybrán pro toužebně očekávanou stavbu Německého spolkového domu, kde v současnosti působí divadlo. Rovněž radnice se navzdory umístění Bergerova a Schöneho společného návrhu až na pátém místě nakonec realizovala podle nich. Berger si posléze v Šumperku našel manželku a druhý domov, především však stavebníky, kteří mu rozuměli, a on naopak vycházel vstříc jejich požadavkům.

Někdejší Německý spolkový dům pro Šumperk navrhl G. Berger. Foto: VM Šumperk.

Vlastivědné muzeum v Šumperku proto v rámci dlouhodobého projektu Po stopách šumperských architektů připravilo výstavu Šumperský sen Georga Bergera, jejíž název vyjadřuje nebývalý úspěch, kterého Berger v malém městě v podhůří Jeseníků dosáhl. Výstava prezentující život a dílo architekta tvořícího v duchu pozdního historismu se zaměřuje především na podrobné zmapování Bergerových realizací v Šumperku.

Otevření nové šumperské radnice na obraze R. Klause. Foto: VM Šumperk.

Návštěvník výstavy je tak nejdříve seznámen s Bergerovými mimo šumperskými ranými zakázkami, potom je proveden šumperskými realizacemi Bergerových reprezentativních veřejných staveb, jako jsou návrhy Německého spolkového domu, radnice a věže evangelického kostela. Následně jsou představeny vily a bytové a obchodní domy, které byly v Šumperku podle Bergerových návrhů postaveny. Výstava si všímá také charakteristického Bergerova architektonického slovníku a zamýšlí se nad příčinami úspěchu Bergerových návrhů v Šumperku a jeho souvislostí s dobovou mentalitou.

Zdravotní středisko Hany Benešové navrhl Berger jako rodinné sídlo pro svého největšího mecenáše Carla Strobacha, ředitele olšanských papíren. Foto: VM Šumperk.

Mezi nejcennější exponáty výstavy patří pamětní předměty vytvořené k příležitosti otevření novostavby šumperské radnice, jako jsou sklenice, šálky a pohlednice. Zajímavým dokladem Bergerova kreslířského umění jsou originály variantních návrhů pro jeho poslední realizaci, šumperskou evangelickou faru, které postupně vznikaly během dlouhých sedmnácti let. Výstavu obohacuje řada současných i historických fotografií.

Výstava by nemohla vzniknout bez laskavé spolupráce s Odborem výstavby Městského úřadu Šumperk, Farním sborem Českobratrské církve evangelické v Šumperku a se šumperským sběratelem Tomášem Petruněm.

Pokud epidemiologická situace dovolí, plánuje muzeum na letní měsíce k výstavě uspořádat doprovodné programy, jako přednášku historičky umění Kristiny Lipenské nazvanou Architekt Georg Berger. Šumperský sen a vycházku po Bergerových šumperských stavbách (termíny budou upřesněny). V neposlední řadě se milovníci architektury mohou těšit na článek, který bude stavbám Georga Bergera věnován v letošním připravovaném svazku sborníku Severní Morava.

Expozice Jana Eskymo Welzla - rozsáhlejší expozice věnovaná snad nejslavnějšímu rodákovi města Zábřeha, a to Janu Eskymo Welzlovi (1868–1948).

pozvánka zdroj :VMŠ

Oproti původní miniexpozici je nyní umístěna v půdních prostorách, které byly pro tento účel stavebně upraveny. Expozice přenese návštěvníky na daleký, mrazivý sever a představí obdivuhodný životní příběh obyčejného člověka, který se jen se čtyřmi krejcary v kapse vydal na cestu do neznámých končin. Příběh J. E. Welzla začíná dobou dětství, mládí a prvními cestami po Evropě.

Další části již sledují jeho putování Sibiří, život na Novosibiřských ostrovech i na zlatonosné Aljašce. Přiblížena bude též jeho ,,cesta“ do světa literatury. Expozice však svým obsahem nabízí víc než jen cestovatelův příběh.

expozici J. E. Welzla zdroj foto: VMŠ

expozici J. E. Welzla zdroj foto: VMŠ

Návštěvníci se seznámí především prostřednictvím dobových fotografií s podobou severské krajiny a jejími obyvateli, nahlédnou do interiéru srubu nebo posedí nad stránkami některé z mnoha knih o Welzlovi. Děti pobaví interaktivní model perpetua mobile, o jehož zkonstruování se Welzl pokoušel. A jistě nejen ony budou se zatajeným dechem nahlížet do dioráma krajiny Novosibiřských ostrovů. Pozornost bezesporu přitáhne sice krátký, ale zato unikátní autentický filmový záznam s J. E. Welzlem natočený v roce 1929 v Brně. Kromě tohoto záznamu si mohou návštěvníci zvolit ke zhlédnutí i jeden ze čtyř filmových dokumentů věnovaných osobnosti cestovatele, k dispozici je rovněž audioprůvodce v české a anglické verzi.

Autor: red., E. Šebestíková, K Lipenská, zdroj foto: VMŠ

Fotogalerie

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.