Neděle 05. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

TFA: Hasiči v Jičíně brali stříbro a bronz

05.05.2024 - TFA: Hasiči v Jičíně brali stříbro a bronz - Na úvod...

Počasí

05.05.2024 - Neděle

Teplota: 24 / 10 - Oblačno

06.05.2024 - Pondělí

Teplota: 21 / 11 - Přeháňky-Déšť

Zábřežák Pavel Zitta odstartuje další ročník Horské výzvy na Božím Daru

13. května 2016 - 11:38

Zpět na seznam článků

„Uvažujeme i rozšíření závodů do zahraničí,“ říká v rozhovoru.

Zábřežák Pavel Zitta odstartuje další ročník Horské výzvy na Božím Daru

ředitel závodu Rock Point - Horská výzva Pavel Zitta foto: PatRESS.cz

Týden zbývá do startu nového ročníku Rock Point – Horské výzvy. Oblíbený seriál horských běhů a trekingu se letos poprvé představí v Krušných horách. Přímo na Božím Daru běžci vyběhnou příští pátek jen chvíli před půlnocí. Co letos běžce čeká nového a co se chystá, připomněl ředitel závodu Pavel Zitta.

Pavle, na co se účastníci letos mohou těšit?

Pavel Zitta: Určitě především na jedinečnou atmosféru pěti závodů ve všech velkých pohořích České republiky, na kvalitně zaznačené trasy, připravené občerstvovací stanice a v neposlední řadě pohodový tým organizátorů, který dělá maximum pro to, aby si každý účastník série závod patřičně užil.

Kdo se může závodu účastnit a jak je to letos s tratěmi?

Pavel Zitta: Účastnit se závodů letošní série může opravdu každý, kdo jen trochu sportuje a láká jej pohyb v krásném prostředí českých hor. Připraveny máme trasy čtyř délek od nejtěžší s názvem Long a průměrné délce 65 km, přes střední Half (35 km), po nejkratší Short (17 km). Pro ty, kteří nemají ambice se poměřovat a dát si pořádně do těla, máme připraven také nesoutěžní Pochod s Mixitkou, který má navíc benefiční charakter. Ten je vhodný i pro rodiny s dětmi. Trasa je dlouhá vždy pouhých pět až sedm kilometrů a většinou bez obtíží sjízdná i pro kočárky. Z připravených tras by si měl vybrat opravdu každý.

ředitel závodu Rock Point - Horská výzva Pavel Zitta foto: PatRESS.cz

Letos jste se více zaměřili na jednotlivce, není škoda, že závody dvojic zůstaly jen na Longu? Jak tuto změnu uvítali samotní účastníci?

Pavel Zitta: Změna byla přijata různorodě. Samozřejmě to přineslo i nějaké negativní reakce. Musím však říct, že převážná část závodníků tuto změnu uvítala, protože např. u tras HALF a SHORT, tedy těch, které startují přes den, bylo nutno dříve absolvovat závod ve dvou, což bylo pro většinu poměrně limitující. Ne každý si našel svého parťáka, s kterým by závod běžel. U trasy LONG již na takové distanci většinou každý parťáka a sparinga má, nehledě na to, že jsme se rozhodli na startu dvojic trvat především z důvodu bezpečnosti. Trasa 60 až 70 km je již poměrně dlouhá a extrémní i pro opravdové sporťáky, což může způsobit nemálo komplikací a krizovek, ve kterých je parťák na blízku potřeba.

Co dále se změnilo oproti předchozím letům?

Pavel Zitta: Těch změn bylo pro letošek hned několik, především jsme se však snažili závodníkům vyjít vstříc v lepší ceně startovného, kdy jsme vytvořili možnost zakoupení základního startovného za zvýhodněnou cenu s následnou možností příplatků za další služby jako je monitorování GPS trackerem nebo za kvalitní značkové tričko s potiskem závodu. Každý si tak vybere. Ten, kterému jde jen o to si kvalitně zazávodit, je rád, že získá startovné za menší cenu, ten, kdo chce tričko, či tracker si připlatí a má vše ve značné kvalitě.

Rozšířili jste počet zastávek, co to že právě o Beskydy?

Pavel Zitta: O tom, že by bylo dobré zařadit Beskydy mezi zastávky Horské výzvy, jsme přemýšleli již několik ročníků.  Psalo nám v tomto ohledu čím dál více lidí ze severu Moravy, kde je trailové běhání velmi populární a řada našich příznivců je právě odtud. Dojíždět přes celou Českou republiku např. na závody na Šumavě, či do Krušných hor pro některé nebylo reálné, vyšli jsme tak vstříc i jim a věřím, že jsme naplánovali pěknou trasu v okolí Velkého Javorníku a Pusteven a závod se bude líbit!

Je to zatím konečná varianta, nebo máte plán, že Horská výzva bude dále expandovat?

Pavel Zitta: Určitě přemýšlíme i o dalších závodech, o které bychom Horskou výzvu dále rozšířili. V hledáčku máme okolní státy jako je Německo, Polsko, či Slovensko, kde je spousta lidí, kteří by si závody Horské výzvy také jistě rádi zaběhli. Každý závod je však hodně finančně i organizačně náročné připravit, bude proto záležet také na partnerech a v neposlední řadě také vstřícnosti ochranářů, zda se povede do dalších let seriál rozšířit také o nějaký zahraniční podnik.

ředitel závodu Rock Point - Horská výzva Pavel Zitta foto: PatRESS.cz

Mnozí touží po přejití Sněžky, připadá to někdy v úvahu?

Pavel Zitta: Touhy závodníků v přejití Sněžky v rámci Horské výzvy se snažíme vyslyšet a každoročně usilujeme při jednáních s úřady o to, aby nám to bylo v Krkonoších umožněno. Ne jinak je tomu i letos a v podané žádosti máme zažádán Správu Národního parku o přechod Sněžky u nejdelší trasy LONG. Věřím, že by nám po bezproblémové organizaci z předchozích let i v návaznosti na naši snahu o ochranu životního prostředí v rámci ekologického programu Green Way, úřady mohly dát úřady zelenou a trasu přes Sněžku povolit.

Pojďme to shrnout - v čem je Rock Point - Horská výzva výjimečná?

Pavel Zitta: V České republice jsou horské běhy organizovány většinou jako jednorázové akce. Horská výzva je naproti tomu jediný seriál horských běhů, který sdružuje 5 závodů ve všech velkých pohořích Česka a jehož trasy vedou přes ty nejhezčí a nejcennější lokality českých hor. Nabízí tak závodníkům jedinečnou možnost vyzkoušet si od května do září různorodé běžecké trasy ve všech pohořích a ročních dobách běžecké sezóny. V neposlední řadě v sobě celý podnik nese ducha „výzvy“. Každý si může najít tu svou a jsem především velmi rád, že pohyb v horách je pro mnohé tou velkou motivací v sobě tu výzvu hledat a najít.

Autor: red., P. Pátek, foto: PatRESS.cz

Fotogalerie

ředitel závodu Rock Point - Horská výzva Pavel Zitta     foto: PatRESS.cz

Další články z rubriky

Sraz a soutěž historiských vozidel

Sraz a soutěž historiských vozidel

Na zábřežském náměstí

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Zábřežští hasiči dostali novou cisternu

Slavnostní předání proběhlo v úterý 30. dubna

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.