Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Od srpna obsahují občanky biometrické údaje

01. srpna 2021 - 13:30

Zpět na seznam článků

Jak ji získat

Od srpna obsahují občanky biometrické údaje

ilustrační snímek zdroj foto: archiv mus

Od 2. srpna letošního roku začnou úřady vydávat nový typ občanského průkazu, obsahovat budou biometrické údaje. Ty budou uložené ve vysoce zabezpečeném bezkontaktním čipu. Ztíží se tak možnost občanky padělat a zneužívat.

Součástí biometrických údajů bude obličej držitele průkazu a dva otisky prstů. Průkaz totožnosti teď bude zabezpečenější a lidé s ním budou moci stále cestovat po Evropě bez nutnosti mít u sebe pas. S tím bohužel souvisí i nutná odstávka systému pro vydávání občanek a pasů.  Lidé by si proto měli zkontrolovat platnost svých dokladů, aby se například vyhnuli nepříjemnostem v souvislosti s odjezdem na dovolenou.

Žádost o vydání občanského průkazu se nevyplňuje, fotografie pro účely vyhotovení elektronického občanského průkazu není nutná. Zpracovaná žádost se vytiskne s digitalizovanou podobou občana a jeho podpisem.

Lhůta pro vyhotovení nového občanského průkazu je 30 kalendářních dnů ode dne podání žádosti. Pokud někdo bude potřebovat nový občanský průkaz ve lhůtě kratší než 30 dní, bude si muset také připlatit. Průkaz zhotovený do 24 hodin přijde až na jeden tisíc korun, za občanku vystavenou do 5 pracovních dnů zaplatí až pět set korun.

Vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem občanu mladšímu 15 let přijde na 100 korun, 200 korun zaplatí za průkaz občan staršímu 15 let, který nemá trvalý pobyt na území České republiky.

Nová občanka, která nahradí průkaz poškozený, zničený, ztracený, odcizený, zneplatněný z důvodu nebezpečí zneužití nebo za průkaz obsahující neoprávněně provedené zápisy lidí přijde na 200 korun. Stejnou částku zaplatí také občané, kteří zažádají o průkaz z jiného osobního důvodu v době delší než půl roku před uplynutím platnosti dosavadního občanského průkazu. Kromě výše jmenovaných případů se za občanský průkaz neplatí.

Lidé si nemusí kvůli nově vzniklé povinnosti zavedení biometrických údajů svůj platný průkaz měnit. Stávající doklad má přesně takovou platnost, jaká je na něm uvedena. Výměnu tak jeho majitel může provést ideálně jeden až dva měsíce před jejím vypršením.

Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Cílem je zvýšení bezpečnosti a zjednodušení výkonu práva na volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušníků. Pokud by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí. Nařízení počítá také s postupnou obměnou.

Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031.

 

Autor: red., mus.,

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv mus

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.