Čtvrtek 02. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Začala plavební sezóna na Baťově kanále

01.05.2024 - Začala plavební sezóna na Baťově kanále - 1. května

Počasí

02.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 20 / 14 - Oblačno

03.05.2024 - Pátek

Teplota: 20 / 14 - obcasny-Déšť

EU kontrolovala v České republice kvalitu medu a ryb

12. ledna 2016 - 08:21

Zpět na seznam článků

Jaké jsou výsledky

EU kontrolovala v České republice kvalitu medu a ryb

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Odběr a laboratorní analýzu celkem devadesáti vzorků medu a sto šedesáti tří vzorků ryb v České republice v loňském roce spolufinancovala Evropská unie. V České republice se do akce aktivně zapojila Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa s tím, že garantem a administrátorem byla SZPI. „Kontrola se uskutečnila v rámci koordinovaného kontrolního plánu EU pro uvedené komodity,“ uvedl tiskový mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Při akci probíhající v celém uplynulém roce dozorové orgány v členských státech EU odebraly celkem 2237 vzorků medů určených ke konzumaci a 3906 vzorků ryb. „Odběr a analýzu vzorků EU hradila České republice do výše 17 100 EUR,“ sdělil Pavel Kopřiva. Cílem kontrol je zvýšit porozumění, proč dochází k nárůstu nekalých praktik a podvodnému jednání u uvedených komodit.

Koordinovaný kontrolní plán se vyznačuje sjednoceným odběrem vzorků a analytických metod, které zúčastněné země aplikují po určité období a výsledky je tak možné plnohodnotně porovnat a vyhodnotit. „Dle předběžných výsledků nejčastějším prohřeškem u medů odebraných v členských státech EU je nesprávně uvedený botanický původ (sedm procent z hodnocených vzorků) – tj. nesprávně označení rostliny nebo rostlin, odkud pyl pochází – a med falšovaný cukernými roztoky (šest procent). U nezpracovaných a zpracovaných ryb analýzy v členských státech EU potvrdily u šesti procent hodnocených vzorků, že obchodní označení neodpovídá biologickému druhu ryby. Významná část z nesprávně označených ryb připadá na tresku obecnou a různé druhy štikozubců,“ informoval mluvčí Kopřiva.

Autor: red., P. Kopřiva

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Vrátili jim řeč

Vrátili jim řeč

Odborníci z ORL kliniky FN Olomouc

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.