Sobota 27. července 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Opilý motorkář spadl z motorky

26.07.2024 - Opilý motorkář spadl z motorky - Dopravní nehoda se...

Počasí

27.07.2024 - Sobota

Teplota: 30 / 15 - PoloJasno

28.07.2024 - Neděle

Teplota: 25 / 16 - obcasny-Déšť

Olomouc na zlaté minci ČNB

28. května 2024 - 15:55

Zpět na seznam článků

Z cyklu Městské památkové rezervace

Olomouc na zlaté minci ČNB

Olomouc na zlaté minci ČNB zdroj: ČNB

Česká národní banka vydává zlatou minci v nominální hodnotě pět tisíc korun s motivy historického jádra města Olomouc. Pětitisícikoruna z cyklu Městské památkové rezervace je v prodeji od úterý 28. května.

Cyklus Městské památkové rezervace postupně představuje vybraná města v České republice s architektonickým či kulturním významem. Mince inspirovaná moravskou Olomoucí vychází jako sedmá v pořadí. „Olomouc vyniká řadou cenných historických staveb v čele s morovým sloupem, který je na seznamu UNESCO. Budu rád, pokud naše zlatá mince pomůže do města přilákat další obdivovatele tohoto kulturního dědictví,“ říká guvernér České národní banky Aleš Michl.

Na zlaté minci jsou ztvárněny vybrané olomoucké stavby. Lícní stranu zdobí gotické klenby a fragment z radnice s orlojem. Na rubu je Sloup Nejsvětější Trojice a zvonicová věž, půdorys a klenební žebroví kostela sv. Mořice. Podobu mince navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů. „K pamětním mincím přistupujeme jako k uměleckým dílům. Dbáme na to, abychom ke ztvárnění vybrali takový návrh, který nejlépe vystihuje zadané téma, a poté při výrobě hlídáme, aby nezanikly ani ty nejmenší detaily. Celkově trvá příprava emise mince déle než rok,“ říká členka bankovní rady České národní banky Karina Kubelková.

ČNB vydává patnáct tisíc kusů mincí ze zlata o ryzosti 999,9. Z toho je pět tisíc kusů v běžném a deset tisíc kusů ve špičkovém provedení. Liší se od sebe povrchovou úpravou a provedením hrany. Vyrazila je Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. „Nominální hodnota mince pět tisíc korun není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. ČNB přímý prodej veřejnosti nezajišťuje,“ upřesnila tisková mluvčí Petra Vlčková.

Městská památková rezervace Olomouc se rozprostírá na ploše 87 hektarů a je nejrozsáhlejším historickým městským útvarem na Moravě. V minulosti byla hospodářským, správním, vzdělanostním a církevním centrem, těžícím mimo jiné ze své výhodné polohy v úrodném regionu Hané. Její architektonický charakter pomáhala formovat také historická vojensko-strategická funkce. Mezi zdejší památky patří Olomoucký hrad s kostelem sv. Václava, gotický kostel sv. Mořice, soubor barokních kašen a sloupů, secesní vila Primavesi nebo Sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsaný do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Autor: red., Petra Vlčková, zdroj foto: ČNB

Fotogalerie

Olomouc na zlaté minci ČNB       zdroj: ČNB

Další články z rubriky

Karel Škréta na pamětní minci

Karel Škréta na pamětní minci

350. výročí úmrtí významného umělce

Exkluzivní Fotogalerie

Den s Horskou službou III.

Den s Horskou službou III.

Fotek: 72
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou II.

Den s Horskou službou II.

Fotek: 68
Přidáno: 22.07.2024

Den s Horskou službou I.

Den s Horskou službou I.

Fotek: 91
Přidáno: 22.07.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.