Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

VIDEO:Vojáci mají za sebou lezení v horském vodopádu

27. ledna 2016 - 18:27

Zpět na seznam článků

V armádním závodě pokračuji všechna družstva

​​​​​​Dvě chladné noci strávené v lese, třicet kilometrů na lyžích nebo pěšky, lezení v horském ledopádu, měřený sjezd volným terénem, překonání skalních útvarů to byly prubířské kameny úvodní části první etapy náročné armádní soutěže Winter Survival 2016, která se v těchto dnech koná v Jeseníkách.

Účastníky zimního přežití v rámci úterního přesunu čekaly disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů. Pondělní vytrvalý déšť vystřídala ranní hustá mlha a odpoledne pro změnu hřejivé sluneční paprsky. Obtížnost armádního vytrvalostního závodu v současné době spočívá v tom, že úkoly vyžadují po vojácích nejen fyzický výkon a určité vojenské dovednosti, ale i správné uvažování. Důležitá je tedy schopnost dokázat se ve stresu dobře rozhodnout.

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

K tomuto cíli sloužila také disciplína s názvem „Skalnatý“, u které museli vojáci nejprve zdolat vysokou skálu po zajištěných lezeckých cestách a přitom vyhledat indicie, z nichž si opsali potřebné texty.

Na vrcholu skály pak vojáci obdrželi další úkol. „Pomocí posbíraných indicií vytvořit text radiové zprávy v angličtině pro přivolání vrtulníku k evakuaci zraněného člena týmu, takzvaný MEDEVAC. Tuto činnost vojáci prováděli na skále po zátěži, za velmi stresové situace a pod časovým tlakem,“ přiblížil zadání tiskový mluvčí závodu Petr Pazdera. Daný úkol se podařilo splnit necelé polovině družstev. 

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a přesun pokračuje. Další kilometry členitým terénem až na místo, kde snad putování pohořím Hrubého Jeseníku prozatím skončí.

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Dojezd do cíle druhého dne vytrvalostní etapy – místa bivaku v lese u Videlského sedla – pořadatelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany okořenili překonáním říční rokle.

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

V soutěži pokračují všechna družstva.  „Letos jsou podmínky opravdu náročné. Extrémní výkyvy počasí a vlezlé vlhko je nepříjemné,“ potvrzuje třiatřicetiletý nadporučík Viktor Novotný z týmu 7. mechanizované brigády. I jako vrcholový vytrvalostní běžec na lyžích, který trénuje fyzičku celý rok, má v rozbředlém sněhu problémy. „Prošlapávali jsme ostatním stopu. Snad obhájíme loňské vítězství. Povedlo se nám totiž pár drobností u disciplín pokazit. Jaksi letos nemáme štěstí,“ hodnotí nejistým hlasem výkony svého družstva nadporučík Novotný. „Výsledné časy přesunů máme dobré, ale nedařilo se nám při plnění disciplín. Například při zdolávání ledopádu kolegovi nedrželi mačky,“ prozrazuje velitel hlídky 102. průzkumného praporu nadrotmistr Tomáš Jandera.

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2016 je na prvním místě tým 7. mechanizované brigády Hranice, na druhém místě hlídka 73. tankového praporu Přáslavice a na třetí pozici družstvo Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu UK v Praze.

WS 2016 - druhý den závodu foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Ve středu čekají vojáky zejména vyprošťování velkých a těžkých břemen z členitého terénu, vyhledávání zraněného vojáka v lavině a poskytnutí první pomoci vojákům, kteří byli zraněni výbuchem granátu v objektu horské chaty.

Autor: red., Petr Pazdera, foto: Jiří Pařízek - Armáda ČR

Fotogalerie

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.