Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Poslední ze Žerotínů má v Bludově novou bustu

04. ledna 2023 - 12:13

Zpět na seznam článků

V čase 88. výročí jeho úmrtí

Poslední ze Žerotínů má v Bludově novou bustu

Karel Emanuel zdroj foto: B. Haušková

Obec Bludov má novou bustu, která připomíná slavného rodáka. V čase 88. výročí úmrtí Karla Emanuela Žerotína bude odhalena jeho podobizna, která pochází z dílny sochaře Jakuba Vlčka. Slavnostní akt se uskuteční v pátek 6. ledna v 18 hodin u žerotínské hrobky, kde je nové umělecké dílo instalováno.

Jeho vznik podpořila Nadace Karla staršího ze Žerotína, která byla založena v roce 1991 obcí Bludov. Starosta, radní, zastupitelé a kronikář se v prvním porevolučním volebním období vzdali svých odměn a vložili je do této nadace. Jejím účelem je podpora záchrany, obnovy a kulturně přiměřeného využití nemovitých i movitých památkově hodnotných objektů v Bludově a jeho okolí. „Založením nadace měli její představitelé touhu zhmotnit v bludovském veřejném prostoru podobu nejslavnějšího Žerotína – Karla staršího (1564–1636), jehož ostatky jsou od roku 1842 uloženy v žerotínské hrobce pod bludovským kostelem. To se podařilo v roce 2017, kdy byla odlita bronzová busta podle návrhu, který vytvořil v roce 1934 jeden z nejslavnějších českých sochařů Vincenc Makovský. Umístěna je po levé straně vchodu do žerotínské hrobky v Bludově. Na jejím financování se podílela nadace a obec Bludov. Byla slavnostně odhalena u příležitosti 175 let přenesení ostatků Karla staršího do Bludova z Brandýsa nad Orlicí, a to 3. listopadu 2017 za účasti stovek občanů,“ upřesnil předseda správní rady nadace profesor Stanislav Balík.

Karel Emanuel, hrabě ze Žerotína, svobodný pán z Lilgenau (1850-–1934) byl moravský šlechtic a politik, poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady. Počátkem 20. století byl jedním z posledních moravských místodržících (1900–1906) a dědičným členem Panské sněmovny. Jeho smrtí 26. prosince 1934 vymřela moravská šlechtická větev Žerotínů po meči.

Obec vyhlásila na zhotovení busty soutěž, kdy oslovila desítku umělců. V komisi, která vybírala finální návrh, byl i vnuk Karla Emanuela Žerotína Karel Mornstein-Zierotin. Vítězem se stal sochař Jakub Vlček. Bustu odlila umělecká slévárna Kunstmetal.

Na slavnostní odhalení naváže další slavnost, a to ve zdejším kulturním domě. Bude zde předán dekret čestného občana Bludova někdejšímu úspěšnému starostovi obce Pavlu Stonovi, který byl starostou dvacet let a stal se tak nejdéle úřadujícím starostou v dějinách Bludova. Čestným občanem Bludova byl mj. právě i Karel Emanuel ze Žerotína, dále např. bludovský rodák Josef Cyril Kotrlý, někdejší vůdce pražského květnového povstání v roce 1945.

Autor: red., B. Haušková

Fotogalerie

Karel Emanuel                             zdroj foto: B. Haušková
pozvánka

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.