fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

Všichni se připravte, že v kabině nastane obrovský průvan, ujišťuje nový kouč Šumperka

22. března 2021 - 07:55

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR a Martinem Janečkem

Všichni se připravte, že v kabině nastane obrovský průvan, ujišťuje nový kouč Šumperka

Martin Janeček se vrací do Šumperka foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Sezóna 2020/2021 ještě celá neskončila. Řada týmů stále bojuje v play-off o postup do hokejové extraligy. Vedení a celý šumperský realizační tým však nezahálí a už začíná bojovat na trhu hráčů.

Prvním impulsem k udržení nejvyšší soutěže bylo jmenování nového kouče Martina Janečka. Ten se ve velkém rozhovoru pro web Draků vyjádřil, jak to aktuálně s novým kádrem vypadá. „Pomalinku začínáme mít pocit, že se začíná dařit získat typy hráčů, které si v klubu přejeme mít,“ prozradil. Šumperský lodivod zároveň naznačil, jak je to s asistentem trenéra a přidal vzkaz pro fanoušky Draků. Rozhovor vedl za redakci Draci Pars Šumperk Dominik Mihailescu.

Na začátku se vraťme k vašemu odvolání… Co tomu předcházelo a proč k tomu došlo?

Martin Janeček: Tak to začínáme zostra (usmívá se). Nicméně, to je v pořádku, není se za co schovávat. Je to jednoduché. Ve velice slušně rozjeté sezóně došlo na šňůru proher a v Porubě vsadili na změnu trenérů. Na jednu stranu tato situace není příjemná, na tu druhou to patří do života každého trenéra. Já se umím otřepat rychle a myslím, že se i ta moje letošní zkušenost může hodit v sezóně , kdy nás čeká velmi těžký úkol. Vždy záleží, jak a co člověk umí ze situace vytěžit. Sázka na změnu se v Porubě zatím ukazuje jako správná a tým momentálně šlape výborně. Nově vybraní trenéři prostě udělali něco, co my ne a jdou správnou cestou.

Jak teď budete vzpomínat na ostravský klub?

Martin Janeček: Nejsem uražený, zhrzený… Naopak jsem vděčný za šanci, kterou mi Poruba dala. Poznal jsem hodně fajn lidí, řadu výborných hráčů… Teď všem přeji, ať v play-off dojdou tam, kam si všichni v klubu přejí.

Není pro vás návrat do Šumperka spíše ohrožení vlastních ambicí? Přeci jen Poruba bojovala o extraligu, Draci bojují o to, aby udrželi Chance ligu…

Martin Janeček: Víte, to je úhel pohledu. Já si vůbec nemyslím, že by měl lepší trenér hrát o postup do extraligy a horší bojovat o udržení soutěže. Oba cíle jsou pro trenéra nesmírně náročné a já už se soustředím jen na to, abych klubu i hráčům co nejvíce pomohl. Snad se nám to společnými silami povede a příští jaro budeme chystat další ročník Chance ligy. V Šumperku si hokejová veřejnost tuhle soutěž zaslouží.

Proč jste se rozhodl nabídku přijmout?

Martin Janeček: Po mém ukončení v Porubě se mi ozval pan Velčovský a přišel s nabídkou spolupráce. Myslím, že jsme vzali situaci dost do hloubky na to, abych se utvrdil, že to s hokejem v Šumperku v první lize myslí naprosto vážně. To odhodlání mě oslovilo a mám pocit, že by věci mohly mít hlavu a patu. Teď záleží jen na nás všech, jak tvrdě se na sezónu připravíme. Teprve takhle máme šanci se o výzvu poprat. Nic jiného než absolutní odevzdání všech v klubu nemá v letošním systému první ligy šanci.

Čeká vás těžký úkol. Jak náročné bude poskládat kádr v konkurenci s ostatními týmy? 

Martin Janeček: Velice náročné. Výchozí pozice Šumperka pro jednání v této fázi není příznivá a bude záležet na nás trenérech, jaký budeme mít cit a oko. No a pak samozřejmě i na nejvyšší instanci klubu panu Velčovském, jak posvětí naše nápady. Někteří hráči mají v dnešní době vysoké nároky a ne vždy dosáhneme na to, co bychom si přáli. Na úkolu sestavit konkurence schopný tým už s panem Velčovským i kolegou tvrdě pracujeme. Pomalinku začínáme mít pocit, že se začíná dařit získat typy hráčů, které si v klubu přejeme mít. Uvidíme, řada věcí je v jednání a některé teprve přijdou na řadu postupně. Každopádně se všichni připravte, že v kabině nastane obrovský průvan. Je třeba do složeného mužstva vnést velké množství energie a odhodlání uspět.

Kolik už máte rozjednaných jednání s hráči?

Martin Janeček: Hodně. Přesněji řečeno, jednáme se všemi, o které máme zájem. Tady budeme ještě chvíli tajemní, protože dokud nebudou věci po všech stránkách dotažené, karty odkrývat nechceme. Trh s hráči je tvrdý, neúprosný a neradi bychom upozorňovali konkurenci na něco, čeho si třeba nevšimla. Myslím ale, že zveřejnění prvních jmen nebude dlouho trvat.

Budete letos spoléhat na mladé hráče nebo spíše budete preferovat starší typy či veterány?

Martin Janeček: Všichni trenéři by měli rádi v týmu samé mladé hráče, aby šli s trendem. My jsme ale přesvědčeni, že tým má být vyvážený. Měli by v něm mít místo zkušení hráči, kteří budou udávat směr hry i kabiny a k tomu dravé mládí, které hře dá potřebnou energii. Takovou cestou bychom rádi šli my. Hledáme na trhu s kolegou i hráče neokoukané nebo v klubech, kde se momentálně nacházejí, opomíjené. Tady vidíme nevyužitý potenciál a našim úkolem bude, abychom takové hráče tréninkem i prostorem ve hře nechali rozkvést. A oni nám to vrátí, v to jsme přesvědčeni.

U kterých hráčů víte stoprocentně, že nebudou pokračovat příští sezónu?

Martin Janeček: Tady budeme ještě malou chvíli také tajemní. Skladba je živým organismem a názory na některé hráče i jejich role v týmu se mohou časem měnit. Samozřejmě kluky nechceme dlouho natahovat, co nejdříve se dozví naše rozhodnutí o jejich konci v týmu. Jsme si vědomi, že je fér, dát jim čas hledat si nové angažmá.

K dispozici budete mít nového asistenta. Vybral jste si jej sám nebo vám byl přidělen?

Martin Janeček: V první fázi musím poděkovat panu Velčovskému za vstřícnost. To, že se Chance liga jedním trenérem dělat nedá, víme všichni. On mi nechal při výběru kolegy volnou ruku. Já si vybral mladého talentovaného trenéra, který má i přes svůj věk ve světě mládeže neskutečné jméno a za sebou řadu uznání. Takový kouč se samozřejmě musí zaplatit a sem mířím své poděkování. Jeho působení v klubu bylo rychle dotaženo do konce a my dva teď musíme dokázat správnost rozhodnutí. Rádi bychom pracovali tak, aby pan Velčovský cítil, že správným a chytrým způsobem investoval. Až přijde čas, kolega se sám pro veřejnost odtajní. Jsem přesvědčený, že všichni brzo zjistí, jak tenhle krok byl pro klub i tým správným tahem.

Vy jste se nikdy nebál mluvit otevřeně… Jak vy sám vidíte šanci, že se Šumperk udrží v první lize?

Martin Janeček: Víte, model soutěže je víc jak šibeniční. A to nejen pro Šumperk, ale i pro řadu dalších klubů. Všichni si uvědomují vážnost situace a teď nastane doba pravdy. Každý detail, v přípravě klubu na sezónu, bude důležitý. Nesmí se podcenit žádný z aspektů a pokud někdo udělá něco jen tak provizorně, nebo napůl, tak prostě spadne. Věřte, my tohle nechceme ani náhodou. Proto jsme snad včas začali tvrdě pracovat. Shrnul bych to tak, že pokud se nám podaří složit dobrý tým, umět vytvořit hráčům podmínky, kdy se budou moci soustředit jen na hokej a mužstvo nastavit tak, jak je třeba k těžké sezóně, teprve vznikne šance uspět. Ano, takhle moc to bude těžké. Ještě jednu věc nesmím opomenout. Všichni v klubu, tedy prezident, realizační tým, trenéři, hráči, fanoušci i řada dalších lidí, kteří v Šumperku vždy rádi pomáhali, musí táhnout za jeden provaz a správným směrem. Všichni do jednoho, jinak se šance zmenší a asi i zmizí.

Je něco, čeho se v Šumperku obáváte?

Martin Janeček: Teď budu mluvit jen za sebe. Neobávám se absolutně ničeho. Přece záleží jen na nás, jak tvrdě budeme pracovat, jak statečně se se vším budeme prát. Jestli budou mít všichni kolem mě odhodlání, jako to mám nastavené před sezónou já, není se čeho bát. A já se přiznám, že už teď cítím, že v tom nejsem sám.

Pokud se dostanou fanoušci na stadion… Jak moc se těšíte na šumperskou atmosféru?

Martin Janeček: Nechci si ani představit, že by do Škoda arény nemohli. Diváci jsou pro hráče i trenéry hnacím motorem. Když máte v zádech naše fanoušky ze Šumperka, tak je to naprostá bomba. Uvidíte, že si pro ně na ledě vytrháme nohy z …

Chtěl byste něco vzkázat fanouškům?

Martin Janeček: Měl bych prosbu a slib. Přáli bychom si, aby naši fanoušci s námi měli potřebnou trpělivost a v těžkých začátcích nám dodávali potřebnou podporu. Nebudeme v lehké situaci a vaše síla nám může pomoci k dosažení společného cíle sezóny. Na oplátku vám můžeme slíbit, že vždy tu budeme pro vás. Budeme se snažit, aby naše úsilí ve hře, bylo standardem hry Draků v následující sezóně. My na vás spoléháme, my vás potřebujeme!

Autor: red., redakce Draci Šumper - Dominik Mihailescu,

Fotogalerie

Martin Janeček se vrací do Šumperka    foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Související články

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.