Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

V Olomouci odstartovala stavba další etapy protipovodňových opatření

26. března 2024 - 14:31

Zpět na seznam článků

Na ochranu jižní zástavby města

V Olomouci odstartovala stavba další etapy protipovodňových opatření

V Olomouci odstartovala stavba další etapy protipovodňových opatření zdroj foto: PM

Povodí Moravy zahájilo úpravy řeky Moravy v jižní části Olomouce. Tzv. IV. A etapa protipovodňových opatření zajistí ochranu jižní zástavby města Olomouc, konkrétně městských částí Nový Svět a Nemilany. Stavba, která bude mít velký ekologický přínos, probíhá v úzké spolupráci s městem. Práce skončí v prosinci 2025.

Revitalizace řeky Moravy, obnova původního řečiště, posílení rozlivů do říční nivy a napojení odstaveného ramene, to vše bude součástí stavby IV. A etapy protipovodňových opatření Olomouce, která slavnostně odstartovala v pondělí 25. března v jižní části města.

Řešení projektu IV. A etapy se opírá zejména o vytvoření kapacitního koryta s meandrující kynetou a zahrnuje revitalizaci pravého břehu řeky Moravy u čistírny odpadních vod, rekonstrukci stávající pravobřežní odsazené ochranné hráze a napojení levobřežního odstaveného ramene, u kterého vznikne nová tůň. „Některé přípravné práce pro stavbu samotnou již proběhly. Hned v dubnu začínáme s terénními úpravami, shrnutím vrchní půdní vrstvy a uložením na mezideponie tak, aby mohla být následně využita na zemní hráz a pro modelování pravobřežní bermy. Na to navážeme pracemi na přeložkách inženýrských sítí a navyšováním hráze podél čistírny odpadních vod,“ popisuje naplánovaný průběh prací generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce budou probíhat podél řeky Moravy v úseku od železničního mostu po silniční most spojující Nový Svět a Holici.

Úprava řeky a na ni navazujícího území, zajistí ochranu Nemilan a Nového Světa až na průtok 650 m³/s. Kromě protipovodňové úlohy bude mít opatření také významný krajinotvorný potenciál. „Protipovodňová opatření náleží k největším a nejvýznamnějším investičním akcím na území města. S ohledem na množství ekologických prvků se bude lokalita dále přirozeně rozvíjet a stane se velkým lákadlem pro obyvatele Olomouce. Na řeku napojené odstavené rameno se stane plnohodnotnou součástí ramenného systému řeky Moravy ve městě, bude živé a plné ryb,“ vysvětluje primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Na pravém břehu byla vymístěna zahrádkářská kolonie uvnitř záplavového území mezi protipovodňovou hrází a řekou. Zimní povodeň na konci roku 2023 potvrdila, že zahrádkářskou kolonii není možné z řešení protipovodňové ochrany města vynechat. Při průtoku 180 m³/s, kterého Morava dosahovala před koncem loňského roku a pouze těsném dosažení 3. stupně povodňové aktivity, protékala v místech zahrádkářské kolonie voda o hloubce do 1 metru.

Samotný průběh stavby nevyvolá uzávěrky a omezení v dopravě či chodu města. Nepřístupné pro veřejnost bude pouze staveniště samotné.

Výstavba IV. A etapy ochrany před povodněmi je součástí ucelených stavebních úprav s cílem maximálně omezit škody na území Olomouce vznikající při povodňových průtocích do výše 650 m3/s (téměř čtyřsetletá povodeň). Výraznou přidanou hodnotou je využití přírodě blízkých prvků, díky kterým vznikne v jižní části města adaptační opatření vhodné k procházkám a dalšímu trávení volného času. Navazuje na nedávno dokončenou II. B etapu zajišťující ochranu v samotném centru města. Realizací této fáze dojde ke zvýšení protipovodňové ochrany pro přibližně 2 275 obyvatel.

Autor: red., Petr Chmelař - PM

Fotogalerie

V Olomouci odstartovala stavba další etapy protipovodňových opatření  zdroj foto: PM

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.