Středa 01. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Začala plavební sezóna na Baťově kanále

01.05.2024 - Začala plavební sezóna na Baťově kanále - 1. května

Počasí

01.05.2024 - Středa

Teplota: 22 / 14 - SkoroJasno

02.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 20 / 14 - Oblačno

Kdo může prodávat štípané dříví?

12. ledna 2017 - 10:23

Zpět na seznam článků

Povinnosti pro prodej dřeva platí v EU pro všechny stejně

Kdo může prodávat štípané dříví?

ilustrační snímek zdroj: čoi

Česká obchodní inspekce se mimo kontrol dodržování zákona o ochraně spotřebitele, zaměřuje i na kontroly dodržování nařízení, které prodávajícím fyzickým a právnickým osobám v ČR ukládá legislativa Evropské unie. Ta například zakazuje uvádění nezákonně vytěženého dřeva a výrobků z tohoto dřeva na trh EU a stanovuje v této oblasti hospodářským subjektům a obchodníkům další povinnosti.

Prodej těchto produktů se stává v České republice stále více žádaným, jelikož někteří spotřebitelé pomalu přecházejí na zvýšený nákup palivového dřeva z důvodu ubývání možností samovýroby nebo samo těžby.

Na dodržování předpisů při obchodování s dřevem a dřevařskými výrobky se zaměřili inspektoři ČOI a uskutečnili v průběhu třech měsíců 94 kontrol. Ve 32 případech shledali porušení právních předpisů. „Kontrolní akce byla zaměřená na dodržování právních předpisů při prodeji štípaného palivového dřeva. Především se jednalo o dodržování povinností stanovených nařízením, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky,“ uvedla tisková mluvčí Ivana Divišová.

V některých případech bylo v rámci jedné kontroly shledáno i nedodržení více právních norem. „Ve čtyřiačtyřiceti případech se jednalo o porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy obchodníci nejvíce nedodržovali povinnost informovat o ceně výrobků nebo služeb. Dále pak neoznačili výrobky srozumitelnými a viditelnými informacemi, nedodrželi správnou hmotnost, míru nebo množství a použili klamavou obchodní praktiku,“ informovala mluvčí.

Obchodní inspekce pravomocně uložila sedmadvacet pokut v celkové hodnotě 85 tisíc korun.

Autor: red., I. Divišová

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj: čoi

Další články z rubriky

Vrátili jim řeč

Vrátili jim řeč

Odborníci z ORL kliniky FN Olomouc

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.