Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Univerzita Palackého opět eviduje velký zájem o studium

18. března 2024 - 17:15

Zpět na seznam článků

Obdržela téměř 35 tisíc přihlášek

Univerzita Palackého opět eviduje velký zájem o studium

ilustrační snímek zdroj: archiv upol

Olomoucká univerzita přijala k 15. březnu 34 779 přihlášek ke studiu. Vysoká škola oslovovala budoucí studující především na veletrzích vzdělávání, dnech otevřených dveří, road show po středních školách a v online prostoru, například přes web Univerzitní město. Do poloviny března měli zájemci a zájemkyně o studium možnost podat e-přihlášku na většinu oborů Univerzity Palackého v Olomouci (UP). Na některé se lze však ještě hlásit.

Zájem o studium na UP meziročně vzrostl na šesti z osmi fakult. Nejvíce pravidelně láká možnost studia na filozofické (8,5 tisíce přihlášek) nebo pedagogické fakultě (7,5 tisíce). Zájemci s cizím státním občanstvím si podali 4 230 přihlášek, z toho 2 935 je ze Slovenska a 435 z Ukrajiny. Celkově si jednu nebo více e-přihlášek podalo 23 tisíc uchazečů a uchazeček z 91 států. „Je moc potěšující, že zájem o studium na Univerzitě Palackého je stále tak vysoký. Olomouc je skutečně univerzitním městem. Na osmi fakultách nabízíme na tisíc studijních kombinací, a tak je naše nabídka studia opravdu široká. Mám radost i z toho, že je zjevný zájem o nové obory. Přeji uchazečům, ať se jim vydaří přijímací zkoušky,“ uvedl rektor UP Martin Procházka.

Zájemci o studium se informace dozvěděli například na webu Univerzitní město, jenž během loňska navštívilo rekordních 235 tisíc uživatelů, univerzita však nechyběla ani na dvanácti veletrzích vzdělávání u nás i na Slovensku, kam dorazilo přes 87 tisíc osob. V rámci 60 roadshow se univerzita prezentovala také téměř dvěma tisícům maturantů a maturantek po celé republice.

Na některé studijní programy UP se lze i nadále přihlašovat. Na teologické fakultě je ještě možné do 30. dubna podat přihlášku na obory Sociální práce, Sociální práce s dětmi a mládeží, Sociální práce s rodinou, Náboženství se zaměřením na vzdělávání, Učitelství náboženství pro základní školy, Katolická teologie nebo Mezinárodní sociální a humanitární práce či Etika a kultura v mediální komunikaci. Přírodovědecká fakulta chystá druhé kolo přijímacího řízení na vybrané obory od 15. dubna do 15. července. Na doktorské studium je možnost přihlásit se do konce dubna či v květnu v závislosti na fakultě. Přehled stále otevřených programů je k dispozici v katalogu na webu UP.  

Největší zájem je na UP tradičně o studium Všeobecného lékařství, Psychologie, Práva a právní vědy, Zubního lékařství nebo Fyzioterapie, a to jak na fakultě zdravotnických věd, tak na fakultě tělesné kultury. Dále pak také o učitelské programy na pedagogické fakultě nebo Všeobecné ošetřovatelství. Ze studijních programů, které UP nabízela zcela nově, je velký zájem o Sociální pedagogiku, Environmentální studia a udržitelný rozvoj nebo Teologii.

Univerzita Palackého v Olomouci je druhou nejstarší univerzitou v ČR a patří mezi nejlépe hodnocené české vysoké školy ve světových žebříčcích. Nabízí tisíc kombinací studijních programů, které na osmi fakultách studuje 23 tisíc studujících. Loni evidovala rekordních 35 722 e-přihlášek, nejvíce v její historii.

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: archiv upol

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv upol
grafika                         zdroj: upol.
grafika                         zdroj: upol.
grafika                         zdroj: upol.

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.