Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Sokolovo Krásno přineslo kinu Oko desetinásobnou návštěvnost

12. června 2014 - 08:39

Zpět na seznam článků

Filmaři dodávají Jeseníkům věhlas i finance

Již dva roky funguje v rámci Sdružení cestovního ruchu Jeseníky také filmová kancelář - Jeseníky Film Office. Tato kancelář dělí své aktivity rovnoměrně dvěma směry – snaží se do Jeseníku přilákat filmaře a rozvíjet tzv. filmovou turistiku.

A koncepční práce se daří, každý rok se v Jeseníkách točí minimálně jeden film. Po loňských celovečerních snímcích Krásno a Díra u Hanušovic se zde letos začne natáčet velký evropský koprodukční projekt Rudý kapitán. Jeseníky Film Office pomáhá filmařům s hledáním lokací, vyřizování různých povolení, vyjednáváním podpory od obcí, kraje či místních firem.

Velké emoce vzbudil fakt, že film Krásno, který se z devadesáti procent natáčel v Šumperku, finančně podpořilo město. Pětasedmdesát procent respondentů internetové ankety odpovědělo, že Krásno je pro Šumperk přínosem. Řada příspěvků v diskuzích však byla také proti. Negativní byly i reakce některých šumperských zastupitelů, které „nemile překvapilo celé vyznění Šumperka ve filmu jako šedé díry.“

„Město přispělo na vznik filmu půl miliónu. Koupilo si za něj především prezentaci v kampani filmu, která měla celkovou hodnotu v řádu miliónů. Šumperáci, kteří viděli v Praze na každé druhé zastávce dvoumetrové citylighty, na nichž bylo uvedeno HRAJÍ SOKOL… RODEN… KRAUSOVÁ… A ŠUMPERK, jistě byli patřičně pyšní,“ říká k prezentaci města marketingový specialista Radek Auer, který má chod Jesenické filmové kanceláře na starosti.

Karel Roden - natáčení Krásno foto:sumpersko.net

„Šumperk byl opravdu stěžejním tématem filmu, ne kulisou, a proto pronikl do většiny článků o něm. Jako člověk, který se marketingem kreativního průmyslu zabývá, jsem přesvědčen, že poměr výkon-cena byl více než slušný. Zakoupenou reklamu město dostalo velmi levně.“

Ještě více ovšem může Jeseníky zpropagovat film zábřežského rodáka Miroslava Krobota Díra u Hanušovic. Bude totiž reprezentovat Českou republiku na karlovarském festivalu v hlavní soutěži, utká se o Křišťálový glóbus. „Karlovarský festival je jedním z nejdůležitějších festivalů na světě, snímky v hlavní soutěži mají zaručenu mezinárodní pozornost, recenzi ve Variety a dalších prestižních periodikách,“ míní Radek Auer.

Díra u Hanušovic zdroj foto:J-SCR

O Jeseníkách se nyní díky Díře u Hanušovic píše v takových prestižních světových médiích jako je Screen či Hollywood Reporter.

Miroslav Krobot je pro Jeseníky obecně důležitou figurou na filmařském poli. Hrál hlavní roli ve filmu Alois Nebel, který se také v Jeseníkách natáčel, získal řadu ocenění, včetně ceny pro nejlepší evropský animovaný film. V Nebelových stopách dnes putují turisté s mobilní aplikací, jmenuje se podle něj rychlík. „Místa, spojená s příběhem Aloise Nebela turisticky výrazně ožila,“ dodává k tomu ředitelka Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andrea Závěšická.

Alois Nebel zdroj foto:J-SCR

Mobilní aplikace by měla v brzké době propojit i místa, kde se natáčelo Krásno. „Filmaři dodali městu hotový turistický produkt – mapu po stopách filmu Krásno, včetně grafického zpracování, stačí ji jen vytisknout a překlopit do digitální podoby,“ dodává Závěšická.

Kromě propagace regionu však má natáčení filmů pro region i nemalý ekonomický efekt. Producenti Krásna přímo v Šumperku u šumperských firem utratili 1,4 milionu korun za ubytování, catering, ostrahu, pomocné i odborné práce. Dalších 150 tisíc korun zinkasovali za Krásno šumperští komparzisté.

Za přínos lze považovat i vysokou návštěvnost filmu v šumperském kině. Do Oka na film přišlo 5661 diváků, hrubé tržby činily téměř 530 tisíc korun. Polovina těchto tržeb zůstává kinu. „Pokud Krásno srovnám s obdobnými českými filmy, které nemají to privilegium, že se natáčely v Šumperku, mělo kino Oko desetinásobnou tržbu,“ říká ředitel kina Oko Kamil Navrátil.

Krásno - premiéra v Šumperku foto:sumpersko.net

Ještě více financí však do regionu přineslo natáčení Díry u Hanušovic. Producent Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films uvedl, že filmaři v regionu utratili 2 milióny korun, a to navíc na Brannensku a Staroměstsku, v místech, která na tom nejsou ekonomicky zrovna nejlépe. „Z místních jsme angažovali kompars, ale i část epizodních rolí byla obsazena místními občany,“ říká Zima. „Ale i členové štábu, lokační manager či asistent architekta, byli zdejší.“

Díra u Hanušovic natáčení zdroj:E.F.

Z místních zdrojů pak filmaři využili celé portfólio služeb: pokrývačské, natěračské a drobné stavební práce, zapůjčení rekvizit, zvířat, aut a jiného vybavení, pronájem lokací, zábory prostranství a značky, kropící a hasičský vůz, úklidové služby, zahradní práce, odvoz odpadu, samozřejmě catering a ubytování. „Filmaři mají pro jesenický region opravdu výrazně pozitivní efekt, a tak se budeme dále snažit je do Jeseníků lákat. Je až s podivem, že se tu tak moc natáčí, protože filmové produkce z ekonomických a logistických důvodů jasně preferují natáčení v hodinové dojezdové vzdálenosti od Prahy,“ říká Závěšická.

Autor: re.,L.Dusová

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.