Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Šumperský folklorní festival obohatí soubor z čínské Šanghaje

01. srpna 2017 - 14:45

Zpět na seznam článků

Pozvánka na jejich rozmanité vystoupení

Šumperský folklorní festival obohatí soubor z čínské Šanghaje

Šumperský folklorní festival obohatí soubor z čínské Šanghaje zdroj foto:mus

Na letošní ročník MFF Šumperk 2017 zavítá početný Kulturní výměnný soubor z okresu Minhang v Šanghaji v Číně. Na diváky tak bude čekat nejen výjimečné hudební a taneční vystoupení reprezentující tradiční čínskou kulturu, ale také ukázky uměleckých děl nehmotného kulturního dědictví.

pozvánka MFF 2017 - střídání masek zdroj foto: mus

Festival přivítá v Šumperku mezi zahraničními účinkujícími účastníky ze Srbska, Turecka, Portugalska, Alžírska, Kypru, Francie a Slovenska také delegaci z daleké Číny. „Výměnný kulturní soubor čítající třiadvacet členů přiletí do České republiky ze Šanghaje, z jejího okresu Minhang,“ říká Jakub Ston, viceprezident festivalu.

pozvánka MFF 2017 - skupinový tanec zdroj foto:mus

Čínský soubor představí své kulturní tradice zejména v oblasti tance a hudby. „Taneční složka vystoupení čínského souboru divákům představí lyrický skupinový tanec květinových víl, poetické sólové tance a také specifickou sečuánskou operu střídání masek,“ vysvětluje Ston.

pozvánka MFF 2017 - tanec zdroj foto:mus

V hudební části vystoupení se představí Národní komorní orchestr Xin Yi, jehož členové zahrají písně vycházející z čínských tradic na exotické nástroje, jako jsou loutně podobná pipa, dvoustrunné čínské housle erhu, čínský cimbál a citeru. Velice atraktivní poté bude vystoupení na bubny. „Představení plné energie a dynamické hudby nabídnou čtyři skladby pojmenované ‚Bitva býka a tygra‘,‚Bitva bubnů‘,‚Vzlet draka a skok tygra‘, nebo také ‚Celý svět se připojuje k oslavám‘“, říká viceprezident festivalu.

pozvánka MFF 2017 - kostým zdroj foto:mus

Početná delegace ze Šanghaje se ale nebude prezentovat pouze svou typickou hudbou a tancem. Výprava z Číny v rámci folklorního festivalu představí také své nehmotné kulturní dědictví, jako je malířství, kaligrafie, háčkování a výroba vonných sáčků. „Vytváření těchto druhů umění bude možné zhlédnout v areálu Pavlínina dvora při zahájení pátečního a sobotního hlavního programu, nebo také v Informačním centru Šumperk v sobotu 19. srpna v dopoledních hodinách,“ říká Ston.

pozvánka MFF 2017 - háčkování zdroj foto: mus

pozvánka MFF 2017 - háčkování zdroj foto: mus

Stejně jako ostatní zahraniční i čeští účastníci festivalu se čínští umělci šumperskému publiku představí především při hlavním festivalovém programu v pátek 18. a v sobotu 19. srpna v Pavlínině dvoře. Vstupné na tyto dva koncerty je ve výši sto korun, děti a důchodci zaplatí o dvacet korun méně, děti do pěti let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.

Více informací naleznou zájemci na ZDE

Autor: red., B. Vondruška, zdroj foto: mus

Fotogalerie

Šumperský folklorní festival obohatí soubor z čínské Šanghaje    zdroj foto:mus

Související články

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.