Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Sběrné dvory hlídají v Šumperku kamery

18. června 2021 - 21:01

Zpět na seznam článků

Mají zlepšit pořádek v areálu

Sběrné dvory hlídají v Šumperku kamery

místostarosta Jakub Jirgl foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Odpad odložený před branami sběrného dvora, vylomený kontejner na textil a oblečení rozházené po okolí – to jsou v současné době problémy, které zatěžují systém třídění odpadu.

Město nyní hledá řešení, jak odkládání odpadu mimo sběrný dvůr zabránit, proto byl v obou areálech instalován kamerový systém. „Domníváme se, že provozní doby našich sběrných dvorů jsou velice vstřícné k občanům, alespoň jeden z nich je otevřen každý den včetně víkendu. Přesto občané časti odpadu pohazují před areál,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, v jehož gesci je odpadové hospodářství.  Připomněl, že odložením odpadu mimo vyhrazená místa se lidé dopouštějí protiprávního jednání, za nějž může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Ve sběrných dvorech je možné bezplatně ukládat objemný odpad, jako je například nábytek, matrace, koberce či dětské kočárky, drobný stavební odpad z domácností, zde je limit dvě stě kilogramů na občana za měsíc. Pracovníci přijímají vysloužilé elektrospotřebiče od mobilních telefonů až po lednice či sporáky, nebezpečný odpad, jako jsou zbytky barev, ředidel, upotřebené motorové oleje či prostředky k hubení škůdců. V uzavřených plastových lahvích je možné odevzdat jedlé tuky a oleje, dále textil, papír, plast, sklo a bioodpad.

Nepořádek kolem kontejnerů na textil je problémem v několika lokalitách. Město musí prakticky každý týden povolávat uklízecí firmu, aby okolí kontejnerů dala do pořádku. „Nemůžeme si dovolit kontejnery odstranit. Loni do nich občané umístili 122 tun textilu, který by jinak zamířil na skládku. Díky tomu jsme ušetřili v kapitole odpadové hospodářství 300 tisíc korun,“ vysvětlil Jakub Jirgl.

Občané Šumperka třídí textil už od roku 2012. V současné době je v ulicích města rozmístěno třiadvacet kontejnerů na sběr použitého textilu. Do kontejnerů mohou lidé odkládat veškeré oděvy, jako jsou například bundy, kalhoty, košile, trička, spodní prádlo, bytový textil, spárovanou obuv, kabelky, látkové hračky a další textilní výrobky.

Textil by měl být čistý, v použitelném stavu, zabalený v igelitových taškách či jiných podobných obalech, které jsou zavázané nebo přelepené izolepou tak, aby nedocházelo k vysypání obsahu. Lidé by neměli vhazovat zašpiněné, roztrhané a mokré oblečení. Větší množství textilu lze zdarma odevzdat přímo ve sběrných dvorech a ulici Anglická nebo Příčná. „Pytle s vytříděným textilem prosím nenechávejte odložené vedle kontejneru. Věci pak často končí rozházené kolem sběrného místa a město tak musí zbytečně vynakládat peníze na úklid. Pokud je kontejner plný, využijte některé z dalších sběrných míst, nebo textil odvezte do sběrného dvora. Kontejnery se vyvážejí jednou týdně,“ sdělil Jakub Jirgl s tím, že pokud lidé najdou u sběrného místa nepořádek, měli by o tom informovat městskou policii. Následně bude přes odbor životního prostřední zajištěn úklid místa.

Sesbíraný textil firma vytřídí a předá k dalšímu využití. „Putuje například do prodejen společensky odpovědné módy, do charitativních organizací, nachází uplatnění i v průmyslu.

provozní doba zdroj:mus

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

místostarosta Jakub Jirgl                 foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.